Το Ηράκλειο αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Πόλη Γαστρονομίας της UNESCO

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο «Δημιουργικών Πόλεων» (Creative Cities) της UNESCO εντάχθηκε το Ηράκλειο, στον τομέα της Γαστρονομίας, σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση.

Πρόκειται για πολύ σημαντική επιτυχία, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, και ταυτόχρονα δικαίωση του σχεδιασμού που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο να καθιερωθεί ως ένας βιώσιμος γαστρονομικός προορισμός διεθνούς επιπέδου.

Για το 2023 το Ηράκλειο είναι μια από τις εφτά πόλεις από ολόκληρο τον κόσμο που αναγνωρίστηκαν ως Δημιουργικές Πόλεις Γαστρονομίας της UNESCO. Η διάκριση αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας των στελεχών της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Ηράκλειο ΜΑΕ».

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Η αναγνώριση του Ηρακλείου ως Δημιουργική Πόλη Γαστρονομίας της UNESCO έρχεται ως επιβράβευση της επιλογής μας να θέσουμε τη γαστρονομία και την αγροδιατροφή του τόπου μας στο επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής μας και επιβεβαιώνει η ανάδειξη της κρητικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων και παραγωγών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό άξονα στην στρατηγική για την ενδυνάμωση του τουριστικού brand του Ηρακλείου».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού-Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού Γιώργο Σισαμάκη: «Το Ηράκλειο είναι ένας πολυδιάστατος τόπος με ιστορία και συνεχή πολιτιστική παρουσία 5.000 ετών που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις αστικής ανάπτυξης με όρους αειφορίας και ανθεκτικότητας. Η ανακήρυξη μας από την UNESCO ως πόλη γαστρονομίας και η συμμετοχή μας στο δίκτυο ”Δημιουργικές πόλεις” (Creative cities) είναι ιδιαίτερη τιμή για μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια να συστήσουμε την μοναδικότητα της κρητικής κουζίνας και του κρητικού τρόπου ζωής σε όλο τον κόσμο ενισχύοντας την τουριστική ταυτότητα του Ηρακλείου και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, και τα στελέχη της Επιτροπής, που από την αρχή της σύνταξης του φακέλου στάθηκαν δίπλα μας με καίριες προτάσεις και συμβουλές ώστε να κατατεθεί μια ανταγωνιστική υποψηφιότητα, αλλά και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την πρώτη πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο, για την στήριξή του».

Σχετικά με την ένταξη του Ηρακλείου η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Αικατερίνη Τζιτζικώστα δήλωσε: «Η υποψηφιότητα του Ηρακλείου ξεχώρισε καθώς ήταν μια πρόταση πολύπλευρη, με εθνική και διεθνή διάσταση, αλλά και με μια σύγχρονη αειφορική ματιά για την γαστρονομία που αποτελεί προτεραιότητα της UNESCO».

Μέσα στον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο εκδήλωση παρουσίασης της ένταξης της πόλης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -