ΙΣΤΟΡΙΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Σαράντης Αλιβιζάτος: Αυτή είναι η «Αννούλα του χιονιά»

Η Άννα γιορτάζει στις 9 του Δεκέμβρη και ο Σαράντης Αλιβιζάτος με αφορμή τη δική του… Άννα, έγραψε ένα υπέροχο τραγούδι που τραγουδήθηκε για όλες τις Αννούλες! Την «Αννούλα του χιονιά»!

Στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος

Μουσική: Μάριος Τόκας

Η φωνή του Αντώνη Καλογιάννη είναι εκείνη που “έντυσε” το τραγούδι αυτό.

Γράφει η Χρύσα Σαραντοπούλου

Το 2017 ο Σαράντης Αλιβιζάτος μου είχε παραχωρήσει μία συνέντευξη για την Εφημερίδα Παρασκήνιο όπου εργαζόμουν εκείνη την περίοδο. Μια σπάνια συνέντευξη καθώς ο Σαράντης δεν δίνει εύκολα συνεντεύξεις, είναι πολύ ταπεινός άνθρωπος σε σχέση με το τεράστιο έργο του. Και μέχρι τότε ειδικά, δεν είχε εμφανιστεί σχεδόν πουθενά, αποφεύγει τη δημοσιότητα και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στα Πατήσια και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κεφαλλονιά γράφοντας φυσικά… μα τι άλλο..; Στίχους!

Και τον λέω Σαράντη γιατί είναι ο Σαράντης της καρδιάς μου! Έχω την ευλογία να τον γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια, όταν τον πρωτοαντίκρισα σε ένα καφενεδάκι στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής στα Πατήσια. Μου λέει ο φίλος μου ο Δημήτρης που είχε το μαγαζί: “Ξέρεις ποιος είναι αυτός; Ο Σαράντης Αλιβιζάτος που χει γράψει το αγαπημένο σου τραγούδι το Θάλασσες!” Εεεεε από τότε γίναμε αχώριστοι!!!

Κι ήρθε η ώρα να τον ρωτήσω για την «Αννούλα του χιονιά»…

– Η «Αννούλα του χιονιά» είναι υπαρκτό πρόσωπο;

Σαράντης Αλιβιζάτος:

Ναι. Μάλιστα, δεν το ξέρει ότι το έγραψα για εκείνη, ίσως το μάθει τώρα, μέσα από εδώ…

Είναι ένα κορίτσι που με εντυπωσίασε και τη γνώρισα όταν ξεκίνησα τις θρησκευτικές μου αναζητήσεις. Πιστεύω πολύ στον Θεό. Κάποια στιγμή είχα βρεθεί στους Ιεχωβάδες (να δω πως είναι) με κάποια Άννα.

Στο δίσκο “Ξημερώνει” (1980), η Χαρούλα τραγούδησε το “Δεν Είδες” σε στίχους δικούς μου. Αυτό είχε δημοσιευθεί στα Επίκαιρα ως ποίημα.

Εκείνη την εποχή η Άννα... έγραφε κι αυτή ποιήματα κι είχε αντιγράψει από τα Επίκαιρα το δικό μου… το “Δεν είδες τα δάκρυά μου…”. Της λέω: “Αυτό πού το βρήκες;”. Και μου λέει: “Εγώ το έγραψα!”

Εκείνη την ώρα σοκαρίστηκα με το ψέμα της, αλλά είδα πόσο το αγαπούσε και σιώπησα. Μετά έφυγα από τους Ιεχωβάδες και από την Αννούλα…

Κι έτσι βγήκε το “Αχ Αννούλα του χιονιά, δεν θα είμαι πια μαζί σου“. Έκτοτε δεν ξαναμιλήσαμε με την Άννα.

Απολαύστε την «Αννούλα του χιονιά»:

Χρόνια Πολλά Αννούλες!!!!


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button