Θεσσαλονίκη: Ιδρύεται σύλλογος ασθενών για σύνδρομο long COVID

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Την ίδρυση ενός συλλόγου με έδρα τη Θεσσαλονίκη για ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο της long Covid ανέλαβε η Ελένη Ιασωνίδου, παιδίατρος και πάσχουσα η ίδια από τις επιπλοκές του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία, αφετηρία για την ενασχόληση της παιδιάτρου με το θέμα αποτέλεσε η προσωπική εμπειρία της με τη νόσο και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της.

Η ίδια σημειώνει πως νόσησε τον Οκτώβριο του 2020 και ότι πέρασε τη νόσο ήπια. «Ποτέ δε φαντάστηκα τι θα ακολουθούσε μετά» ομολογεί και σχολιάζει: «Δέκα μέρες αργότερα εμφάνισα δερματικές εκδηλώσεις, επώδυνη ουλίτιδα και προστέθηκε μια πολύ έντονη δύσπνοια, η οποία ήταν περισσότερο λαχάνιασμα στην ομιλία, στο περπάτημα, στις κινήσεις». 

Έχοντας ιδρύσει από το Μάρτιο του 2021 στο Facebook την ομάδα «long Covid Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης» και εκπροσωπώντας την ελληνική αντιπροσωπία στο ευρωπαϊκό δίκτυο ασθενών με σύνδρομο long Covid, μία σύμπραξη οργανώσεων με πρωτοβουλία των ίδιων των ασθενών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η κα Ιασωνίδου προχωρά πλέον στο επόμενο βήμα, στη σύσταση ενός επίσημου συλλόγου ασθενών.

Σημειώνεται ότι η long Covid έχει αναγνωριστεί και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πάθηση. Κόπωση, δύσπνοια, νοητική σύγχυση και γενικότερη δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή συγκαταλέγονται στα συμπτώματα του συνδρόμου για αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -