ΖΩΑ

Το σαλιγκάρι που έχει πάρει το όνομα του τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς

Το όνομα ενός από τους πιο διάσημους τενίστες του κόσμου, του Νο 1 σήμερα στην παγκόσμια κατάταξη Σέρβου Νόβακ Τζόκοβιτς απέκτησε ένα σαλιγκάρι. 

Πρόκειται για το Travunijana djokovici, ένα νέο είδος σαλιγκαριού του γλυκού νερού που ανακαλύφθηκε από ένα Σλοβένο βιοσπηλαιολόγο και ένα Μαυροβούνιο ζωολόγο το 2019 σε μια καρστική πηγή κοντά στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Subterranean Biology», ανέφεραν ότι βάφτισαν το σαλιγκάρι Τζόκοβιτς «σε αναγνώριση του ενθουσιασμού και της ενέργειας του που εμπνέει».

«Για να ανακαλυφθούν μερικά από τα πιο σπάνια ζώα του κόσμου, τα οποία κατοικούν σε μοναδικά υπόγεια ενδιαιτήματα, σε απρόσιτα σπήλαια και πηγές, καθώς και στη συνέχεια για την ακάματη εργασία επεξεργασίας αυτού του υλικού, χρειάζεται η ενέργεια και ο ενθουσιασμός του Νόβακ Τζόκοβιτς», ανέφεραν οι ερευνητές.Το εν λόγω μικρό σαλιγκάρι έχει ολόλευκο κέλυφος σε σχήμα επιμήκους κώνου και ανήκει στην οικογένεια υδρόβιων σαλιγκαριών Hydrobiidae, που ζουν σε γλυκό ή λασπωμένο νερό μέσα σε σπήλαια και κάτω από τη γη. Σύμφωνα με τον κατάλογο απειλούμενων ειδών της διεθνούς οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος IUCN, το σαλιγκάρι θεωρείται ευάλωτο στις ανθρωπογενείς περιβαλλοντικές πιέσεις.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button