Στοιχεία για θεραπεία του καρκίνου εντοπίστηκαν σε κρανίο ηλικίας 4.000 ετών

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε ένα κρανίο ηλικίας 4.000 ετών και εντόπισε στοιχεία που φέρεται να υποδηλώνουν θεραπεία του καρκίνου, καθώς φάνηκε να αφαιρέθηκε χειρουργικά σχετικός όγκος.

Η ομάδα πήρε δύο κρανία που προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, τα οποία βρέθηκαν στο αρχείο του Πανεπιστημίου Cambridge. Το ένα ήταν μιας γυναίκας άνω των 50 ετών και χρονολογείται από το 663 έως το 343 π.Χ., ενώ το δεύτερο ήταν ενός άνδρα περίπου 30 ετών και χρονολογείται μεταξύ 2687 και 2345 π.Χ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post οι ερευνητές εντόπισαν διάσπαρτες περίπου 30 μικρές στρογγυλές βλάβες στο κρανίο του άνδρα, που είχε όγκο. Επίσης, αυτές οι βλάβες ήταν κομμένες με αιχμηρό αντικείμενο, κάτι που φέρεται να υποδηλώνει αντικαρκινική θεραπεία.

«Όταν παρατηρήσαμε για πρώτη φορά τα σημάδια κάτω από το μικροσκόπιο, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τι είχαμε μπροστά μας», δήλωσε η Tatiana Tondini, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία, με σχετική μελέτη να δημοσιεύεται στο Frontiers in Medicine journal.

θεραπεία καρκίνου κρανίο

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έγινε επέμβαση στον άνδρα, με στόχο την αφαίρεση του όγκου ή τον περιορισμό του. Επίσης, πέρα από τα σημάδια που βρήκαν, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη θεωρία έχει βάση, δεδομένου του ότι οι αρχαίοι αιγύπτιοι γιατροί γνώριζαν άριστη ανατομία λόγω των ταριχεύσεων.

Μάλιστα, το Cancer History Project ανέφερε ότι η παλαιότερη περιγραφή του ανθρώπινου καρκίνου χρονολογείται στην Αίγυπτο από το 3000 π.Χ. Περίπου, όταν ο Ιπποκράτης (460-370 π.Χ.) θεωρείται ότι αποκάλεσε για πρώτη φορά την ασθένεια καρκίνο.

Ωστόσο, οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι πρόκειται για στοιχεία που χρειάζονται περαιτέρω μελέτη, γιατί είναι δύσκολο να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα από τόσο παλιά λείψανα, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει γνωστό ιατρικό ιστορικό για το άτομο που μελετούν.

«Η ανακάλυψη αυτή θέτει μια ενθαρρυντική βάση για μελλοντική έρευνα στον τομέα της παλαιο-ογκολογίας, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να ξετυλίξουμε το κουβάρι του πώς οι αρχαίες κοινωνίες αντιμετώπιζαν τον καρκίνο», έγραψαν οι επιστήμονες σε σχετική μελέτη.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -