Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς θέτει μετ’ επιτάσεως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της άμεσης στήριξης των μαστιχοπαραγωγών της Χίου και των αμπελουργών.
Γ. ΑΥΤΙΑΣ ΣΕ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Απαιτείται άμεση στήριξη των μαστιχοπαραγωγών
Στην ερώτησή του, τονίζει ότι η μαστίχα είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, που παράγεται στο νησί της Χίου, στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια του προϊόντος είναι απαιτητική και πραγματοποιείται από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.
Η συνολική παραγόμενη ποσότητα φτάνει τους 200 τόνους, εκ των οποίων οι περισσότεροι εξάγονται σε 55 χώρες. Οι παραγωγοί μαστίχας αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές απώλειες λόγω των καιρικών φαινομένων.
Ο τομέας αυτός είναι κρίσιμος για την οικονομία του νησιού, καθώς απασχολούνται σε αυτόν περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, αποτελώντας τον κύριο οικονομικό πυλώνα της Χίου.
Με βάση τα παραπάνω, ο Ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:
- Με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να στηριχθούν οικονομικά οι παραγωγοί μαστίχας;
- Μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ζημιάς μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης;
- Πώς μπορεί να τονωθεί η παραγωγή του προϊόντος, η οποία φθίνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής;
Ερώτηση Αυτιά προς την Κομισιόν για την άμεση στήριξη των αμπελουργών
Τη στήριξη και της αμπελουργίας ζητά, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς.
Όπως τονίζει σε δήλωσή του, «η αμπελουργία στην Ελλάδα αποτελεί έναν κομβικό κλάδο του αγροτικού τομέα, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες στην παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού», ενώ «συγκαταλέγεται και στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή οίνου».
Στην ερώτησή του, ο κ. Αυτιάς αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας, η ενασχόληση με την αμπελουργία αποτρέπει πολλούς νέους να ενταχθούν παραγωγικά σ΄αυτόν τον κλάδο».
Συγκεκριμένα, «αποκεντρωμένες περιοχές της Ελλάδας, που στηρίζονται στην παραγωγή οίνου, όπως είναι η Σάμος, αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας», και «σύμφωνα με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, η μείωση της αμπελοκαλλιέργειας και η εγκατάλειψη των αμπελώνων είναι ένα γεγονός που προκαλεί σοβαρότατες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «με ποιο σχέδιο προτίθεται να ενισχύσει τις αμπελοκαλλιέργειες», «ποια ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να στηρίξουν την εγκατάσταση αμπελώνων και να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες» και εάν «εξετάζεται η παροχή επαγγελματικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων αμπελουργών».