Σχολείο Φυλακών: Η αξία των εκπαιδευτικών δομών στα Σωφρονιστικά Καταστήματα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

“Όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή” λένε… Το Σχολείο Φυλακών είναι ακριβώς στην πράξη η Δεύτερη Ευκαιρία που χρειάζονται οι κρατούμενοι προκειμένου η επανένταξή τους στην κοινωνία να γίνει ομαλά.

Ένας σημαντικός θεσμός που λειτουργεί ως μέσο καταπολέμησης του αναλφαβητισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα αποτελέσματα του ευεργετικά και για τους κρατούμενους αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας, αποτυπώνουν την αξία των εκπαιδευτικών δομών στα Σωφρονιστικά Καταστήματα.

Επίσης, για την περαιτέρω επιμόρφωση και επανένταξη των κρατουμένων διενεργούνται ποικίλα εκπαιδευτικά, φιλανθρωπικά, συμβουλευτικά, θεραπευτικά, ψυχαγωγικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα.

Πρόσφατα, είδαμε τη Μουσική Συναυλία που έγινε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νοσοκομείου Κορυδαλλού και συνομιλώντας με την Διευθύντρια της Εκπαιδευτικής Δομής κα Παρασκευή Κόντα αντιλαμβανόμαστε τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των εκδηλώσεων στις φυλακές.

Σχολείο Φυλακών
Η Διευθύντρια της Εκπαιδευτικής Δομής κα Παρασκευή Κόντα

Η εκπαιδευτική δομή Σοφρωνιστικών Καταστημάτων: Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Σοφρωνιστικών Καταστημάτων (Κ.Α.Υ.Σ.Κ.) & Ειδικού Κέντρου Υγείας Καταστήματος Κράτησης (Ε.Κ.Υ.Κ.Κ.) στον Κορυδαλλό Αττικής πραγματοποίησε για τους εργαζόμενους κρατούμενους, τους ασθενείς κρατούμενους και τους φοιτούντες κρατούμενους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μουσική συναυλία στις 19-12-2023 και ώρα 11.00π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων, παρουσία προσκεκλημένων, με την φιλική συμμετοχή εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Αλίμου στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων στο πνεύμα των εορτών και της στήριξης των ειδικών και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

 

Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι στη λεκάνη της Μεσογείου που χαροποίησε και οδήγησε τους παρευρισκόμενους να ανασύρουν μνήμες του τόπου τους, ενισχύοντας τις όμορφες αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν αυτές τις εορταστικές ημέρες.

Σχολείο Φυλακών

Η αξία των Εκπαιδευτικών Δομών στις Φυλακές

Η ύπαρξη Σχολείου μέσα στις φυλακές, δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να αποκτήσουν Απολυτήριο και σε κάποιους άλλους που είναι αναλφάβητοι ή ξένοι, τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να φυσικά να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Η εκπαίδευση οδηγεί και στην επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποφυλάκιση. Η μόρφωση, οι δεξιότητες και η απόκτηση επαγγελματικής κατάρτισης αποτελούν τα κατάλληλα εφόδια στους κρατούμενους για την κοινωνική τους επανένταξη και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Σχολείο Φυλακών επίσης συντελεί στον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής και στη γρήγορη επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία αλλά και με το σωστό τρόπο.

Στα οφέλη της εκπαίδευσης είναι και οι ουσιαστικές αλλαγές που μπορούν να επέλθουν στον χαρακτήρα και στην πορεία της ζωής των μαθητών-κρατουμένων.

Οι εκπαιδευτικοί

Καταλυτικό ρόλο στην πραγμάτωση των παραπάνω στόχων διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί. Οι εκπαιδευτικοί είναι οι πλέον αρμόδιοι να εστιάσουν στα θετικά σημεία του συστήματος και να εντοπίσουν τις αστοχίες της σωφρονιστικής πολιτικής. Είναι ο σύνδεσμος των μαθητών-κρατουμένων με τον έξω κόσμο.

Γι αυτό το λόγο οι εκπαιδευτικοί μέσα στις φυλακές αποτελούν έναν από τους πολυτιμότερους συμβούλους της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με στόχο την εξεύρεση άμεσων λύσεων στα προβλήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σχολείο Φυλακών

Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής

Κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και ειδικά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι η κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων ώστε να βρουν ξανά τη θέση τους στον κόσμο.

Το Σχολείο Φυλακών αποτελεί καθήκον της Πολιτείας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ομαλότερης επανένταξης στην κοινωνία των αποφυλακιζόμενων.

Το Σχολείο Φυλακών είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία κοινωνία περισσότερο δίκαιη, ελεύθερη και φωτεινή.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -