ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΠΙΤΙ

Το σπίτι που περιστρέφεται καθημερινά ανάλογα με τη θέση του ήλιου

Το σπίτι αυτό μιμείται τα αληθινά ηλιοτρόπια όχι μόνο αισθητικά, αλλά και ως την πραγματική, ουσιαστική λειτουργία τους.

Εν έτει 2021, ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Koichi Takada προκαλεί τους συναδέλφους του να εστιάσουν σε μία άλλη βασική ανάγκη των ανθρώπινων κοινωνιών, δημιουργώντας όλοι μαζί ένα άλλο, πολύ σημαντικό κίνημα στην αρχιτεκτονική, αυτό που θα έχει σαν βασική μέριμνα την φροντίδα του περιβάλλοντος.

Όπως δηλώνει ο ίδιος η φιλοσοφία του μπορεί να χωρέσει σε μία μόνο πρόταση: «Η φόρμα ακολουθεί τη φύση». Το νέο του πρότζεκτ με τίτλο Sunflower House, δηλαδή το Σπίτι Ηλιοτρόπιο, πετυχαίνει ακριβώς αυτό. Μία άνετη, οικογενειακή οικία που θα είναι σε θέση να παράγει εξ ’ολοκλήρου τη δική της ενέργεια, χωρίς να αφήνει αποτύπωμα στον πλανήτη. Έμπνευση για το κτίριο έχουν σταθεί τα πανέμορφα ηλιοτρόπια στα λειβάδια της Umbria στην κεντρική Ιταλία, όχι μόνο από άποψη αισθητικής, αλλά και από άποψη λειτουργίας.

Όπως λέει ο Takada «οι αρχιτέκτονες μιλούν συχνά για την ανάγκη να αντλήσουμε αισθητικά έμπνευση από τη φύση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε πιο βαθιά από αυτό».

Σύμφωνα με τον Takada η σύγχρονη επιστήμη και αρχιτεκτονική δεν πρέπει να μιμείται τη φύση μόνο για την ανείπωτη ομορφιά της, αλλά και για τις μοναδικές τεχνικές της να παράγει, να αναπαράγει, να δημιουργεί.

Η λειτουργία του νέου πρότζεκτ του Takada είναι σχετικά απλή. Το Σπίτι Ηλιοτρόπιο μπορεί να περιστρέφεται έτσι ώστε να συλλέγει όση περισσότερη ηλιακή ενέργεια μπορεί με βάση τη θέση του ήλιου. Καθώς η θέση του ήλιου αλλάζει μέσα στη διάρκεια της ημέρας το ίδιο συμβαίνει και με το Σπίτι Ηλιοτρόπιο. Με αυτό τον τρόπο οι συλλέκτες που είναι τοποθετημένοι στην κορυφή μπορούν να συγκεντρώσουν 40% περισσότερη ηλιακή ενέργεια απ’ ότι αν το σπίτι παρέμενε σταθερό. Επιπλέον το οίκημα θα έχει συλλέκτη νερού και σύστημα που ρυθμίζει τη θερμότητα που διοχετεύεται στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας.

Το εγχείρημα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 3 ορόφους από διαμερίσματα τα οποία θα περιλαμβάνουν από 2 έως 3 κρεβατοκάμαρες, με μακροπρόσθεσμο στόχο τη δημιουργίας μίας «πράσινης» κοινότητας κατοικιών που θα είναι πολύ λιγότερο παρεμβατική ως προς το περιβάλλον, αλλάζοντας ουσιαστική τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button