Στα θρυλικά βαγόνια του Orient Express στη Θεσσαλονίκη (Φωτο-Video)

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Βαγόνια του Orient Express βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και μια βόλτα σε αυτά σε μεταφέρει σε άλλες εποχές!Το Orient Express ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τραίνο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων περίπου από το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.

Δύο από τα βαγόνια του τραίνου – μια κλινάμαξα και το εστιατόριο – διασώζονται και εκτίθενται στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Κορδελιό και καθημερινά δέχεται μικρούς και μεγάλους για ξενάγηση.

Διάδρομος βαγονιού
Orient Express Κορδελιό

Το Orient Express, λόγω της φήμης του στην εποχή του ως πολυτελούς τραίνου, αποτέλεσε σκηνικό για το γνωστό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι Έγκλημα στο Orient Express. Οι συρμοί του «Orient Express» αποτελούνταν από δύο κλινάμαξες, μια εστιάμαξα και δύο σκευοφόρους.

Προαύλιος χώρος

Το Karfitsa.gr βρέθηκε στο περιβόητο βαγόνι και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Μουσείου Ανδρέα Μυλωνάκη.

«Υπήρξε ένα τραίνο που ξεκινούσε από το Παρίσι για να φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Ο δημιουργός του Orient Express ήταν ένας Βέλγος μηχανικός Ζορζ Ναχελμάκερς του οποίου η κοπέλα μαζί με την οικογένεια μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Ο μηχανικός αυτός ταξίδεψε πάρα πολύ για να πάει στις ΗΠΑ για να δει τη γυναίκα του και είδε το Αμερικάνικο σύστημα και το μελέτησε, καθώς είχαν μεγάλα βαγόνια με φορεία και όχι με άξονες. Αυτό το σύστημα ήθελε να το μεταφέρει στην Ευρώπη» ανέφερε στο Karfitsa.gr ο πρόεδρος  Ανδρέας Μυλωνάκης.

Όπως είπε «μετά τη μελέτη σκέφτηκε πως Ευρώπη δεν υπήρχαν τέτοια τραίνα, που να συνδέουν τις μεγάλες πόλεις και όταν επέστρεψε στο Βέλγιο ξεκίνησε να υλοποιεί το σχέδιο του. Το τραίνο έκανε δύο δρομολόγια την εβδομάδα και ξεκινούσε από τον Δούναβη και συνέχιζε στη Βάρνα μέσω φέρι μποτ, ενώ μετά έφταναν στην Κωνσταντινούπολη».

Διάσημες προσωπικότητες στους επιβάτες

Κλινάμαξα

Επίσης, το Orient Express χρησιμοποιούσαν πρίγκιπες, βασιλικοί, υπουργοί, καλλιτέχνες, ακόμα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος που πήγαινε στο Παρίσι για διάφορες συσκέψεις, ο Κεμάλ που ανεβοκατέβαινε από την Τουρκία για να πάρει συμβουλές αλλά και έμποροι σαν τον Ζαχάροφ που πουλούσε όπλα σε όλη την Ευρώπη.

Κρεβάτια του Όριαν Εξπρες

Παράλληλα, το 1916 ήρθε στην Ελλάδα και η πρώτη επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη που κυκλοφόρησε το 1918.

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  βρίσκεται στη περιοχή του Ελευθερίου – Κορδελιού, στα δυτικά της πόλης. Ιδρύθηκε το 2001 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο της παλαιάς Στρατιωτικής στάσης στην οδό Μοναστηρίου 7Β. Αυτός ο ιστορικός σταθμός κατασκευάστηκε μεταξύ 1891 – 1894 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέρρο Αριγκόνι.

Μίνι συνεργείο για τα βαγόνια

Επισκέψεις γίνονται καθημερινά από τις 10:00 έως τις 13:30.

Karfitsa.gr


 

Tο τελευταίο video club της Θεσσαλονίκης με τις αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -