Σχέδιο και εθνική συνεννόηση | Του Φώτη Σιούμπουρα

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Ασφαλώς θα πρόκειται για σύμπτωση. Γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την κοινή δήλωση των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της οποίας, οι όποιες αποφάσεις για τις όποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα ληφθούν στην σύνοδο του Μαρτίου.

Η οποία συμπίπτει με την πιο ιστορική επέτειο της σύγχρονης Ελλάδας: την 25η Μαρτίου 2021, οπότε και συμπληρώνονται  200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σημαδιακή σίγουρα για εμάς τους Έλληνες η ημερομηνία, αλλά , αν λάβουμε υπ όψιν την μέχρι τώρα στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας , μην περιμένουμε να σηκωθούν και πάλι «λάβαρα νίκης».

Βέβαια η Σύνοδος Κορυφής, που συνεκλήθη, δεν ήταν το τέλος, ούτε η αρχή αλλά απλώς ένας ακόμη σταθμός σε μια δύσκολη πορεία με συνεχείς εναλλαγές για την του νέου πλαισίου των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ασφαλώς το μήνυμα που έστειλαν οι «27» προς την Τουρκία είναι θολό και γι αυτό κρύβει τον κίνδυνο όχι μόνο να μην λειτουργήσει αποτρεπτικά, αλλά αντιθέτως να ενθαρρύνει την Τουρκία στην επεκτατική πολιτική της. Ήδη λίγες μέρες μετά την «μη απόφαση» των «27» άρχισε να κλιμακώνει την επικοινωνιακή της αντεπίθεση και προβάλει την …λογικοφανή πρόταση: διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων με την Ελλάδα.

Τι θα συμβεί έως τον Μάρτιο του 2021 δεν μπορούμε να το προβλέψουμε.

Ωστόσο, το να ποντάρει κανείς στο ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν θα αλλάξουν τακτική και θα εγκαταλείψουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι μάλλον μία αφελής επιλογή.

Aν τα πράγματα συνεχιστούν όπως φαίνεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα ο Ερντογάν θα προχωρεί στις στρατηγικές του επιδιώξεις, με λιγότερη ή περισσότερη οξύτητα, αγνοώντας τις φραστικές καταδίκες και τις απειλές κυρώσεων.

Όλα αυτά όμως θα πρέπει εμάς να μας οδηγήσουν άμεσα σε έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό και ανασχεδιασμό της στρατηγικής μας.

Να μας οδηγήσουν σε μια  συνολική εθνική ανασύνταξη, καθώς ο «διάλογος άνευ όρων» που ζητά η Τουρκία είναι απλώς «διάλογος εφ’ όλης της ύλης των τουρκικών διεκδικήσεων» εις βάρος της χώρας μας.

Διάλογος όμως χωρίς να υπάρχει το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των Διεθνών Συνθηκών, με ανοικτή ατζέντα, χωρίς επικέντρωση στο πρόβλημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών και με συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.  Αυτό που έχει νόημα τώρα και με βάση της στάσης που τηρούν ακόμη και φίλιες δυνάμεις του Νότου είναι η χάραξη μίας εθνικής γραμμής, την οποία όλοι να υπηρετήσουν. Ναι, να επιμείνουμε στην διπλωματία, να  αναζητήσουμε συμμαχίες, μοχλούς πίεσης, ισχυρά σημεία, επιχειρήματα, συσχετισμούς. Πάνω απ όλα όμως να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

Γνωρίζουμε άπαντες τώρα και με δεδομένο τις πιέσεις  που δέχεται η χώρα μας  από Ευρώπη και ΗΠΑ ότι κάποια στιγμή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία. Για να συζητήσουμε επί της μιας και μόνης διαφοράς που εμείς υποστηρίζουμε πως υπάρχει (αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας), αλλά και  πιθανόν κάποιων «παρεπόμενων», που θέτει η Τουρκία και οι οποίες είναι υπαρκτές, σοβαρές και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συζητηθούν.

Αρκεί όμως να υπάρξει εθνική συνεννόηση, να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα στηρίζουν και θα υπηρετούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πρόκειται για μία τεράστια εθνική ανάγκη, ειδικά τώρα που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Φώτης Σιούμπουρας

Δημοσιογράφος

Διευθυντής – Σύμβουλος Έκδοσης – Εκδότης

Φώτης Σιούμπουρας

Περισσότερα άρθρα του Φώτη Σιούμπουρα ΕΔΩ

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -