Τα Special Olympics Hellas γιορτάζουν 33 χρόνια άθλησης και προσφοράς

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Έχουν περάσει 33 χρόνια από την ίδρυση των Special Olympics Hellas και ακόμα χιλιάδες αθλητές με νοητική αναπηρία, μαζί με τους πολυάριθμους εθελοντές και προπονητές τους, αγωνίζονται με πείσμα, πίστη και αφοσίωση, για να συμβάλλουν στη δημιουργία μίας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, αποδοχής, σεβασμού και αλληλεγγύης.

Παρά την παγκόσμια πανδημία, τα Special Olympics Hellas συνεχίζουν ακούραστα το έργο τους. Μέσω του αθλητισμού, δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφάλειας και ανάπτυξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία και καλλιεργούν στις νέες γενιές τη νοοτροπία της αποδοχής και της συνύπαρξης.

Σήμερα τα Special Olympics Hellas υλοποιούν 82 προπονητικά προγράμματα, με έντονη παρουσία σε 35 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, και 8 παράλληλα προγράμματα, εκ των οποίων:

  • Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» αποτελούν τα βασικά προγράμματα του Οργανισμού.
  • Τα Προγράμματα: Νεαροί ΑθλητέςΥγιείς ΑθλητέςΜεικτών Ομάδων Κοινωνικής Ένταξης, Ανάπτυξης Κινητικών Δεξιοτήτων (MATP), Αθλητές Ηγέτες, Οικογενειών λειτουργούν είτε παράλληλα με τα 2 παραπάνω βασικά προγράμματα, είτε κάτω από την ομπρέλα τους.

Επίσης, διοργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες σε 26 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα, υλοποιούν Εκπαιδευτικές Δράσεις και συμμετέχουν σε διοργανώσεις Διεθνούς Εμβέλειας, όπως οι Παγκόσμιοι Θερινοί & Χειμερινοί Αγώνες Special Olympics και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας.

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί»

Τα 2 αυτά βασικά προγράμματα των Special Olympics Hellas υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Η συνεργασία μας τόσο με τα Special Olympics Hellas, όσο και με τα Special Olympics International στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος κοινωνικής ένταξης, είναι μια φυσική εξέλιξη της φιλοσοφίας στην οποία στηρίζεται το κοινωφελές έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Προσπαθούμε με το έργο μας να συνδράμουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, προς την επίτευξη μίας πιο δίκαιης κοινωνίας. Μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την ένταξη, τον σεβασμό, την αποδοχή και την κατανόηση. Έτσι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τα Special Olympics και με όχημα τον αθλητισμό προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ευκαιριών κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης για τους αθλητές και τις οικογένειές τους», δηλώνει η κυρία Ρόζαλιν Μπέντζαμιν από τη Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, διάρκειας 3 ετών, προβλέπει τη δημιουργία νέων αθλητικών προγραμμάτων σε 21 πόλεις – στόχους, στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας.

Μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχθεί 12 αθλήματα και 37 προπονητικά προγράμματα, σε συνεργασία με 72 ειδικά σχολεία, στις περιοχές: Σύρος, Κως, Καστοριά, Λευκάδα, Άρτα, Καλαμάτα, Σκιάθος, Κάλυμνος.

Επόμενοι σταθμοί τα Τρίκαλα και τα Ιωάννινα.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί»:

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα µε και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις.

Μέχρι και σήμερα έχουν ενταχθεί 105 σχολεία από όλη τη χώρα, με περίπου 4.000 μαθητές και αθλητές με και χωρίς νοητική αναπηρία να έχουν λάβει μέρος σε περισσότερους από 175 μεικτούς αγώνες, με την υποστήριξη 500 καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων και 230 προπονητών.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης εμβέλειάς του είναι ότι, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έχουν ενημερωθεί και συμμετάσχει σε ενταξιακές δράσεις περισσότεροι από 10.000 μαθητές.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα Special Olympics Hellas ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, που όμως αντιμετωπίστηκαν με δημιουργικότητα και θέληση.

Από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, διατηρήθηκε η επαφή με τους αθλητές και συνεχίστηκε με ένταση η παρακίνησή τους, για να παραμείνουν ενεργοί και δραστήριοι. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 αγώνες και αθλητικές δράσεις, είτε με φυσική είτε με διαδικτυακή συμμετοχή περίπου 330 αθλητών, καθώς και περισσότερα από 10 διαδικτυακά σεμινάρια.

Σχεδιάζουμε το μέλλον

Η διάθεση για προσφορά είναι διαρκής και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου οι αθλητές να έχουν στο πλευρό τους όλη την οικογένεια των Special Olympics Hellas.

Ήδη υλοποιούνται, σε μηνιαία βάση, οι Διαδικτυακοί Αγώνες Special Olympics Hellas σε διάφορα αθλήματα, καθώς και ψηφιακά σεμινάρια με στόχο την ενεργοποίηση των αθλητών, την ενημέρωση των ιδίων και των οικογενειών τους σε θέματα διατροφής, άθλησης, ψυχολογίας κλπ.

Πολύ σημαντικό είναι το πολύπλευρο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, και αποβλέπει στην ανάπτυξη Ενταξιακών Δράσεων και στην ενίσχυση του εθελοντισμού.

Μετά το τέλος του καλοκαιριού και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, σχεδιάζονται σημαντικές διοργανώσεις όπως οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ιστιοπλοΐας στην  Άνδρο, οι Πανελλήνιοι Αγώνες Ποδηλασίας στην Κω, οι Πανελλήνιοι Αγώνες Καγιάκ στα Χανιά, η Τελετή Αφής Φλόγας των Παγκοσμίων Χειμερινών Αγώνων Kazan 2022, που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο, και η συμμετοχή στο Dancesport Chanpionship στην Αυστρία και στο Unified Basketball Tournament στην Ιταλία.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -