Το φαινόμενο Ελ Νίνιο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2024

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, υπάρχει πιθανότητα 90%, το φαινόμενο Ελ Νίνιο να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2024, και αυτό τον χειμώνα να φτάσει στο απόγειό του.

Τον Σεπτέμβριο, «οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του κεντροανατολικού ισημερινού Ειρηνικού παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά ενός μέτριας έντασης επεισοδίου Ελ Νίνιο, ενώ οι θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού ισημερινού Ειρηνικού πολύ υψηλότερες από τις μέσες τιμές», εξηγεί ο ΟΗΕ.

«Αυτό το υψηλότερο από το κανονικό θερμικό περιεχόμενο ευνόησε διαρκείς αυξήσεις των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας τους τέσσερις τελευταίους μήνες και αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις (αν και ασθενέστερες) των θερμοκρασιών αυτών τους προσεχείς μήνες, ανάλογα με την ένταση και την φύση των ατμοσφαιρικών-ωκεάνιων ανατροφοδοτήσεων», σύμφωνα με τον WMO.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σταδιακή αποδυνάμωση του Ελ Νίνιο δεν αναμένεται να συμβεί παρά την άνοιξη του 2024, στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η πιθανότητα να ψυχράνει ο καιρός είναι σχεδόν μηδενική.

Μετά από το φετινό καλοκαίρι, με τις υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ, το Copernicus ανακοίνωσε ήδη από τον Σεπτέμβριο ότι λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών, υπάρχει τεράστια πιθανότητα το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα».

Την πρόγνωση αυτή συμμερίζεται η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Παρατήρησης, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες να καταγραφεί το 2023 ως χρονιά υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ ανέρχονται στο 99%.

«Η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ακόμη θερμότερη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύει την θερμότητα και προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα ακραία φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα επεισόδια ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, θα αυξηθούν σε ορισμένες περιοχές με βαριές επιπτώσεις», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -