ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα. Την έκθεση εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ), το αρχαιότερο επιστημονικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου διοργανώνουν την έκθεση: «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» στον εκθεσιακό χώρο περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου (Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας).

Η έκθεση «Το Ημέτερον Κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη», η οποία παρουσιάστηκε αρχικώς από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται 21 βυζαντινές εικόνες, κυρίως της παλαιολόγειας περιόδου, προερχόμενες από το σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Βλατάδων, και από άλλους ναούς της Θεσσαλονίκης, αλλά και έξω από αυτήν, στη Βέροια, τον Κολυνδρό, τα Λαγυνά καθώς και δύο έργα που εκπατρίστηκαν στη Γερμανία και την Ιταλία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μαζί τους για πρώτη φορά εκτίθενται και τρεις εικόνες που ανήκουν στις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με προέλευση από ναούς της Θεσσαλονίκης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στο ελληνικό και διεθνές κοινό να θαυμάσουν ένα μεγάλο σύνολο σημαντικότατων βυζαντινών εικόνων με προέλευση τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση βυζαντινών εικόνων από τη Θεσσαλονίκη και η κατ’ επέκταση ανάδειξη της πόλης ως ενός από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα του βυζαντινού κόσμου, ιδιαίτερα κατά την παλαιολόγεια περίοδο. Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται ιδιαίτερα η ποιότητα της τοπικής παραγωγής και η λειτουργία της πόλης ως κέντρου που παρήγαγε μεγάλο αριθμό εικόνων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σήμερα εκτός Θεσσαλονίκης. Όλες οι εικόνες αποτελούν λαμπρά δείγματα της σπουδαίας τέχνης που αναπτύχθηκε στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης, αναδεικνύοντας με τρόπο σιωπηλό αλλά δυναμικό αφενός το κάλλος της τέχνης που γέννησε η ίδια η Θεσσαλονίκη και αφετέρου τη διαρκή σχέση της πόλης με την πρωτεύουσα του Βυζαντίου Κωνσταντινούπολη.

Η Έκθεση αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, που συμπεριελήφθη στις δράσεις του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018». Τώρα, χάρη στην πρωτοβουλία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, δίδεται η ευκαιρία στο αθηναϊκό και το διεθνές κοινό να επισκεφθεί την Έκθεση, να απολαύσει τα εκθέματα, να ψυχαγωγηθεί – με την αρχαία του όρου σημασία.

Τα έργα αυτά αντανακλούν ταυτόχρονα το φυσικό κάλλος της εξωτερικής μορφής και το εσώτερο κάλλος του θείου φωτός σε μια μυστική και άρρηκτη σύζευξη. Μια σύζευξη, που ως φορέας του Ευαγγελίου και του εσχατολογικού μηνύματος της εκπλήρωσης της Θείας Οικονομίας για την εν Χριστώ ανακαίνιση του κόσμου και τη σωτηρία του ανθρώπου, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ορθοδοξίας. Της Ορθόδοξης ταυτότητας, της εκκλησιαστικής παράδοσης και της λειτουργικής ζωής, που με τη σειρά τους συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας πνευματικής και ευρύτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου 2019


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button