Βραβεία Νόμπελ: Αυξάνεται το χρηματικό έπαθλο πλησιάζοντας το 1 εκατ. δολ.

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Τα φετινά βραβεία Νόμπελ θα συνοδεύονται από υψηλότερο χρηματικό έπαθλο, αυξημένο κατά 1 εκατ. κορώνες, με το ποσό να φθάνει συνολικά τα 11 εκατ. σουηδικές κορώνες (986.000 δολάρια), όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Νόμπελ.

Το χρηματικό έπαθλο στα Νόμπελ έχει υποστεί αυξομειώσεις τα τελευταία χρόνια και οι αρμόδιοι για την απονομή του δήλωσαν ότι το ποσό αυξάνεται φέτος για να αποτυπώσει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ιδρύματος.

Το 2012, το χρηματικό έπαθλο μειώθηκε από τα 10 εκατ. κορώνες στα 8 εκατ. καθώς το Ίδρυμα προσπάθησε να εξυγιάνει τα οικονομικά του. Το ποσό αυξήθηκε στα 9 εκατ. το 2017 και το 2020 στα 10 εκατ. –επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από το 2012.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η σουηδική κορώνα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της έναντι του ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι η πιο πρόσφατη αύξηση στην αξία του βραβεία δεν θα καταστήσει ιδιαίτερα πλουσιότερους τους νομπελίστες εκτός Σουηδίας.

Το 2013, η χρηματική αξία των επάθλων που συνόδευαν τα βραβεία για τα επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη –που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901– ανερχόταν σε περίπου 1,2 εκατ. δολάρια, παρά τη μείωση του ποσού σε σουηδικό νόμισμα στα 8 εκατ. κορώνες.

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο για τη φετινή χρονιά και θα ανακοινωθεί στις 2 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες τα βραβεία για τη Φυσική, τη Χημεία, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -