Τι είναι οι Εναλλακτικές Θεραπείες;

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Τι είναι οι Εναλλακτικές Θεραπείες;

Οι Εναλλακτικές Θεραπείες είναι ήπιες, μη φαρμακευτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, πέραν της κλασικής ιατρικής.

Ο όρος εναλλακτική θεραπευτική χρησιμοποιείται για να περιγράψει πρακτικές, που συμπληρώνουν τις συμβατικές ιατρικές θεραπείες.

 

Οι πιο γνωστές είναι:

 • Ενεργειακές θεραπείες όπως Ρέικι, Σιάτσου κ.α.
 • Ομοιοπαθητική
 • Βοτανοθεραπεία
 • Ρεφλεξολογία
 • Κρυσταλλοθεραπεία
 • Αγιουρβέντα (ινδική ιατρική)
 • Βελονισμός
 • Χειροπρακτική
 • Ηλεκτροθεραπεία-TENS
 • Βιοσυντονισμός
 • Ιαματικά λουτρά
 • Αρωματοθεραπεία
 • Χρωματοθεραπεία
 • Μουσικοθεραπεία
 • Ύπνωση
 • Ψυχοσωματικές ασκήσεις όπως Διαλογισμός, Γιόγκα κ.α.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι Εναλλακτικές Θεραπείες υπάρχουν από τον 5ο – 4ο αιώνα π.Χ. Οι περισσότερες είναι πανάρχαιες τεχνικές που χρησιμοποιούνταν από θεραπευτές αρχαίων πολιτισμών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, όπως η Ιπποκράτεια Ιατρική, η Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική, η Ινδική Ιατρική.

 

Ρέικι
Διαλογισμός – Η στάση του Λωτού

 

Οι Εναλλακτικές Θεραπείες ανήκουν στις Ολιστικές Θεραπείες.

Όλες οι Εναλλακτικές Θεραπείες ανήκουν στις Ολιστικές Θεραπείες, δηλαδή κοιτάζουν την βαθύτερη αιτία, εκτός από το σύμπτωμα και αντιμετωπίζουν ολιστικά το πρόβλημα. Οι πληροφορίες που συλλέγουμε για το σώμα μας μέσω αυτών των μεθόδων, μας βοηθούν να εντοπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες της πάθησης (πάντοτε κρύβονται ψυχολογικές αιτίες πίσω από μία ασθένεια που προέρχονται από τα βιώματά μας). Και στη συνέχεια, πάλι μέσω αυτών των μεθόδων, η θεραπευτική παρέμβαση στοχεύει στις πραγματικές και όχι στις φαινομενικές αιτίες, ή μόνο στην απλή ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι εναλλακτικές θεραπείες δεν έχουν σαν στόχο μόνο τη θεραπεία μιας συγκεκριμένης νόσου αλλά θεραπεύουν το άτομο σαν σύνολο.

 

Είναι αποτελεσματικές;

Οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας αποκαθιστούν την αρμονία, την ισορροπία και τη ροή της ενέργειας στο σώμα. Δρουν σε νοητικό, πνευματικό, βιολογικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Είναι πολύ αποτελεσματικές α) στο στάδιο της πρόληψης

και εξίσου αποτελεσματικές β) στη θεραπεία του ατόμου ως σύνολο.

γ) Επίσης, έχουν αποδειχθεί αρκετά βοηθητικές για απλές ασθένειες αλλά και για δύσκολες βαριές ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Βοηθούν τα συμπτώματα μιας αρρώστιας και την τόνωση του αμυντικού συστήματος. Συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας, της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και των τοξικών παρενεργειών των φαρμάκων (Cailliet P., 1993). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά σε νοσήματα όπου η συμβατική φαρμακευτική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και συντελούν στην μείωση της δοσολογίας τους. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε νοσήματα όπου οι παρενέργειες από την μακροχρόνια χρήση χημικών φαρμάκων υπερβαίνουν το όφελος.

Κάποιες χρησιμοποιούν ουσίες, όπως η Βοτανοθεραπεία και η Ομοιοπαθητική, που προέρχονται από φυσικές πηγές και βότανα. Η θεραπευτική αγωγή καθορίζεται για κάθε άτομο ξεχωριστά ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, το πνεύμα του, την οντότητα του, ώστε να επέλθει η ισορροπία και η υγεία του.

[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]Πολλοί γιατροί σε πολλές χώρες του κόσμου και πολλοί ασθενείς χρησιμοποιούν τις εναλλακτικές θεραπείες παράλληλα με την κλασική ιατρική. Οι εναλλακτικές θεραπείες δεν αντικαθιστούν την κλασική ιατρική σε σοβαρά προβλήματα υγείας ή χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά μπορούν να δράσουν συνεπικουρικά στη θεραπεία και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Σε περιπτώσεις όμως απλών περιστατικών μπορούν και να αποκαταστήσουν παθήσεις με απόλυτα φυσικό τρόπο! Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι μπορούν να δράσουν προληπτικά! Αφού έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών, στη θετική ροή ενέργειας και στη διατήρηση της υγείας και αρμονίας του οργανισμού, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του.[/box]

 

Τι είναι οι Εναλλακτικές Θεραπείες

 

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Πριν αρχίσετε μια εναλλακτική θεραπεία ενημερωθείτε όσο καλύτερα γίνεται.[/box]

Πότε και πώς αναπτύχθηκε η θεραπεία που θα ακολουθήσετε.

Τι αποδεδειγμένα αποτελέσματα έχει; Υπάρχουν μελέτες σχετικά με αυτήν;

Οι θεραπευτές έχουν περάσει από εκπαίδευση; Είναι αξιόπιστοι;

Υπάρχουν παρενέργειες ή άλλοι κίνδυνοι από την θεραπεία;

Αν ο θεραπευτής δεν σας δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις, να είστε επιφυλακτικοί και να κάνετε περαιτέρω έρευνα. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον θεραπευτή που είναι δοκιμασμένος από άτομο που εμπιστεύεστε και σίγουρα πιστοποιημένος.

 

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας.[/box]

Ενημερώστε τον γιατρό σας για τη θεραπεία που ακολουθείτε και τα εναλλακτικά φάρμακα που παίρνετε.

Επειδή μερικά εναλλακτικά σκευάσματα μπορεί να επηρεάσουν την φαρμακευτική αγωγή, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τις εναλλακτικές θεραπείες που χρησιμοποιείτε. Ορισμένα φάρμακα της ομοιοπαθητικής μπορεί να αντενδείκνυνται επειδή ενδεχομένως να αλληλεπιδρούν με τα παραδοσιακά ιατρικά φάρμακα.

Οι ενεργειακές θεραπείες (όπως ρέικι, σιάτσου) καθώς και ο βελονισμός είναι ασφαλείς ως προς τις αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

 

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]                                                   Η Αγάπη είναι η Θεραπεία![/box]

 

Με αγάπη και φως

 Χρύσα Σαραντοπούλου (Satya Navina)

Εναλλακτική Θεραπεύτρια Ρέικι

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -