Τα καλύτερα τρόφιμα για την νηστεία την Μεγάλη Εβδομάδα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε και είναι πολλοί αυτοί που αποφασίζουν να νηστέψουν είτε για να ακολουθήσουν τις θρησκευτικές παραδόσεις είτε για να βελτιώσουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Σήμερα θα κάνουμε αναφορά σε κάποια τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα για τη νηστεία μας!

ΤΑΧΙΝΙ

Νούμερο 1 από τα τρόφιμα για την νηστεία στην Μεγάλη Εβδομάδα και όχι μόνο. Έχει διάφορες γεύσεις αρεσκείας και μπορείτε να το συνοδέψετε με ό,τι θέλετε. Το ταχίνι είναι τρόφιμο που μπορείτε να το γευθείτε με πολλούς τρόπους, σαν απλή αλοιφή , σαν συστατικό σε γλυκά, σε σαλάτες ακόμα και σε χούμους η σούπες.

Υπερτροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα , καλά για τον οργανισμό μας. Είναι φτωχή σε υδατάνθρακες αλλά αν συνοδευτεί με όσπριο είναι τέλειος συνδυασμός για λήψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας σαν τη ζωική. Εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και φυτικών ινών. 1 κουταλάκι ταχίνι (15 γραμμάρια) μας αποδίδει 89 περίπου θερμίδες.

ΒΟΥΤΥΡΑ ΚΑΡΠΩΝ

Φυστικοβούτυρο : πλούσιο σε πρωτεΐνη και λιπαρά οξέα, σε σίδηρο και φολικό οξύ. 1 κουταλάκι (15 γραμμάρια) προσδίδει 86 θερμίδες.Φυστικοβούτυρο: οφέλη, συνταγή και πλήρης θρεπτική ανάλυση

Βούτυρο από κάσιους : παρόμοια θρεπτική αξία με το φυστικοβούτυρο αλλά περισσότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. 1 κουταλάκι (15 γραμμάρια) προσδίδει 88 θερμίδες.

Φουντουκοβούτυρο : πλούσιο σε Βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 1 κουταλάκι (15 γραμμάρια) προσδίδει 100 θερμίδες.

Αμυγδαλοβούτυρο : πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, ασβεστίου και Βιταμίνες Ε. 1 κουταλάκι (15 γραμμάρια) προσδίδει 97 θερμίδες.

ΦΑΚΕΣ Η ΡΕΒΥΘΙΑ

Στη νηστεία είναι από τα όσπρια τα διαδεδομένα. Ένας καλύτερος τρόπος κατανάλωσης τους είναι όταν συνοδεύονται από ρύζι , καθώς μας προσδίδει 2 πηγές φυτικής πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα το γεύμα μας να είναι πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα. 100 γρ φακές προσδίδουν 66 θερμίδες και 100 γρ ρεβύθια 378 θερμίδες.

ΚΙΝΟΑ

κινοα πρωτεινη στην νηστεια

Τρόφιμο με διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από ότι το ρύζι και το σιτάρι. Πλούσια σε σε ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Μπορείτε να την προσθέσετε σε σαλάτες, σε όσπρια και όπου αλλού σας αρέσει σαν συνοδεία. Τα 100 γραμμάρια προσδίδουν 374 θερμίδες.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Τα μανιτάρια περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λίπους και σακχάρων και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. 100 γραμμάρια προσδίδουν 25 θερμίδες.

ΧΑΛΒΑΣ

καλύτερος χαλβάς θερμιδες

Το πιο διαδεδομένο τρόφιμο στη νηστεία και κυρίως ο σησαμένιος. Πλούσιος σε λιπαρά οξέα καλά για τον οργανισμό λόγω του ταχινιού και των κηρών καρπών. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μεγαλύτερο του χαλβά πλεονέκτημα όμως είναι ότι περιέχει μέλι αντί για ζάχαρη. 30 γραμμάρια προσδίδουν 165 θερμίδες.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Πλούσιο σε μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, τα καλά για τον οργανισμό. Επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σίδηρο και Βιταμίνες Ε,Β,Κ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, σε σαλάτες, σκέτο, σε άλειμμα , μέσα σε γλυκά. 100 γραμμάρια προσδίδουν 160 θερμίδες.

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Πηγή: Fitness Motivation Hellas 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -