Σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας καλλιεργούνται τα μεγαλύτερα λεμόνια

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Τα λεμόνια στο Αμάλφι της Ιταλίας έχουν ιστορία. Η γλυκιά, ιδιαίτερα καθαρή και αρωματική γεύση των λεμονιών που καλλιεργούνται κατά μήκος της άγριας ακτής στην περιοχή της Καμπανία τα έχει κάνει διάσημα σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την γεύση αυτό που τα ξεχωρίζει είναι το μέγεθός τους, συγκεκριμένα 4 φορές μεγαλύτερα από τα φυσιολογικά λεμόνια.

H ακτή Αμάλφι εξελίχτηκε σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας αλλά και αγαπημένο μέρος τόσο των απανταχού jet setters όσο και των ζευγαριών που αναζητούν το ρομάντζο. Ευτυχώς, εξαιτίας της γεωμορφολογίας της περιοχής, η τουριστική ανάπτυξη έγινε σε ήπιους ρυθμούς. Ως εκ τούτου αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν επίγειο παράδεισο.

Πώς ξεχωρίζει από τις ποικιλίες

Ένα λεμόνι αυτής της ποικιλίας έχει βάρος σίγουρα πάνω από 100 γραμμάρια, ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το ένα κιλό! Ο καρπός είναι γνωστός και ως «sfusato Amalfitano» και πήρε το όνομά του από την προέλευση της ποικιλίας του, αλλά και από το γεγονός ότι έχει ένα σχεδόν κωνικό σχήμα που δεν διαφέρει και πολύ από την άτρακτο (sfusato στα ιταλικά).

Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα καθιστά εύκολη την αναγνώρισή των λεμονιών αυτών από τις άλλες πιο στρογγυλές ποικιλίες που καλλιεργούνται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Οι τρόποι «μαγειρέματος»

Ένα καλό λεμόνι του Αμάλφι μπορεί να φαγωθεί με τον ίδιο τρόπο που θα έτρωγες ένα μήλο ή πορτοκάλι. Κατά μήκος της ιταλικής ακτής το απολαμβάνουν συνήθως κομμένο σε κομμάτια, πασπαλισμένο με αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και λίγο δυόσμο. Άλλοι το κάνουν σορμπέ, χρησιμοποιώντας τη λεμονόκουπα σαν μπολ, το βλέπεις ακόμη και ως ποτήρι για κοκτέιλ, ενώ φυσικά αποτελεί και το βασικό συστατικό για το διάσημο λιμοντσέλο, που προσφέρεται μετά το φαγητό.

αμάλφι λεμόνια

Το δημοφιλές επιδόρπιο της Αμάλφι

Το σορμπέ λεμονιού είναι το πιο δημοφιλές επιδόρπιο της περιοχής, πωλείται σε όλες τις τζελατερίες της περιοχής, σερβίρεται σε όλα τα εστιατόρια, και προσφέρεται στο τέλος ενός πλούσιου γεύματος.

Είναι πολύ φρέσκο και δροσιστικό και ιδιαίτερα βοηθητικό στη χώνεψη. Συνήθως παρουσιάζεται σερβιρισμένο μέσα σε μια κοίλη λεμονόκουπα που έχει τοποθετηθεί κι αυτή για αρκετή ώρα στην κατάψυξη και εντυπωσιάζει πραγματικά με την εμφάνισή του.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -