Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία της Φινλανδίας, είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο, έτοιμο να προσφέρει ασφάλεια, σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί επίθεση.

Οι πιθανές απειλές από τις γειτονικές της χώρες και ιδίως τη Ρωσία, είναι αυτές που ώθησαν τη Φινλανδία να κατασκευάσει πολεμικά καταφύγια, κάποια από τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν χιλιάδες ανθρώπους.

Ένα από αυτά είναι το θεματικό πάρκο του Άγιου Βασίλη στην «γενέτειρά του» στον χιονισμένο βορρά. Το λεγόμενο «χωριό του Άγιου Βασίλη» στο Ροβανιέμι της Λαπωνίας είναι έτοιμο να αφήσει τα ξωτικά του και να επιστρέψει στην αρχική του λειτουργία – δηλαδή, ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το χωριό του Άγιου Βασίλη στην πόλη του Ροβανιέμι στη Λαπωνία κάθε χρόνο για να συναντήσουν τον Άγιο και να φωτογραφηθούν μαζί του. Οι υπόγειοι διάδρομοι είναι γεμάτοι με το ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη, τη σχολή των ξωτικών, καταστήματα χειροτεχνίας, χριστουγεννιάτικα δέντρα και τάρανδους.

Ο κύριος σκοπός του, όμως, απέχει πολύ από το να είναι εορταστικός. Λαξευμένο σε ένα λόφο ύψους περίπου 50 μέτρων, το καταφύγιο είναι εξοπλισμένο για να αντέχει βομβαρδισμούς ή χημικές και πυρηνικές επιθέσεις και μπορεί να φιλοξενήσει έως 3.600 άτομα.

Διαθέτει κρεβάτια κατασκήνωσης, κιτ πρώτων βοηθειών και ακόμη και εξοπλισμό για να μπορέσουν όσοι καταφύγουν εκεί να σκάψουν μια σήραγγα πίσω στην επιφάνεια σε περίπτωση που η κατασκευή καταρρεύσει. Ένα ξεχωριστό πηγάδι παρέχει νερό, αν και οι άνθρωποι θα πρέπει να φροντίσουν για το φαγητό τους.

Ενώ τα περισσότερα από τα αντικείμενα με θέμα τον Άγιο Βασίλη θα έπρεπε να καθαριστούν σε περίπτωση που χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί το καταφύγιο, ορισμένα παιχνίδια από τα κατάστημα δώρων θα φυλάσσονταν για τα παιδιά που αναζητούν ασφάλεια εκεί, σύμφωνα με το σχέδιο: «Σε περίπτωση κρίσης, οι κάτοικοι του Ροβανιέμι θα προστατεύονται εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής ασφαλείας του Ροβανιέμι, Tapio Hietakangas στο πρακτορείο Reuters. «Και αν έρθουν οικογένειες και πρέπει να μείνουν εδώ για πολύ, αυτό είναι ένα καλό μέρος αν σκεφτούμε τα παιδιά».

Το καταφύγιο του Άγιου Βασίλη είναι μόνο ένα από τα περίπου 50.000 που κατασκευάστηκαν στη Φινλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά συνήθως στεγάζουν δημόσιες πισίνες, αθλητικά κέντρα ή γκαράζ σε καιρό ειρήνης, καθώς το τεράστιο δίκτυο καταφυγίων έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής σε ολόκληρη τη Φινλανδία.

Μπορούν να μετατραπούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης για περίπου το 80% του πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων Φινλανδών μέσα σε λίγες ώρες, εάν η στρατιωτική δράση διαχυθεί στα 1.300 χιλιόμετρα των συνόρων Φινλανδίας-Ρωσίας ή ακόμη και σε περίπτωση καταστροφής πυρηνικού εργοστασίου στη Ρωσία.

Οι ιδιώτες προμηθευτές πληρώνονται από την κυβέρνηση για να διατηρούν επιπλέον αποθήκες τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -