Βαμβακού Λακωνίας: Μια βόλτα στο χωριό καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Η αγάπη για τον τόπο καταγωγής, οι ιδέες και το μεράκι 5 νέων ήταν ικανές συνθήκες για να δημιουργηθεί η σπίθα που άναψε την φωτιά αναβίωσης ενός χωριού 11 κατοίκων! Μιλάμε για την Βαμβακού Λακωνίας, το χωριό καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου.

«Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί», σύμφωνα με ένα ρητό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια τα παιδιά και οι νέοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να «μεγαλώσει» το χωριό, όπως συμβαίνει στη Βαμβακού.

Η Βαμβακού βρίσκεται στην Πελοπόννησο, λίγες μόνο ώρες μακριά από την Αθήνα, με το αυτοκίνητο. Πριν από μερικές δεκαετίες το χωριό είχε εκατοντάδες κατοίκους, αλλά σήμερα έχει ελάχιστους. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή εξακολουθεί να προσφέρει εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια κάστανων, ξηρών καρπών, πατάτας και βοτάνων, καλλιέργειες για τις οποίες η Βαμβακού ήταν κάποτε ιδιαίτερα γνωστή.

Πηγή: ΙΣΝ

Το χωριό βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό ορεινό τοπίο, με πολλές ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και αποτελεί ιδανικό προορισμό για αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα.  Επιπλέον, τα ζεστά και φιλόξενα σπίτια του περιμένουν να υποδεχθούν κατοίκους και επισκέπτες.

Μία ομάδα πέντε φίλων με ρίζες στη Βαμβακού θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του χωριού και άρχισε να διαμορφώνει το πλάνο αναβίωσής του.

H Ομάδα 5 φίλων της Βαμβακούς (Χάρης Βασιλάκος, Ανάργυρος Βερδήλος, Ελένη Μάμη, Τάσος Μάρκος, Παναγιώτης Σουλιμιώτης)

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από δυο χρόνια, συναντήθηκαν με τον Ανδρέα Δρακόπουλο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ο οποίος πρότεινε το πρώτο στάδιο αναβίωσης του χωριού να εστιάσει στην προσέλκυση νέων επισκεπτών στο χωριό. Με την υποστήριξη του ΙΣΝ, αναπτύχθηκε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για το έργο από την Deloitte, και ξεκίνησε η αναζήτηση οικοπέδων και κτιρίων στο χωριό, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξοχικές κατοικίες, ένα εστιατόριο – καφέ και έναν ξενώνα.

Τον Αύγουστο του 2018, οι πέντε φίλοι ίδρυσαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με την ονομασία «Η Αναβίωση της Βαμβακούς» (Vamvakou Revival). Τα πρώτα βήματα του έργου περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την προετοιμασία, ωστόσο υπάρχει ήδη μια διάθεση αναβίωσης. Νέοι κάτοικοι έχουν ήδη επιστρέψει στο χωριό.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Βαμβακού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πάρνωνα, έχει υψόμετρο 903 μέτρων και ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Οινούντα του Δήμου Σπάρτης.

Κτίστηκε περίπου το 15ο αιώνα. Το όνομα του χωριού Βαμβακού (Pampakon) μοιάζει να προέρχεται από την μεσαιωνική ελληνική λέξη για το βαμβάκι (βάμβαξ), κάτι που επιβεβαίωσε και ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος σε ομιλία του, στις 3 Αυγούστου 2013, στην πλατεία του χωριού.

Κατά την περίοδο της ακμής, στη Βαμβακού καταγράφονταν 200 οικογένειες, ενώ γνωστό ήταν το χωριό για τις πολυμελείς φαμίλιες του. Οι Βαμβακίτες, βάσει και των στοιχείων για το μέσο όρο ζωής τους, ήταν άνθρωποι που ζούσαν πολλά χρόνια. Δεν λείπουν τα παραδείγματα ανθρώπων που ξεπέρασαν τα 100 έτη.

Πηγή: ΙΣΝ

Ως προς την οικονομική δραστηριότητα, τα ιστορικά δεδομένα και οι παραδόσεις αποκαλύπτουν την προτίμησή τους προς τη Γεωργία – κυρίως πρόκειται για ενασχόληση με τις καρυδιές, τις καστανιές, την πατάτα, τις κερασιές, τις αχλαδιές & τα κηπευτικά – καθώς και την Κτηνοτροφία, με τις μαρτυρίες να αναφέρουν ότι στο χωριό υπήρξε εποχή, κατά την οποία έβοσκαν 30.000 αιγοπρόβατα. Φυσικά, ουδείς μπορεί να παραβλέψει την παραγωγή του περίφημου κρασιού που έφερε την ονομασία Οινουντιάδης Οίνος. Παράλληλα, η Βαμβακού εξελίχθηκε σε εργαστηριοχώρι, όπου ελάμβαναν χώρα πολυάριθμες οικονομικές δραστηριότητες με κεντρικό άξονα το βαμβάκι, το οποίο ήρθε από την Ανατολή. Τέλος, οι Βαμβακίτες ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την Ιατρική και την Παιδαγωγική με εξαιρετική επιτυχία.

Οι Αγώνες και οι θυσίες των Βαμβακιτών κατεγράφησαν πριν, αλλά και μετά το 1821. Τεράστια είναι η δράση τους στους Βαλκανικούς πολέμους και τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο. Στο ηρώον του χωριού αναγράφονται 22 νεκροί, ενώ 2 ήταν οι αδικοαχαμενοι στον πόλεμο του ’40. Πιο σκληρός ήταν ο απολογισμός, στη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου.

Βαμβακού Λακωνίας: Μια βόλτα στο χωριό καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου

Βαμβακού Λακωνίας: Μια βόλτα στο χωριό καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου

Το κεφάλαιο μετανάστευση είναι από αυτά που περιέχουν μεγάλο πόνο και θλίψη για όσους τη βίωσαν. Το μεγαλύτερο κύμα φυγής εντοπίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, με δημοφιλείς προορισμούς την Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Αίγυπτο, αλλά και τη Ρωσία (χαρακτηριστικό είναι το προσωνύμιο Ρώσοι που αποδόθηκε σε αρκετούς Βαμβακίτες). Χαρακτηριστική τοποθεσία, αφιερωμένη στον ξεριζωμό που παρατηρήθηκε εκείνα τα χρόνια, είναι ο Σταθμός Συγκινήσεως, στην είσοδο του χωριού, από όπου πλήθος Βαμβακιτών αποχωρούσε για τα ξένα, αποχαιρετώντας συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.

Πηγή: ΙΣΝ

Όταν η Πελοπόννησος κατελήφθη από τους Τούρκους χωρίστηκε σε 24 επαρχίες, τις καζάδες. Η Βαμβακού ανήκε στην Καζάδα του Μυστρά. Εξ ου και η βυζαντινή διασύνδεση μεταξύ των δύο περιοχών.

Άξια αναφοράς είναι η πυρπόληση του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου από τον Ιμπραήμ στις 12 Μαϊου 1826. Η Εκκλησία κατεδαφίστηκε λόγω της αστάθειας του εδάφους και κατασκευάστηκε εκ νέου, με τις εργασίες να ξεκινούν το 1900 και να ολοκληρώνονται το 1913.

Από τις αρχές του 1800 έως το 1833, η Βαμβακού ήταν έδρα της Επισκοπής Βρεσθένης. Ο Επίσκοπος, Θεοδώρητος ο Β’, με ορμητήριο το χωριό του Πάρνωνα, λαμβάνει μέρος ως επικεφαλής των Βαμβακιτών, σε μάχες κατά τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα, με κορυφαία αυτή στην Τριπολιτσιά.

Βαμβακού Λακωνίας: Μια βόλτα στο χωριό καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου

Επιτροπή Πληρεξουσίων Βαμβακούς

Ξεχωριστό κεφάλαιο της Βαμβακούς είναι η Επιτροπή Πληρεξουσίων ή αλλιώς το Κοινό των Βαμβακιτών. Ουσιαστικά, επρόκειτο για ένα κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο έθετε στο επίκεντρο τη μέριμνα υπέρ των κοινωφελών έργων για το χωριό. Το 20μελές αυτό σχήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1898, έδρασε για 16 χρόνια και είχε ως σύνθημα «Η ισχύς εν τη ενώσει», αν μάλιστα λάβουμε και υπόψη μας ότι το εικαστικό συμπλήρωμα του καταστατικού ήταν η «ισότιμη χειραψία». Φυσικά, στο επίκεντρο βρέθηκε και ο εθελοντισμός, καθώς τα χρόνια αυτά οι κάτοικοι εργάζονταν για 15 ημέρες το μήνα εθελοντικά, στο βωμό της ανάπτυξης του χωριού.

Το παρακάτω απόσπασμα του καταστατικού της Επιτροπής Πληρεξουσίων είναι δηλωτικό του σκοπού δημιουργίας της: «Συνηθίσαμε να τα περιμένουμε όλα από την κυβέρνηση. Τίποτα δεν δικαιολογεί τη δική μας αδράνεια. Αυτή η σκέψη μας παρακίνησε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να σταματήσουμε το χωριό μας από τον κατήφορο. Ο Ελληνικός λαός μία ώθηση μόνο περιμένει, για να πάει στο δρόμο τον καλό.»

Το διοικητικό μοντέλο του Κοινού των Βαμβακιτών αποτέλεσε το παράδειγμα για την εισαγωγή του κοινοτικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως ανέφερε ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την πρόταση του νόμου ΔΝΖ περί δήμων και κοινοτήτων το 1912: «Η Λακεδαίμων δύναται να καυχάται ότι πρώτη έδωκε το σύνθημα της αυτοδιοικήσεως των δήμων και των χωρίων δια της ιδρύσεως της Κοινοτικής Επιτροπής Βαμβακούς η οποία γενομένη με ενθουσιασμόν υποδεκτή από τους απανταχού φιλοτίμους και φιλοπάτριδας Βαμβακίτας επιτελεί έργα οικοκυρικά και προοδευτικά εις το ωραίον ορεινόν χωρίον.». Μάλιστα, ο Νόμος  ΔΝΖ (Περί Δήμων Και Κοινοτήτων) που εισήγαγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1912 στη Βουλή είχε ως πρότυπο το καταστατικό της Επιτροπής Πληρεξουσίων.

Στόχος του Κοινού των Βαμβακιτών – Επιτροπής Πληρεξουσίων ήταν η διαμόρφωση ενός σύγχρονου δημογραφικά πληθυσμού. Όταν το 1914 ολοκλήρωσε τη δραστηριότητά του είχε πετύχει πολλά στην εκπαίδευση, την οργανωμένη κτηνοτροφία, τη γεωργία, τη δενδροκομία, την ηθική βελτίωση και την εκλογική ελευθερία.

Ουσιαστικά, είχαμε να κάνουμε με την πρώτη οργανωμένη και αναγνωρισμένη κοινοτική διοίκηση στην ιστορία του ελληνικού Κράτους, η οποία ξεκίνησε από τη Βαμβακού και κατάφερε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και μοντέλο ανάπτυξης. Να τονιστεί ότι 600 άλλα χωριά και δήμοι ζήτησαν οδηγίες από τη Βαμβακού και δημιούργησαν επιτροπές, όπως το Κοινό των Βαμβακιτών. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Κορωπίου, των Βραχνέικων, του Ηρακλείου και πολλών ακόμη περιοχών.

Το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής

Η Αγία Κυριακή χτίστηκε νότια του Κρύβη, δίχως όμως να έχουν εντοπιστεί ασφαλείς πληροφορίες για το χρόνο κατασκευής του μοναστηριού. Σύμφωνα με την παράδοση, οι ποιμένες που έβοσκαν τα ζώα τους στην περιοχή, τα βράδια, έβλεπαν να ανάβει κοντά στο μοναστήρι ένα φως, το οποίο το πρωί εξαφανιζόταν. Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβανόταν συχνά και μια φορά αφού έφθασαν εκεί τρέχοντας με σκοπό να λύσουν το μυστήριο, βρήκαν μέσα σε μια τρύπα την εικόνα της Αγίας Κυριακής και έφτιαξαν το μοναστήρι προς τιμήν της.

Μαρτυρίες αποκαλύπτουν την ύπαρξή του μοναστηριού το 1800, ενώ ιστορικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι κάτοικοι της Βαμβακούς πήγαν στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν άδεια ανέγερσης του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εκεί συνάντησαν μία γυναίκα, η οποία στο παρελθόν ήταν καλόγρια στην Αγία Κυριακή, από όπου οι Τούρκοι την αιχμαλώτισαν και τη μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω γυναίκα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη θέση Δούκα εντοπίστηκε σιδηρουργικό εργαστήριο και νήμα, ενώ στην Παληοχώρα (σημερινή Αγία Τριάδα πλησίον του Κοιμητηρίου) βρέθηκαν υδροσωλήνες. Επρόκειτο για μαρτυρίες, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν την άποψη περί προέλευσης του ονόματος Βαμβακού από τη δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί γύρω από το βαμβάκι.

Η Αγία Κυριακή αποτέλεσε το επίκεντρο σημαντικών ιστορικών γεγονότων:

– Οι Τούρκοι γκρέμισαν το μοναστήρι με κανόνια που τοποθέτησαν στο Βαγενά.

– Οι Βαμβακίτες επί Τουρκοκρατίας έκρυβαν τα πολύτιμα αντικείμενά τους στην αγριοσυκιά που υπήρχε εκεί, καθώς και στις τρύπες που έχουν ακόμη και σήμερα οι βράχοι.

– Χαρακτηριστική μορφή ο Δανιήλ Κατσίρης, ο οποίος έχτισε το φημισμένο κελί που βρίσκεται πάνω και δεξιά του σπηλαιομονάστηρου.

– Οι Γερμανοί και Ταγματασφαλίτες προσπάθησαν να το σπηλαιομονάστηρο να ανατινάξουν με νάρκες και πολυβόλα, νομίζοντας ότι εκεί κρύβονταν αντάρτες.

– Η Αγία Κυριακή χρησίμευσε ως καταφύγιο των διωκόμενων Χριστιανών.

Ο καλόγερος Συμεών Κουτσούμπης, ύστερα από σκάψιμο, εντόπισε οστά ατάκτως ειρημένα, γεγονός που μαρτυρούσε βίαιο θάνατο. Άλλοι καλόγεροι που έδρασαν στην Αγία Κυριακή ήταν ο Πολύκαρπος Σερμπάνος, ο Μελέτης Μπακογιάννης, αλλά και ο Διονύσης Βονιτόπουλος, ο οποίος μετέβη στην Ύδρα, γιατί τον πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια κλοπής αντικειμένων που κρύβονταν στο μοναστήρι. Ακολούθως, επέστρεψε στα Βρέσθενα και κατόπιν στη Βαμβακού, καταλήγοντας εκ νέου στην Αγία Κυριακή, όπου ασχολήθηκε με την Ποίηση, την Ιατρική και την Εκπαίδευση των νέων της εποχής, οι οποίοι πήγαιναν να μορφωθούν στο πλάι του.

Βαμβακού Λακωνίας: Μια βόλτα στο χωριό καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου

Vamvakou Revival

Η Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ο οργανισμός αποτελείται από μια ομάδα νέων, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα θα αποτελέσει η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά.

Θεμελιώδες στοιχείο του πλάνου αποτελεί η μέριμνα για τη βελτίωση, συντήρηση και μέγιστη χρήση των δομών και υποδομών του χωριού, με την επιδίωξη οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων να συνδυάζουν την αυθεντικότητα του τόπου με καινοτόμες πρακτικές.

Πρόθεσή είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η Βαμβακού είναι το επιτυχημένο παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλα χωριά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ένα κοινωνικό πείραμα που δεν γνωρίζει απογοητεύσεις γιατί στηρίζεται στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας.

Η πρώτη φάση του εγχειρήματος περιλαμβάνει την προσέλκυση επισκεπτών, στους οποίους παρέχεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία άθλησης και αναψυχής, μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Πάρνωνα.

Βαμβακού Λακωνίας: Μια βόλτα στο χωριό καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου

Τα πρώτα σημάδια της αναβίωσης είναι πλέον ορατά. Νέοι κάτοικοι έχουν ήδη επιστρέψει στο χωριό, ενώ παράλληλα η πρώτη φάση υλοποίησης του πλάνου της αναζωογόνησης της περιοχής που βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Πάρνωνα και την προσέλκυση επισκεπτών, έχει ολοκληρωθεί.

Στη δεύτερη φάση, μέσα από τη συλλογική δράση σκοπός είναι να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν κυρίως στην καινοτομία, τον αγροτουρισμό και τον αγροτικό τομέα, με έμφαση στη δημιουργικότητα.

Το σχολείο της Βαμβακούς ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics), το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) με την πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Tο V.Lab προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά, νέους, αλλά και ενηλίκους της περιοχής και όχι μόνο, να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες.

Ένα σύγχρονο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Maths), όπου υλοποιούνται καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τις έννοιες της Επιστήμης, της Πληροφορικής, της Ρομποτικής, της Μηχανικής, των Μαθηματικών, αλλά και των Τεχνών.

Μαθητές όλων των βαθμίδων έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν εκπαιδευτική ρομποτική, μία σχετικά καινούργια επιστήμη που συνδυάζει στοιχεία προγραμματισμού, τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής, μαθηματικών, φυσικών επιστημών και μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ένα σύγχρονο εργαστήριο Μηχανικής λειτουργεί στο V.Lab, όπου 3D εκτυπωτές τελευταίας γενιάς είναι διαθέσιμοι για τους μικρούς και μεγάλους μηχανικούς, να δημιουργήσουν και να τυπώσουν ότι βάλει ο νους τους.

Επιπλέον, στοχευμένα αυτοτελή εργαστήρια διοργανώνονται τα Σαββατοκύριακα με στόχο τα παιδιά να εισάγονται στον μαγικό κόσμο των επιστημών.

Μαθήματα υπολογιστών για ενηλίκους εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του V.Lab, παρέχοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Οπλίστε τον εαυτό σας με υπομονή, μεθοδικότητα και μεράκι και ελάτε στο V.Lab. Οι δεξιότητες που θα αποκτήσετε στο τέλος των εργαστηρίων μας θα είναι εντυπωσιακές!

Ο ανακαινισμένος χώρος του σχολείου της Βαμβακούς φιλοξενεί επίσης, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και ενηλίκους, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, εικαστικά, επιτραπέζια παιχνίδια, Lego, ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ομιλίες, συζητήσεις και διαλέξεις, κινηματογράφος και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και μουσικές βραδιές, καλλιτέχνες και αφιερώματα δίνουν ραντεβού στο σχολείο της Βαμβακούς. Στον χώρο του σχολείου, επίσης, υπάρχει ένα γήπεδο μπάσκετ και αθλητικός εξοπλισμός, π.χ. μπάλες, στρώματα, τραμπολίνο που μπορούν μικροί και μεγάλοι να χρησιμοποιήσουν.

Το νέο καφέ-εστιαρόριο Βουρεϊκο. Φωτο: Vamvakou Revival

Παράλληλα, στο χωριό προσφέρονται ήδη υπηρεσίες εστίασης (εστιατόριο-καφέ Βουρέικο) και οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες βουνού, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς, ορεινή ποδηλασία ενοικιάζοντας ένα από τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση HAIBIKE και περιήγηση με mini bus ή 4×4 μέσα στο δάσος.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις υπάρχουν στο site https://www.vamvakourevival.org/episkepsou-ti-vamvakou/

Η Βαμβακού δεν διαθέτει κάποιο ξενώνα για διαμονή, όμως ένας νέος ξενώνας είναι υπό κατασκευή και θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

Στο χωριό, εντός του οικισμού, διατίθενται προς ενοικίαση δύο καταλύματα.

Στο χωριό Μεγάλη Βρύση, σε απόσταση 3 χιλ. από τη Βαμβακού, διατίθενται, επίσης, δύο σπίτια προς ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Ένας ξενώνας λειτουργεί στο χωριό Βαρβίτσα, σε απόσταση 6 χιλ. από τη Βαμβακού, ενώ το χωριό Καρυές διαθέτει ξενώνες και ενοικιαζόμενες οικίες, εντός και εκτός του οικισμού (σε απόσταση 12 και 18 χιλ. από τη Βαμβακού, αντίστοιχα). Σε απόσταση 18 χιλ. από τη Βαμβακού, στο Πολύδροσο, μπορείτε να βρείτε τον ξενώνα «Πρυτανείο».

Τον Απρίλιο του 2019, σε ταξίδι του Προέδρου του ΙΣΝ, και εκπροσώπων του ΙΣΝ, στον νομό Λακωνίας με σκοπό τη διερεύνηση νέων συνεργασιών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χωριό της Βαμβακούς, και συζητήθηκαν περισσότερες προτάσεις και ιδέες με την ομάδα των πέντε νέων που έχουν συστήσει την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Η Αναβίωση της Βαμβακούς».

O Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος αναφέρει: «Η αναβίωση της Βαμβακούς αποτελεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο που εκφράζει, θεωρούμε, μία συλλογική ανάγκη, σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ, για επιστροφή στις ρίζες μας με σεβασμό αλλά και με ελπίδα. Οι δικές μας ρίζες τυχαίνει να βρίσκονται στη Βαμβακού, καθώς πρόκειται για το χωριό από όπου κατάγεται ο θείος μου και Ιδρυτής μας, Σταύρος Νιάρχος. Σεβόμενοι την παράδοση και ιστορία της, ευελπιστούμε σταδιακά η Βαμβακού να ξαναγεμίσει ζωή, να εξελιχθεί σε χωριό-πρότυπο, χαράζοντας έναν νέο δρόμο, με την προσδοκία να ακολουθήσουν και άλλοι παρόμοιοι τόποι στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

ΣΠΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Γεννήθηκε και πέθανε στη Βαμβακού (1872-1955)
Πατέρας του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου.Ήταν ο κύριος συντελεστής της ύδρευσης της Βαμβακούς και φρόντισε με κάθε τρόπο για το ελληνικό σχολείο του χωριού του, για την υγεία των συγχωριανών του με έμμισθο κοινοτικό γιατρό, κ.λ.π.

spiros-niarxos

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠ. ΝΙΑΡΧΟΣ

Ο εφοπλιστής, στην μνήμη του πατέρα του, ηλεκτροφώτισε το χωριό του.

stavros-niarxos

Τον Ιούλιο 2019, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιήθηκαν στο χωριό της Βαμβακούς, με θέμα «Επιστροφή στις Ρίζες», εστιάζοντας στη συλλογική αυτή προσπάθεια αναβίωσης του τόπου. Παράλληλα, διοργανώθηκε πλήθος αθλητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων, συμπεριλαμβανομένου του 1ου Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος «Vamvakou Mountain Run».

Αυτή την περίοδο υπάρχει σε εξέλιξη μια ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας στα σοκάκια του χωριού την οποία και επισκεφθήκαμε!

Η Vamvakou Revival και οι Athens Photo World ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν στα 900μ. υψόμετρο, στο βουνό του Πάρνωνα, μία διαφορετική έκθεση φωτογραφίας γεμάτη αντιθέσεις. Ο Σωκράτης Μπαλταγιάννης, γνωστός στο ευρύ κοινό για τη φωτογραφική του δράση, ντύνει τα μονοπάτια της Βαμβακούς με 20 ασπρόμαυρες εικόνες φέρνοντας τη σκληρή πλευρά της ζωής στην πόλη σε αντίθεση με την αναβίωση της υπαίθρου. Η 8η Τέχνη έρχεται στη Βαμβακού και σε επιλεγμένα σημεία του χωριού θα βρείτε μοναδικά φωτογραφικά έργα του Σωκράτη Μπαλταγιάννη.

Μία βόλτα στα σοκάκια του χωριού θα σας οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις!

Ο Σωκράτης Μπαλταγιάννης για την Έκθεση «Οι Αθηναίοι»:

Μια περιπλάνηση στους δρόμους της Αθήνας, της πόλης όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και που όσο και αν με πληγώνει, εκεί πεισματικά επιλέγω να ζω. Μια περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης που σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις να κάνεις με ένα πρόσωπο πραγματικό· με ένα πρόσωπο πολυδιάστατο. Με κάθε της στενό και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, με κάθε της γωνιά και μία άλλη μορφή. Μεμονωμένα καρέ, μεμονωμένες ιστορίες μιας πόλης και της καθημερινότητά της. Βάλ’ τα όλα μαζί, ένωσέ τα και έχεις το πάζλ «The Athenians».

Ο Σωκράτης Μπαλταγιάννης είναι φωτογράφος ντοκουμέντου, γεννημένος το 1979 στην Αθήνα. Πέρα από τις αναθέσεις που αναλαμβάνει για περιοδικά, εφημερίδες και άλλα μέσα και που κυρίως έχουν να κάνουν με την κάλυψη της επικαιρότητας και ανθρωπιστικών/κοινωνικών κρίσεων, η προσωπική του δουλειά είναι πολυεπίπεδη και καταπιάνεται με θέματα όχι απαραίτητα δημοφιλή, αλλά πάντα με τη ματιά στραμμένη προς τα κοινωνικά ζητήματα και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επηρεάζονται από την κοινωνία, το περιβάλλον και αντιστρόφως.

Πολλές από τις φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε εξέχουσες εφημερίδες και περιοδικά παγκοσμίως, όπως: The Wall Street Journal, Der Spiegel, the Guardian, Courrier International, Internazionale, Le Point, Le Temps, La Croix, Stern, Die Zeit και FAZ μεταξύ άλλων. Συνεργάζεται με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και από το 2015 έχει συνεργαστεί στενά με οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού (IFRC), καταγράφοντας την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Το 2016, μέρος της δουλειάς του από την προσφυγική κρίση δημοσιεύτηκε σε βιβλίο από το Ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ υπό τον τίτλο «No Direction Home». 

Βαμβακού Λακωνίας: Μια βόλτα στο χωριό καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου

Βαμβακού Λακωνίας: Μια βόλτα στο χωριό καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου

 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -