ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Το κίνημα Black Lives Matter υποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης

Το αντιρατσιστικό κίνημα Black Lives Matter προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 έπειτα από μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλώσεις με αίτημα την φυλετική ισότητα γιγαντώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Την Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2021, ανακοινώθηκε ότι το κίνημα προτάθηκε για το βραβείο από τον Νορβηγό βουλευτή, Πέτερ Έιντε.

«Εκτιμώ ότι μια από τις βασικές προκλήσεις που έχουμε δει στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και στην Ασία είναι το είδος των αυξανόμενων συγκρούσεων που βασίζονται στην ανισότητα. Το Black Lives Matter έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο κίνημα στην καταπολέμηση του ρατσισμού. Σημείωσε τεράστια επιτυχία στην αφύπνιση παγκοσμίως για τον ρατσισμό», δήλωσε  ο Έιντε, ο οποίος είναι βουλευτής της σοσιαλιστικής αριστεράς.

«Με το να δοθεί το βραβείο Νόμπελ στο κίνημα Black Lives Matter, θα δοθεί και ένα παγκόσμιο μήνυμα κατά της φυλετικής διάκρισης», προσθέτει ο Έιντε.

Το Black Lives Matter ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2013 από τρεις μαύρες γυναίκες έπειτα από της αθώωση του άνδρα που σκότωσε τον έφηβο Τρέιβον Μάρτιν από την Φλόριντα.

Μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από λευκό αστυνομικό, το κίνημα έγινε παγκόσμιο και κατάφερε να κινητοποιήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες με έναν τρόπο διαφορετικό σε σχέση με προηγούμενα κινήματα.

Έπειτα από την λήξη της προθεσμίας για τις προτάσεις η Επιτροπή Νόμπελ θα καταρτίσει έναν κατάλογο υποψηφίων προτού επιλεγεί ο νικητής τον Οκτώβριο. H τελετή βράβευσης έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 

 

 

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button