Το ιστιοπλοϊκό του WWF ταξιδεύει στη Μεσόγειο αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας της

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Μετά την αναγκαία παύση δραστηριοτήτων της περασμένης χρονιάς λόγω της πανδημίας, το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF, Blue Panda, άνοιξε φέτος και πάλι πανιά.

Μέχρι και τον Νοέμβριο θα διασχίσει τη Μεσόγειο, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή, αλλά και τη ζωτικής σημασίας ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία του 30% της Μεσογείου μέχρι το 2030.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Blue Panda, θα αναδειχθεί επίσης μία από τις σημαντικές απειλές της Μεσογείου: τα «δίχτυα-φαντάσματα». Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία που καταλήγουν στον βυθό, επιβαρύνουν τους θαλάσσιους βιότοπους και αποτελούν τη βασική μορφή πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας.

Το σκάφος του WWF ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από λίγες ημέρες στην Ιταλία και τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Πορτοφίνο. Η επόμενη στάση θα είναι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, από 17 έως και 25 Ιουλίου. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν η Κέκοβα στην Τουρκία, η Κορσική στη Γαλλία, η Tabarka στην Τυνησία και το νησί Tagomago στην Ισπανία.

Ακόμη, τον Σεπτέμβριο το Blue Panda θα βρεθεί και στη Μασσαλία, όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο της IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης), με στόχο να καλέσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επιστήμονες που θα βρίσκονται εκεί να υποστηρίξουν την προστασία του τουλάχιστον 30% της Μεσογείου.

Η στάση του Blue Panda στην Ελλάδα θα γίνει στη Ζάκυνθο, καθώς εκεί βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, ο κόλπος του Λαγανά, και η παραλία των Σεκανίων, το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο 500-1.000 φωλιές. Το WWF Ελλάς παραμένει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στα Σεκάνια και είτε αυτόνομα, είτε μέσα από συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, προστατεύει το σημείο όπου επιλέγει να επιστρέφει κάθε χρόνο το σημαντικό αυτό είδος.

Κατά τη διάρκεια παραμονής του Blue Panda στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την ανάδειξη της αξίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών σε σχέση με τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των ανθρώπων. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί και η ανάγκη συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης σε μια προστατευόμενη περιοχή που αποτελεί και έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό.

Η Μεσόγειος, μέρος της οποίας είναι και οι δικές μας θάλασσες, είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιοποικιλότητα και πολύ σημαντική από οικονομική άποψη, με τα έσοδα από την εκμετάλλευση των πόρων της να αγγίζουν τα 450 δισ. δολάρια. Ωστόσο τα στοιχεία για την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Μεσογείου είναι ανησυχητικά: το 75% των ιχθυοαποθεμάτων είναι υπεραλιευμένα, η θαλάσσια βιοποικιλότητα υποβαθμίζεται ραγδαία και η θερμοκρασία της αυξάνεται 20% πιο γρήγορα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη.

«Χωρίς επαρκή προστασία και αποτελεσματική διαχείριση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, το μέλλον της θάλασσάς μας είναι αβέβαιο. Η προστασία των ελληνικών θαλασσών, που διασφαλίζει υγεία και ευημερία για όλους μας αλλά και για το περιβάλλον, δεν χωράει καθυστερήσεις» επισημαίνει η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς.

Μπορείτε να υπογράψετε και εσείς και να συμβάλετε στην προσπάθεια για υγιείς και προστατευμένες θάλασσες εδώ.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -