ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

The Reefline: Υποβρύχιο πάρκο με γλυπτά ανοίγει στο Μαϊάμι

Το υποβρύχιο πάρκο «The Reefline» ανοίγει στο Μαϊάμι τον Δεκέμβριο του 2021 και θα έχει μήκος πάνω από 11 χλμ.

Παρά την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει την υφήλιο, στο Μαϊάμι Μπιτς βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για ένα υποβρύχιο πάρκο με γλυπτά, που θα προσελκύσει λάτρεις της τέχνης και τουρίστες με οικολογική συνείδηση.

Το έργο, που ονομάζεται «The Reefline (Η γραμμή του Ύφαλου)», έχει σχεδιαστεί από την καλλιτέχνιδα και συλλέκτρια έργων τέχνης, Ximena Caminos. Τον σχεδιασμό του πάρκου έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Shohei Shigematsu σε συνεργασία με θαλάσσιους βιολόγους και μηχανικούς.

Το πάρκο θα έχει πάνω από 11 χλμ. μήκος, και η πρώτη φάση περίπου 1.600 μέτρα, αναμένεται να ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2021. Θα φέρει το όνομα Concrete Coral και την υπογραφή του Αργεντίνου καλλιτέχνη, Leandro Erlich, ο οποίος «έχει την παράξενη ικανότητα να μας ενθαρρύνει να σταματήσουμε για λίγο και να σκεφτούμε πώς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας», λέει η Caminos. Η νέα επιτροπή θα δημιουργήσει χώρο για το σχηματισμό φυσικών κοραλλιογενών υφάλων, οι οποίοι βρίσκονται σε παρακμή σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά στο Μαϊάμι αντιμετωπίζουν σημαντικές συνθήκες αποσύνθεσης την τελευταία δεκαετία.

Το έργο στοχεύει όχι μόνο «να είναι ένα εκπληκτικό έργο τέχνης αλλά να αποτελέσει έναν ύφαλο από γλυπτά που εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη περιβαλλοντική λειτουργία», λέει ο Caminos.

Ο Shohei Shigematsu (OMA) σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα γλυπτό που θα λειτουργεί ως μια μνημειώδης υποβρύχια σκάλα, προσθέτοντας μια άλλη διάσταση στην εμπειρία των επισκεπτών.Σε μεταγενέστερες φάσεις, το πάρκο ανέθεσε στους καλλιτέχνες Ernesto Neto και Agustina Woodgate να δημιουργήσουν υποβρύχια έργα. Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν ως μέρος του στόχου να αναλάβουν δημιουργοί «των οποίων το έργο σχετίζεται και ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και ευαισθητοποιεί σε ό,τι αφορά στα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας», τονίσει η Caminos.

Το φιλόδοξο υποβρύχιο έργο εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια στην πρώτη φάση και θα είναι προσβάσιμο στο κοινό από την ακτογραμμή της παραλίας, με τους επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο χρησιμοποιώντας αναπνευστήρα.

Το έργο έλαβε χρηματοδότηση από το Art Knight Foundation και το Ίδρυμα της Οικογένειας Blavatnik.Η ανάπτυξη του The Reefline ηγείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα BlueLab Preservation Society, με επικεφαλής την Caminos και την συνεργασία της Coral Morphologic, μιας υβριδικής συλλογικής τέχνης, μουσικής και επιστήμης με βάση την παραλία του Μαϊάμι, η οποία λειτουργεί για να καταγράψει την παρακμή των κοραλλιογενών υφάλων και να εξερευνήσει τη συμβίωση ανθρώπων και κοραλλιών με οπτικά «υπνωτιστικές» εγκαταστάσεις και βίντεο.

Στο έργο συμμετέχουν επίσης η διαχείριση της παραλίας της πόλης του Μαϊάμι και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Ο Dan Gelber, δήμαρχος του Μαϊάμι Μπιτς, υποστήριξε την σχετική πρόταση για το έργο δηλώνοντας ότι το Μαϊάμι Μπιτς έχει ένα «παγκοσμίου φήμης περιβάλλον και παραλίες, και τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως πραγματικός διεθνής προορισμός τέχνης και πολιτισμού».

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button