ΜΟΥΣΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑ

Σύλβια Ευθυμίου: Η εκγύμναση της φωνής είναι ισόβια υπόθεση

Η Σύλβια Ευθυμίου είναι μία γυναίκα με πάθος για τη μουσική και τη φωνητική, με λαμπρές συνεργασίες και με σχέδια για το μέλλον της στη μουσική σκηνή.

Μας μίλησε για το πάθος της αλλά και τη συνεργασία της με τoν ταλαντούχο ηθοποιό Ιάκωβο Μυλωνά.


Βαγγέλης Πασιάς

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πασιά

Η Σύλβια Ευθυμίου γεννήθηκε στην μικρή αλλά πανέμορφη πόλη της Πάφου,στην Κύπρο. Με την μουσική άρχισε να ασχολείται από τα 8 της χρόνια, κάνοντας μαθήματα κλασσικής κιθάρας, πιάνου και θεωρητικών.

Τελειώνοντας το λύκειο φεύγει από την Κύπρο και μετακομίζει στην Ελλάδα για να σπουδάσει και να ασχοληθεί σοβαρά με τη μεγάλη της αγάπη, τη μουσική.

Αποκτάει το πτυχίο και το δίπλωμα κλασσικής κιθάρας  με τον καθηγητή της, Γιώργο Φουντούλη, με Άριστα παμψηφεί και τα πτυχία Ανωτέρων θεωρητικών, πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας.

Παράλληλα μαθητεύει στον τομέα του τραγουδιού δίπλα στον καταξιωμένο δάσκαλο φωνητικής κλασσικού τραγουδιού Βασίλειο Δεναχή Κωστόπουλο με σκοπό εν συνεχεία να αποκτήσει και το πτυχίο της στο Σύγχρονο τραγούδι.

Κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο του τραγουδιού ως leader γυναικεία φωνή σε ροκ συγκροτήματα σε διάφορες μουσικές σκηνές και στη συνέχεια πιο επαγγελματικά σε εντεχνολαικές μουσικές σκηνές.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ κλασσικής κιθάρας όπως τα Διεθνή φεστιβάλ Βόλου, Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Πόρτο Χέλι κ.α  καθώς και σε Διεθνείς διαγωνισμούς απ όπου και απέσπασε και βραβείο ως Σολίστ το 2007 στον Βόλο, ανάμεσα σε καταξιωμένους κιθαρίστες απ όλο τον κόσμο. Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια ξένων κιθαριστών παγκοσμίου φήμης.

Σύλβια Ευθυμίου

Παράλληλα, διδάσκει σε ωδεία και μουσικές σχολές

Την χρονιά του 2011 φοιτά σε μια καινοτόμο σχολή με την ονομασία ΤΑS THE ART STUDIO ,μια σύγχρονη σχολή τραγουδιστών με καθημερινά μαθήματα φωνητικής,σκηνικής παρουσίας, κινησιολογίας, επικοινωνίας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Μουρατίδη με τον οποίο συνεργάστηκε αργότερα σε 3 συνεχή φεστιβαλ τραγουδιού στον νομό Καρδίτσας με το ονομα  Kazarma Festivals

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς γνωστούς καλλιτέχνες τόσο σε φεστιβάλ όσο και σε μουσικές παραστάσεις μέχρι και την γνωριμία της με τον συνθέτη Alex Papadiamantis.Η συνεργασία τους ξεκινάει με την συμμετοχή της Σύλβιας σε μια δική του μουσική παράσταση και μαζί δημιουργούν την δική τους μπάντα με το όνομα Sylvia Alex and the band με δικό τους υλικό ,τόσο απο την δισκογραφία του Alex όσο και απο το album της Σύλβιας με τίτλο ΜΙΚΡΕΣ ΡΩΓΜΕΣ το οποίο υπογράφει συνθετικά ο Alex Papadiamantis και κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Heaven Music to 2017  και σαν φυσικό υλικό στα Public και Ιανός.’Έχουν εμφανιστεί στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές,φεστιβάλ Αθήνας και επαρχίας και έχουν κάνει ιδιαίτερη επιτυχία με το project ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ διασκευάζοντας με ιδιαίτερο τρόπο τα πιο γνωστά και παραδοσιακά τραγούδια χωρών της Μεσογείου.

Η Σύλβια Ευθυμίου συνεχίζει τις μουσικές παραστάσεις με το δικό της υλικό και είναι δασκάλα φωνητικής & τραγουδιού στο θεατρικό εργαστήρι του καταξιωμένου σκηνοθέτη και ηθοποιού Ιάκωβου Μυλωνά.

Σύλβια Ευθυμίου
Σύλβια Ευθυμίου

Πρόσφατα ξεκίνησες τη συνεργασία σου με το θεατρικό εργαστήρι του Ιάκωβου Μυλωνά. Πώς σου φαίνεται η πρόκληση της διδασκαλίας φωνητικής για τις ανάγκες θεατρικών παραστάσεων;

Η διδασκαλία της φωνητικής είναι ίδια είτε είναι κλασσικό,είτε είναι σύγχρονο,είτε είναι τραγούδι για το θέατρο.Το ανθρώπινο σώμα είναι άλλωστε ίδιο πάντα, οι δε άντρες και γυναίκες έχουν τα ίδια αναπνευστικά και μυικά συστήματα που προκαλούν την τραγουδιστική φωνή. Μετά από χρόνια μελέτης μου με τον καθηγητή μου Βασίλειο Δεναχή Κωστόπουλο αλλά και την σκηνική εφαρμογή που έχω κάνει είμαι σε θέση να μπορώ να μεταδώσω τις αρχές της Φωνητικής σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο ώστε να ακούγονται καλύτερα στην Πρόζα αλλά και να τραγουδούν ασφαλέστερα για τον λαιμό τους, χωρίς να φτάνουν στις παραστάσεις ήδη πολύ επιβαρυμένοι απο τις πρόβες. Χαίρομαι και με τιμάει ιδιαίτερα η συνεργασία μου με έναν τόσο λαμπρό και καταξιωμένο άνθρωπο κι εύχομαι η πορεία της να είναι μακρόχρονη και παραγωγική.

 

Τι είναι η μουσική για εσένα;

Μέσα απο την μουσική εκφράζομαι, προδίδω συναισθήματα που σε άλλη περίπτωση δε θα τα άφηνα να εξωτερικευθούν, αλλά μέσω των τραγουδιών μου, μου επιτρέπεται.Αυτό είναι φυσικά μεγάλο προνόμιο των ερμηνευτών αλλα και μεγάλη κατάρα γιατί στην αληθινή ζωή λειτουργούμε ανάποδα πολλές φορές και κλεινόμαστε στον εαυτό μας.

 

Ποιους θεωρείς καλλιτεχνικούς σου μέντορες;

Καλλιτεχνικοί μέντορες για μένα είναι οι δάσκαλοί μου, αυτοί που μου μετέδωσαν τις γνώσεις τους  και με έφεραν στο μουσικό επίπεδο που βρίσκομαι, στο επίπεδο που να μπορώ και εγώ να διδάσκω και να έχω και εγώ τους δικούς μου μαθητές..

Μέντορες μου, είναι και θα είναι πάντα, οι παλιοί μου καθηγητές κιθάρας και φυσικά ο καθηγητής μου φωνητικής Βασίλειος Δεναχής Κωστόπουλος που όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα θα παρακολουθώ μαθήματα του. Η ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΒΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ.

 

Σε έχουμε δει σε lives με τη μπάντα Sylvia, Alex & The band. Θα επιστρέψεις στα μουσικά δρώμενα;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την μέχρι τώρα πορεία της μπάντας μας, Sylvia Alex and the Band.’Έχουμε κάνει θεωρώ σπουδαία πράγματα και έχουμε εμφανιστεί στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές με δικό μας υλικό. Αυτό μπορώ να πω ότι με αγχώνει πάρα πολύ γιατί πρέπει το επόμενο μου βήμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο και ουσιώδες. Έχω αποφασίσει να εμφανίζομαι μόνο όταν έχω κάτι καινούριο και σημαντικό να παρουσιάσω. Είμαι σε διάστημα ηθελημένης απουσίας με σκοπό να επανέλθω με κάτι πολύ διαφορετικό και καινούριο.

 

Τι επιλέγεις; Μουσική επί σκηνής ή διδασκαλία μουσικής και φωνητικής;

Μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Σκηνής και Διδασκαλίας.Το ένα τροφοδοτεί το άλλο σε ενέργεια κι εμπειρία.

 

Απολαύστε την:

 

 


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button