Συζήτηση στον ΙΑΝΟ: Νίκος Σ. Παντελάκης | Στην αυγή της Ελληνικής Βιομηχανίας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου στις 11:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ και οι Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις διοργανώνουν συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Νίκου Σ. Παντελάκη με τίτλο «Στην αυγή της ελληνικής βιομηχανίας. Αριστόβουλος Ι.Ζάννος (1856-1943). Οδοιπορικό στη ζωή και στο έργο ενός πρωτοπόρου της ελληνικής βιομηχανίας.»

Η συζήτηση θα επιχειρήσει να ξεναγήσει στο συνολικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που επικρατούσε στον ελλαδικό χώρο στο τέλος του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, στις απαρχές της ελληνικής βιομηχανίας.

Θα συμμετάσχουν οι:

Ευγενία Μπουρνόβα, Ιστορικός, Καθηγήτρια Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ε.Κ.Π.Α

Νίκος Σ. Παντελάκης, Κοινωνιολόγος, Συγγραφέας 

Σωκράτης Πετμεζάς, Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας

Συντονίζει ο Α.Δ. Παπαγιαννίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3NpQQsC

Link βιβλίου: https://bit.ly/3Nu2Dq9

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκ νέου «ανακάλυψη» της λειτουργίας της βιομηχανίας στην διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας. Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να αναδείξει πώς, στις απαρχές της ελληνικής βιομηχανίας, μέσα από τη ζωή και το έργο μιας οικογένειας βιομηχάνων, υιοθετούνται μια σειρά στρατηγικές που – συνειδητά ή ασυνείδητα – θα επιτρέψουν να ξεκινήσει, να αναπτυχθεί και να επιβιώσει η βιομηχανική δραστηριότητα. Και τούτο μέσα στο εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που επικρατούσε στον ελλαδικό χώρο στο τέλος του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Την ίδρυση αμιγώς οικογενειακών ετερόρρυθμων ή ομόρρυθμων εταιρειών διαδέχθηκε η ίδρυση ανωνύμων εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετείχαν τράπεζες και άλλοι μέτοχοι εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου. Παρατηρούμε ωστόσο ότι η διεύρυνση αυτή δημιουργεί ισχυρές ομάδες επιχειρηματιών με κοινά συμφέροντα που διατηρούν στενές σχέσεις με την πολιτική εξουσία και συγκροτούν ομάδες πίεσης για την εξασφάλιση των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων τους. […]

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Σ. Παντελάκης γεννήθηκε στη Γενεύη το 1953. Έλαβε το πτυχίο Maitrise κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Grenoble το 1977 και το διδακτορικό δίπλωμα κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Paris V Réné Descartes  το 1980 με θέμα, Ο στρατός στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, 1950-1974. Από το 1982 μέχρι το 2013 εργάσθηκε στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας ως αρχειονόμος και ερευνητής. Έχει εκδώσει στη σειρά Μελέτες Οικονομικής Ιστορίας του Προγράμματος Ερευνών της Επιτροπής Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας το 1988 το, Συμμαχικές πιστώσεις, Κράτος και Εθνική Τράπεζα 1917-1928 και το 1991 το, Ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδος. Από την ιδιωτική πρωτοβουλία στο κρατικό μονοπώλιο 1899-1956.

Έχει επίσης εκδώσει στη σειρά Αναλυτικά ευρετήρια του προγράμματος ερευνών της Επιτροπής Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας το 1995, ευρετήριο με θέμα τα Δημόσια δάνεια. Από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας, επανειλημμένα έχει εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιό της και έχει διατελέσει πρόεδρός της επί σειρά ετών. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την οικονομική ιστορία και την αρχειονομία.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -