ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, με ελεύθερη είσοδο

Την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 21.00 ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τη συμπλήρωση των 96 χρόνων από τη γέννησή του.

Η εορταστική συναυλία-αφιέρωμα, παρουσιάζεται στον Κήπο του Μεγάρου σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με ελεύθερη είσοδο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει λόγιες δημιουργίες του Θεοδωράκη. Συνθέσεις όπως Οιδίπους Τύραννος, Έρως και Θάνατος και άλλα. Τα σολιστικά μέρη για φωνή ερμηνεύουν δύο λυρικοί τραγουδιστές, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ, ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.

Λίγα λόγια για τα έργα

Οιδίπους Τύραννος

Ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να γράφει το έργο το 1947, όμως το ολοκλήρωσε αρκετά χρόνια αργότερα το 1958 στο Παρίσι. Ο Οιδίπους Τύραννος ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στις 8/12/1958 από την Κρατική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex και ηχογραφήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1960, από το ίδιο σύνολο.

Έρως και Θάνατος

Τα τραγούδια του κύκλου Έρως και Θάνατος γράφτηκαν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες και είναι αφιερωμένα στη σύντροφο της ζωής του συνθέτη Μυρτώ Αλτίνογλου. Το 1945, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι «Της αγάπης λόγια», ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Ν. Σμύρνη, και λίγες ημέρες αργότερα το «Αν γυρεύεις λόγια» πάλι σε στίχους δικούς του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1948, εξόριστος στη Δάφνη της Ικαρίας, μελοποίησε τη Λήθη και το Έρως και Θάνατος σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και αποφάσισε να εντάξει και τα τέσσερα σε έναν κύκλο: Έρως και Θάνατος.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία: Τρίτη 20 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 21.00
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Κήπος), Βασ. Σοφίας, Αθήνα
Τιμή εισιτηρίου: Ελεύθερη είσοδος

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button