Σε δημοπρασία «χαμένος» πίνακας του Γκούσταφ Κλιμτ

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ένας πίνακας του Γκούσταφ Κλιμτ που θεωρούνταν χαμένος τα τελευταία 100 χρόνια, πρόκειται να δημοπρατηθεί στη Βιέννη.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον ημιτελή πίνακα, Portrait of Fraulein Lieser, τον οποίο ο Κλιμτ ξεκίνησε το 1917 – ένα χρόνο πριν από το θάνατό του. Υπάρχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με το ποια είναι η γυναίκα στον πίνακα και τι συνέβη με αυτόν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής.

Η αξία του πίνακα εκτιμάται σε έως και 50 εκατ. ευρώ (53 εκατ. δολάρια), αν και ενδέχεται να πιάσει υψηλότερη τιμή. Πιστεύεται ότι απεικονίζει μία από τις κόρες είτε του Adolf είτε του Justus Lieser, οι οποίοι ήταν αδέλφια από πλούσια οικογένεια Εβραίων βιομηχάνων. Οι ιστορικοί τέχνης Thomas Natter και Alfred Weidinger λένε ότι ο πίνακας απεικονίζει την Margarethe Constance Lieser, κόρη του Adolf Lieser.

Αλλά ο οίκος δημοπρασιών im Kinsky στη Βιέννη, ο οποίος δημοπρατεί το έργο τέχνης, προτείνει ότι ο πίνακας θα μπορούσε επίσης να απεικονίζει μία από τις δύο κόρες του Justus Lieser και της συζύγου του Henriette.

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ακριβής τύχη του πίνακα μετά το 1925 παραμένει «ασαφής». «Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι αποκτήθηκε από έναν νόμιμο προκάτοχο του αποστολέα τη δεκαετία του 1960 και περιήλθε στον σημερινό ιδιοκτήτη μέσω τριών διαδοχικών κληρονομιών».

Η ταυτότητα των σημερινών Αυστριακών ιδιοκτητών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ο πίνακας πωλείται για λογαριασμό των εν λόγω ιδιοκτητών και των νόμιμων διαδόχων του Adolf και της Henriette Lieser, βάσει των Αρχών της Ουάσινγκτον – μιας διεθνούς συμφωνίας για την επιστροφή των έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί στους απογόνους των ανθρώπων από τους οποίους αφαιρέθηκαν τα έργα.

Η τέχνη του Κλιμτ έχει αποφέρει τεράστια ποσά σε δημοπρασίες στο παρελθόν. Το έργο του Lady with a Fan πωλήθηκε για 85,3 εκατομμύρια λίρες στον οίκο Sotheby’s τον Ιούνιο του 2023, καθιστώντας το το πιο πολύτιμο έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -