Βόρεια Εύβοια: Φυτεύτηκαν 4.000 δέντρα στην πυρόπληκτη περιοχή της Λίμνης

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Με τη φύτευση 4.000 δέντρων -με δυο αναδασώσεις- σε καμένες εκτάσεις στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προχωρά το σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Η Κοινωνία των Πολιτών με τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Λίμνης, τα μέλη του τοπικού Συνεταιρισμού Ρητινοπαραγωγών, τα μέλη του Δασικού Συνεταιρισμού Παπάδων, άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος και κάτοικοι της περιοχής είχαν τον πρώτο λόγο στις δύο αναδασώσεις, στις οποίες συμμετείχε και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, φυτεύοντας συμβολικά το πρώτο δεντράκι.

Η πρώτη πιλοτική αναδάσωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, σε έκταση 51 στρεμμάτων με τη φύτευση 3.000 δέντρων που χορηγήθηκαν από το δασικό φυτώριο Αλιάρτου. Για τη δεντροφύτευση στη συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκαν 2.000 πεύκα, 300 ορθόκλαδα κυπαρίσσια, 300 πλαγιόκλαδα κυπαρίσσια, 200 κουτσουπιές και 200 χαρουπιές.

Τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου προϋπολογισμού 48.650 ευρώ  ανέλαβε η εταιρεία EREN GROUPE S.A., που ορίστηκε Ανάδοχος Αναδάσωσης, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο της αναδάσωσης έγινε βάσει της σχετικής απόφασης που είχε λάβει στις 29 Δεκεμβρίου η Διεύθυνση Δασών Ευβοίας. Περιελάμβανε τη διάνοιξη λάκκων με την προσθήκη μείγματος τύρφης-περλίτη, καθώς και τη διάνοιξη επιφανειακών λεκανών περιμετρικά του κάθε λάκκου για τη συγκράτηση του νερού, που θα προέρχεται από τα συνολικά 14 ποτίσματα κατά τη διάρκεια της πρώτης διετίας.

Τις εργασίες της πιλοτικής αναδάσωσης, που θα διαρκέσουν συνολικά 10 ημέρες εποπτεύει ο ορισμένος από τον Ανάδοχο Αναδάσωσης δασολόγος, Νίκος Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, εντός της καμένης περιοχής της Λίμνης διοργανώθηκε και εθελοντική αναδάσωση από το Δασαρχείο της Λίμνης, κατά την οποία φυτεύτηκαν 1.000 φυτάρια, κουτσουπιές, κυπαρρίσια, σπάρτα, δάφνες, χαρουπιές και κουμαριές, που εξασφαλίστηκαν από τη δωρεάν χορηγία του Περιβαλλοντικού Οργανισμού We4all.

Κατά την επίσκεψη του στη Βόρεια Εύβοια, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε αυτοψία στα ήδη ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των λεκανών της Λίμνης με φράγματα βάρους. Για την ευρύτερη περιοχή έχουν ήδη εγκριθεί, δημοπρατούνται και υλοποιούνται κλιμακωτά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε 300 φράγματα βάρους.


Επίσης, επισκέφτηκε τα αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τα οποία διαπιστώθηκε ότι εμπράκτως συγκρατούν τα εδάφη από τον κίνδυνο παράσυρσής τους κατά τις βροχές.

Τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Διευθυντής Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Σταύρος Τσιλίκουνας και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας, Σπύρος Ζίγκηρης.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για την αποκατάσταση των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατάφερε να ολοκληρώσει όλα τα αντιδιαβρωτικά έργα σε χρόνο ρεκόρ, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Στο παρελθόν παρόμοιες μελέτες και έργα απαιτούσαν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν. Το εγχείρημα αυτή τη φορά ήταν γιγαντιαίο, καθώς αφορούσε σε μια τεράστια καμένη έκταση πάνω από 500.000 στρέμματα από τη Λίμνη, το Μαντούδι και την Αγία Άννα έως την Ιστιαία και την Αιδηψό. Και δεν μένουμε σε αυτά. Σήμερα ξεκινήσαμε τις αναδασώσεις, ώστε η Βόρεια Εύβοια να γίνει ξανά πράσινη. Βασισμένοι στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης της επιτροπής Μπένου, εργαζόμαστε σκληρά, ώστε να έχουν ένα καλύτερο αύριο οι κάτοικοι της περιοχής».

 

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -