ΖΩΑΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το καταφύγιο που δίνει ξανά ζωή σε παράλυτους σκύλους με αμαξίδια

Πριν μερικά χρόνια, ο Michael J. Baines, πρώην σεφ από τη Σουηδία, μετακόμισε στην Ταϊλάνδη όπου μετά από λίγο καιρό άνοιξε το «The Man That Rescues Dogs», ένα καταφύγιο ζώων που έχει ήδη διασώσει πάνω από 2.000 αδέσποτους σκύλους και γάτες.

Το καταφύγιο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, τότε που ο Michael τάιζε απλώς σκύλους και γάτες στους δρόμους, και σήμερα διαθέτει 30μελές προσωπικό. Ο Michael ήταν αποφασισμένος να κάνει περισσότερα έτσι το 2019 αποφάσισε να ανοίξει μια κτηνιατρική κλινική αποκατάστασης.

Στο καταφύγιο ζουν περίπου 600 σκύλοι και οι περισσότεροι εντοπίστηκαν είτε τραυματισμένοι, είτε άρρωστοι μέχρι και παράλυτοι. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 45 σκύλοι με αναπηρία (σχεδόν 30 είναι παράλυτοι, μερικοί τυφλοί και άλλοι έχουν περάσει μόρβα), στους οποίους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή αφού καταφέρνουν να περπατήσουν ξανά με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού σχεδιασμένου για αυτούς.Η κτηνιατρική κλινική, που λειτουργεί επίσης ως κέντρο αποκατάστασης, επιτρέπει σε κάποια από αυτά τα ζώα να ανακτήσουν την χαμένη κινητικότητά τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους αφού πολλά έχουν χάσει τα πίσω πόδια λόγω ατυχημάτων αλλά καταφέρνουν γρήγορα να προσαρμοστούν στον “καροτσάκι” που εθελοντές τοποθετούν για να μπορούν να τρέξουν ξανά.

«Ξυπνάω στις 5 το πρωί και αρχίζει η προετοιμασία. Η συμμορία με τα αμαξίδια και τους υπόλοιπους βγαίνει βόλτα κατά τις 6. Μετά σχεδόν 600 σκύλοι τρώνε το πρωινό τους. Το φορτηγό μας βγαίνει έξω στις 7 να ταΐσει 360 αδέσποτους σκύλους στην κοινότητα. Στις 10 κάνουμε υδροθεραπεία και φυσιοθεραπεία, δίνοντας στα ανάπηρα σκυλιά επιπλέον ασκήσεις. Οι σκύλοι βγαίνουν πάλι βόλτα στις 2 το μεσημέρι, τρώνε και ξανά καθάρισμα. Έχουμε επίσης δωρεάν κλινική και είναι καθημερινά γεμάτη. Δυο κτηνίατροι και ένας βοηθός εργάζονται νυχθημερόν. Δεν χρεώνουμε για τις υπηρεσίες μας, αποπαρασίτωση ή στείρωση. Είναι πιο σημαντικό για εμάς να έχουμε υγιή, εμβολιασμένα και στειρωμένα ζώα στην κοινότητα από το να βγάλουμε κέρδος», εξηγεί ο Chris Chidichimo, βασικός βοηθός στο καταφύγιο.Αν και οι καθημερινές απαιτήσεις είναι τεράστιες, λέει πως η διάσωση των ζώων είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

«Αναμφίβολα, το καλύτερο κομμάτι είναι να δίνεις στα άρρωστα, παρατημένα και κακοποιημένα αδέσποτα σκυλιά της Ταϊλάνδης την δεύτερη ευκαιρία που αξίζουν. Όταν βλέπεις έναν παράλυτο σκύλο στο αμαξίδιο για πρώτη φορά, να τρέχουν ελεύθερα και να χαμογελούν, αυτό εκεί είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια της διαδικασίας», τονίζει.

Όσο για το πώς διαχειρίζονται το στρες και την πίεση σε μια τόσο δύσκολη δουλειά, ο Chris Chidichimo απαντά: «Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, πρέπει απλώς να θυμάσαι ότι κάθε κομμάτι της δουλειάς είναι για να καλυτερεύει τις ζωές των ζώων που φροντίζουμε. Είναι έντονο και σίγουρα συναισθηματικό μερικές φορές. Όταν ραγίζει η καρδιά μας, όπως γίνεται συχνά, πρέπει να θυμάσαι πως υπάρχουν κι άλλοι που σε χρειάζονται. Είναι εντάξει να σταματήσεις, να ρίξεις ένα γερό κλάμα και μετά να συνεχίσεις να φροντίζεις τους σκύλους που σε χρειάζονται», καταλήγει.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button