ΒΙΒΛΙΑ

«Το θέατρο της Δευτέρας 1972 – 1997»: Δοκίμιο του Σάββα Καρύδα

Τελευταία προσθήκη στην πλούσια συλλογή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος είναι το δοκίμιο του Σάββα Καρύδα «Το θέατρο της Δευτέρας 1972 – 1997», μια ιστορική μελέτη για την κλασική θεατρική ζώνη της ΕΡΤ, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και διήρκεσε για 25 χρόνια, με στόχο την τηλεοπτική μεταφορά ελληνικών και ξένων θεατρικών έργων, πολλά από τα οποία έγιναν για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό.

Στη μελέτη του Σάββα Καρύδα αναδεικνύεται ο τόπος με τον οποίο το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό θέατρο της ΕΡΤ, επιμόρφωσαν γενιές Ελλήνων στην τέχνη του θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για να αναδειχθούν νέοι καλλιτέχνες – συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, μεταφραστές κ.ά. –  που κυριάρχησαν στα θεατρικά δρώμενα της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Το Θέατρο της Δευτέρας, 1972‐1997

Το «Θέατρο της Δευτέρας» αποτέλεσε μια πολιτιστική δράση της κρατικής τηλεόρασης της ΕΡΤ, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και διήρκησε για 25 χρόνια. Βασικός στόχος της δράσης αυτής ήταν η μεταφορά θεατρικών έργων (ελληνικών και ξένων) στους δέκτες της τηλεόρασης.

Το «Θέατρο της Δευτέρας» μαζί με το θέατρο στο κανάλι της ΥΕΝΕΔ, αλλά και το θέατρο που υπήρχε στο κρατικό ραδιόφωνο αρκετά χρόνια πριν την τηλεόραση, επιμόρφωσαν γενιές Ελλήνων στην τέχνη του θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για να αναδειχθούν νέοι καλλιτέχνες (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, μεταφραστές κ.ά.), που κυριάρχησαν στα θεατρικά δρώμενα της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.


Ο Σάββας Καρύδας γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα και τηλεόραση και κινηματογράφο στο Yorkshire, Μεγάλη Βρεταννία. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Από το 2019 είναι διδάκτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.

 

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Tags

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close