Tο τελευταίο video club της Θεσσαλονίκης με τις αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Επί της Αδαμαντίου Κοραή, στην Καλαμαριά, σε μια όμορφη γειτονιά κοντά στη θάλασσα, ο Χρήστος Γεωργιάδης και η Ελένη Γκαγκάρη διατηρούν το τελευταίο video club που συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα στην πόλη. Είναι οι τελευταίοι «survivors» της αγοράς και συμπληρώνουν 22 χρόνια λειτουργίας, από τον Ιούλιο του 2001.

Μία επίσκεψη στο κατάστημά τους, το Movieland Video Club, που θυμίζει χρονοκάψουλα, με τον μακρύ κατάλογο ταινιών, τις αφίσες και τα κλειστά DVD, αρκεί για να φέρει θύμησες από τις αρχές του 2000 σε όλους όσοι ζήσανε αυτή την εποχή.

«Όταν ξεκινήσαμε το 2001 ήταν μαγεία. Όταν ήρθαν και τα DVD μετά από τις βιντεοκασέτες, ήταν ακόμη μεγαλύτερο το ενδιαφέρον του κόσμου. Δεν κλείναμε ποτέ. Ήμασταν ανοιχτά και τις Κυριακές. Κάναμε φιλίες που κρατούν μέχρι και σήμερα. Είμαστε ευγνώμονες για αυτά τα χρόνια. Είχαμε προσωπική σχέση με όλους τους πελάτες», αναφέρει στην Karfitsa.gr η κα. Γκαγκάρη.

Μια συνηθισμένη σκηνή της καθημερινότητας για πολλούς, ιδιαίτερα δε τους σινεφίλ, περιλαμβάνει το βράδυ να είναι στο σαλόνι, είτε με παρέα είτε όχι, με ένα πιάτο φαγητό και μπροστά από την τηλεόραση να ψάχνουν σε κάποιο συνδρομητικό κανάλι ποια ταινία θα δουν απόψε.

Πηγαίνοντας πίσω, όχι τόσο μακριά από εμάς, σε έναν καιρό που το streaming δεν ήταν καθόλου διαδεδομένο, οι σινεφίλ επίσης επέλεγαν τις ταινίες που θα παρακολουθήσουν και συγκεντρώνονταν μπροστά από την τηλεόραση με την παρέα τους για να απολαύσουν το θέαμα.

Μόνο που η επιλογή της ταινίας γινόταν στα video club, τα αγαπημένα καταστήματα μικρών και μεγάλων που πριν από 20 χρόνια μεσουρανούσαν στην Ελλάδα και με τον μοντέρνο αέρα τους και την πληθώρα επιλογών σε βιντεοκασέτες και DVD αποτελούσαν αγαπημένο μέρος συνάντησης των σινεφίλ.

Ο καιρός πέρασε και η άνθηση του ίντερνετ με τη δωρεάν διάθεση ταινιών, είτε νόμιμα είτε παράνομα, οδήγησε τα video club το ένα μετά το άλλο στο κλείσιμο. Πολλά έκαναν αλλαγές και «το γύρισαν» στο λιανεμπόριο αξεσουάρ και ειδών δώρου για να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά.

Η κα. Γκαγκάρη με τον γιο της το 2008

Όταν δε η τηλεόραση έδειχνε μια ταινία, την επόμενη ημέρα ήταν sold out στο video club. «Επειδή με τις διαφημίσεις δεν μπορούσαν να τη δουν, έπαιρναν τηλέφωνο να τους την κρατήσουμε εμείς. Ήξερα ποια ταινία θα δουλέψει μέσα στην εβδομάδα αν την έδειχνε η τηλεόραση», λέει η κα. Γκαγκάρη.

Η κατάσταση ξεκίνησε να αλλάζει από το 2011 που το ίντερνετ κέρδιζε όλο και περισσότερο έδαφος, όμως το video club διατηρούσε την πελατεία του. Από το 2015 ξεκίνησε η μεγάλη πτώση στην κίνηση και μετά από τον κορωνοϊό, τον Μάρτιο του 2022 το ζευγάρι έβγαλε προς πώληση το αρχείο του. «Από τότε είμαστε μήνα με τον μήνα στη δουλειά. Έχει όμως κάποια κίνηση», σημειώνει η κα. Γκαγκάρη.

Δείτε περισσότερα www.karfitsa.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ για το www.karfitsa.gr

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -