Η ζωγράφος Ειρήνη Ανδρούτσου μας μιλά για την Τέχνη της Γης ή αλλιώς Land art.
Η Land art είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968. Ήταν ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην πλαστική αισθητική και την αδίστακτη εμπορευματοποίηση της τέχνης.Το τοπίο και το έργο δένουν αρμονικά στο σύνολο, τα έργα δεν τοποθετούνται στο τοπίο αλλά το τοπίο είναι το μέσο δημιουργίας τους.
Η Τέχνη της Γης δημιουργείται στη φύση. Χρησιμοποιούνται κυρίως φυσικά αλλά και τεχνητά υλικά.
Τα έργα αφήνονται να διαβρώνονται στις φυσικές καιρικές συνθήκες. Η πορεία τους στο χρόνο ακολουθεί τις δυνάμεις της φύσης και καταλήγει στη φθορά, όπως κάθε ζωντανό στοιχείο.
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η μονιμότητα, είναι η παρουσία.
Έργα σώζονται κυρίως μέσα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες με έργα τους είναι: Robert Smithson, Richard Long, Christo, Andy Goldsworthy, αλλά και ο Έλληνας Δημήτρης Αληθεινός (Το 1981 σε μια συνάντησή του με ξεχασμένους πολιτισμούς ξεκίνησε τις κατακρύψεις διαφορετικών αντικειμένων σε διάφορα μέρη του κόσμου.)



Η τέχνη στη γη είναι κυρίως τέχνη των τριών διαστάσεων που προσεγγίζει τη γλυπτική αλλά δημιουργούνται και έργα στη φύση δύο διαστάσεων.
Πολλοί δημιουργοί χρησιμοποιούν υλικά που βρίσκουν στον τόπο της εγκατάστασης, στη φύση, κι άλλοι χρησιμοποιούν τα δικά τους υλικά.
Τα έργα της land art στήνονται σε έναν συγκεκριμένο τόπο για να ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έπειτα αποσύρονται και κάποια άλλα παραμένουν στον χώρο μέχρι να τα απορροφήσει και πάλι η φύση. Μπορεί να ακουμπούν στη γη, άλλα και να μην ακουμπούν, ή να βρίσκονται στο νερό.
Η τέχνη στη γη είναι ένα κίνημα δημιουργίας στη φύση, στο οποίο γη και τέχνη είναι άμεσα συνδεδεμένα και τις περισσότερες φορές συνδέεται με την οικολογική συνείδηση. Στην ουσία ο άνθρωπος έρχεται πιο κοντά στη φύση, την γνωρίζει, συνδέεται μαζί της με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο και ενσωματώνει το έργο του σ αυτή, με αποτέλεσμα το έργο να δένεται άρρηκτα με το τοπίο.
Γι αυτό και η Land Art έχει μεγάλη παιδαγωγική αξία και καλύπτει τους στόχους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Ας επιλέξουμε λοιπόν ο καθένας μας το τοπίο που επιθυμούμε, το σημείο εκείνο της φύσης που μας εμπνέει κι ας γίνουμε ένα μαζί του, δημιουργώντας το δικό μας καλλιτέχνημα! Φύλλα, κλαδιά, χώμα, πέτρες, νερό κι ότι άλλο θέλουμε και ξεκινάμε!!!
Η τέχνη αυτή σχετίζεται άμεσα με τη γη και φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τη γη. Στην Land Art ο καλλιτέχνης έχει άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Η ίδια η φύση γίνεται έργο τέχνης. Τα στοιχεία της δημιουργούν το έργο τέχνης.
Μεγάλοι γνωστοί καλλιτέχνες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη φύση, αλλά και όλοι οι άνθρωποι μπορούν να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητά τους και να αφήσουν καλλιτεχνικά “διαμαντάκια”!