ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τόκιο: Τι σημαίνουν οι ανθοδέσμες που παίρνουν οι Ολυμπιονίκες

Για τους αθλητές που αγωνίζονται στο Τόκιο, το Ολυμπιακό μετάλλιο είναι σαφώς αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία. Όμως, η ανθοδέσμη που δίνεται σε κάθε έναν που ανεβαίνει στο βάθρο έχει πολύ βαθύτερο νόημα για την Ιαπωνία. 

Τα ηλιοτρόπια και τα άλλα λουλούδια στα μπουκέτα που κρατούν στα χέρια τους οι Ολυμπιονίκες καλλιεργήθηκαν στις τρεις επαρχίες της Ιαπωνίας που καταστράφηκαν από τον πολύ ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011, το τσουνάμι που προκλήθηκε και το επακόλουθο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Περίπου 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή αυτή που έπληξε τις επαρχίες Ιγουάτε, Φουκουσίμα και Μιγιάγκι. Οι διοργανωτές ήλπιζαν ότι με τους Ολυμπιακούς αγώνες θα προωθούσαν αυτές τις περιοχές, αλλά η πανδημία άλλαξε αυτά τα σχέδια. Μάλιστα, κάποιοι κάτοικοι αυτών των επαρχιών έχουν διαμαρτυρηθεί ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων απέσπασε την προσοχή, αλλά και πόρους, από την ανάκαμψη των περιοχών αυτών.

Στη Φουκουσίμα δημιουργήθηκε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την καλλιέργεια λουλουδιών, με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει να βελτιωθεί η διάθεση στην περιοχή. Πολλά από αυτά καλλιεργήθηκαν σε αγροτικές εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν όταν κατέγραψαν «βουτιά» οι πωλήσεις λαχανικών και φρούτων από την περιοχή. Στο Μιγιάγκι, γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στην καταστροφή φύτεψαν ηλιοτρόπια στον λόφο όπου κατέφυγαν τα παιδιά για να σωθούν από το τσουνάμι. Το Ιγουάτε από την άλλη είναι περιοχή γνωστή για την παραγωγή του φυτού γεντιανή, που έχει την ίδια απόχρωση του μπλε που χρησιμοποιείται στο έμβλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων.

Το Nippon Flower Council, ένωση παραγωγών, διανομέων και πωλητών λουλουδιών, πρότεινε το σχέδιο των 5.000 ανθοδεσμών που ετοιμάστηκαν για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button