Σαν σήμερα 6 Ιουνίου γεννιέται το Tetris, το πιο δημοφιλές παιχνίδι

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σαν σήμερα, 40 χρόνια πριν, ο Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές παιχνίδι Tetris, ένα από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα παιχνίδια όλων των εποχών.

Το Tetris δεν αποτελεί μόνο ένα διασκεδαστικό ψηφιακό παζλ, αλλά και ένα σημαντικό πολιτιστικό φαινόμενο με μεγάλη επιρροή στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών.

Το παιχνίδι συνδύασε τη μαθηματική ακρίβεια με την απλότητα και την ψυχαγωγία, καταφέρνοντας να γίνει διαχρονικό και να αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των παικτών παγκοσμίως.

Δημιουργός του ήταν ο Ρώσος, Αλεξέι Παζίτνοφ που εργαζόταν στο Κέντρο Υπολογιστών της Ακαδημίας Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Παζίτνοφ ήθελε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι που θα συνδύαζε την απλότητα των κανόνων με την πολυπλοκότητα της στρατηγικής, προσφέροντας ταυτόχρονα ατελείωτες δυνατότητες.

Η ονομασία του παιχνιδιού προέρχεται από δύο λέξεις. Το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-», που σημαίνει τέσσερα, αναφέρεται στα τετραγωνικά σχήματα που συνθέτουν τα μπλοκ του παιχνιδιού. Η δεύτερη λέξη, «τένις», είναι το αγαπημένο άθλημα του Παζίτνοφ, και προστέθηκε για να δώσει μια ευχάριστη και αναγνωρίσιμη ηχητική αίσθηση στο όνομα του παιχνιδιού.

Το Tetris έγινε γρήγορα δημοφιλές στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται διεθνώς. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία εκτός Σοβιετικής Ένωσης ήρθε όταν το παιχνίδι κυκλοφόρησε για τον προσωπικό υπολογιστή IBM PC. Αργότερα, η συνεργασία με τη Nintendo για την κυκλοφορία του Tetris στο Game Boy το 1989 εκτόξευσε την παγκόσμια δημοτικότητα του παιχνιδιού.

Το Tetris δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι, αλλά και ένα φαινόμενο που άσκησε τεράστια επιρροή στην κουλτούρα των βιντεοπαιχνιδιών. Είναι γνωστό για την απλότητά του και την ικανότητά του να προκαλεί έντονο εθισμό στους παίκτες. Μάλιστα, σε αυτό οφείλει το όνομά του και το «Tetris Effect», φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν εικόνες από το παιχνίδι ακόμη και όταν δεν παίζουν.

Οι παίκτες μπορεί να ονειρεύονται τα μπλοκ του Tetris, να φαντάζονται την τακτοποίηση αντικειμένων στον πραγματικό κόσμο με τον τρόπο που κάνουν στο παιχνίδι, ή να βλέπουν τα σχήματα ακόμα και όταν κλείνουν τα μάτια τους, γεγονός που δείχνει πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η επίδραση ενός απλού βιντεοπαιχνιδιού στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -