Τα οφέλη από το ταχίνι στην υγεία μας!

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Τα οφέλη από το ταχίνι στην υγεία μας, είναι πολλά! Το ταχίνι, αυτή η λιπαρή πάστα από ψημένο σουσάμι, εκτός από εξαιρετικά νόστιμη, έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία, τα οποία μας δίνουν περισσότερους λόγους για να την αγαπήσουμε.

1. Έχει εξαιρετική διατροφική αξία

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αν και η περιεκτικότητα λίπους στο σουσάμι είναι υψηλή, το 90% είναι «καλό» λίπος.

Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει 85 θερμίδες και 65 από αυτές τις θερμίδες είναι απαραίτητα λίπη.

Αυτή η νόστιμη πάστα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Β1, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και χαλκό. Παίρνετε 1 γραμμάριο φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης με μια κουταλιά ταχίνι.

2. Ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα ενισχύουν την ανάπτυξη του νευρικού ιστού στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.

Βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η σκέψη και η μνήμη σας ενισχύονται όταν καταναλώνετε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ενώ το μαγγάνιο ενισχύει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου.

3. Ενισχύει την καρδιακή υγεία

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα και βοηθούν στις καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από φλεγμονές.

4. Παρέχει αντιοξειδωτικά

Ένα από τα πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που παίρνετε από ταχίνι είναι ο χαλκός, γνωστός για την ικανότητά του να ανακουφίζει τον πόνο και να μειώνει το πρήξιμο.

Το ταχίνι έχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν τη βλάβη του ήπατος που προκαλείται από την οξείδωση.

Οι ασθματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ταχίνι καθώς περιέχει μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ταχίνι έχει τέσσερα σημαντικά θρεπτικά συστατικά: σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Αυτά παρέχουν σημαντική ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο σίδηρος και ο χαλκός περιλαμβάνονται στα ένζυμα που παρέχουν υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων και τα βοηθά στη λειτουργία τους να καταστρέφουν τα μικρόβια. Το σελήνιο βοηθά τα ένζυμα στην εκτέλεση του ρόλου τους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντιοξειδωτικών και αντισωμάτων, καθώς και της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, παίρνετε το 9 με 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου.

Το ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο που παράγεται από τον άλεσμα σπόρων σησαμιού. Στην ουσία, είναι μια πάστα που παράγεται από θρυμματισμένα σπόροι σησαμιού, συνήθως με προσθήκη λίγου ελαίου. Το ταχίνι χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή και μέση ανατολική κουζίνα, καθώς και σε άλλες παραδόσεις παγκοσμίως.

Η παρασκευή του ταχινιού περιλαμβάνει συνήθως τα εξής βήματα:

  1. Καθαρισμός του Σησαμιού: Οι σπόροι σησαμιού πλένονται και καθαρίζονται προσεκτικά για να αφαιρεθούν οι ακαθαρσίες.
  2. Ψήσιμο: Οι καθαρισμένοι σπόροι σησαμιού ψήνονται ελαφρώς σε φούρνο ή σε μεγάλα τηγάνια, μέχρι να αρχίσουν να αποκτούν αρωματικό άρωμα.
  3. Αλέσιμο: Οι ψημένοι σπόροι σησαμιού αλέθονται σε μύλο, συνήθως με προσθήκη λίγου ελαίου, μέχρι να μετατραπούν σε μία λεία πάστα.

Το ταχίνι χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα, όπως σούσι, σαλάτες, σάλτσες, γλυκά και πολλά άλλα.

Τα οφέλη από το ταχίνι στην υγεία μας!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -