Σπάνια εικόνα από το τηλεσκόπιο Webb ενός εξαιρετικά φωτεινού αστέρα

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η σπάνια εικόνα ενός αστέρα τύπου Wolf-Rayet, που είναι από τα πιο φωτεινά, πιο ογκώδη και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα αστέρια που είναι γνωστά, ήταν μία από τις πρώτες παρατηρήσεις που έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA τον Ιούνιο του 2022.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δείχνει το αστέρι, με την ονομασία WR 124, με πρωτοφανή λεπτομέρεια με τα ισχυρά υπέρυθρα όργανά του. Οι αστέρες τύπου Wolf-Rayet, ανήκουν στην κατηγορία των μεταβλητών άστρων. Χαρακτηρίζονται από μεγάλη φωτεινότητα.

Το συγκεκριμένο αστέρι βρίσκεται σε απόσταση 15.000 ετών φωτός στον αστερισμό του Τοξότη. Έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μόνο λίγα τέτοια αστέρια τρέχουν περνούν μια σύντομη φάση, που αποκαλείται Wolf-Rayet, πριν γίνουν σουπερνόβα, καθιστώντας τις λεπτομερείς παρατηρήσεις μέσω του Webb για αυτή τη σπάνια φάση την οποία διέρχονται, πολύτιμες για τους αστρονόμους.

Τα αστέρια Wolf-Rayet βρίσκονται στη διαδικασία αποβολής των εξωτερικών τους στρωμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σχήματα σαν φωτοστέφανα από αέριο και σκόνη.

Το αστέρι WR 124 έχει 30 φορές τη μάζα του Ήλιου και έχει αποβάλει υλικό αξίας 10 Ήλιων μέχρι στιγμής. Καθώς το αέριο που εκτοξεύεται απομακρύνεται από το άστρο και ψύχεται, σχηματίζεται κοσμική σκόνη που λάμπει στο υπέρυθρο φως το οποίο ανιχνεύεται από τον Webb.Η προέλευση της κοσμικής σκόνης που μπορεί να επιβιώσει από μια έκρηξη σουπερνόβα και να συμβάλει στον συνολικό «προϋπολογισμό της σκόνης» του σύμπαντος, όπως τον αποκαλούν οι ειδικοί της NASA, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους αστρονόμους για πολλούς λόγους.

Η σκόνη είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του σύμπαντος. Παρά τους πολλούς ουσιαστικούς ρόλους που διαδραματίζει η σκόνη, εξακολουθεί να υπάρχει περισσότερη σκόνη στο σύμπαν απ’ ό,τι μπορούν να εξηγήσουν οι τρέχουσες θεωρίες των αστρονόμων για τον σχηματισμό της. Το σύμπαν λειτουργεί με πλεόνασμα στον «προϋπολογισμό της σκόνης».

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -