Βρέθηκε ο μικρότερος εξωπλανήτης με υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον μικρότερο εξωπλανήτη που έχουν ανιχνευθεί υδρατμοί στην ατμόσφαιρά του, ο οποίος έχει διάμετρο σχεδόν διπλάσιο από τη Γη και απέχει 97 έτη φωτός.

Με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, ο πλανήτης με την ονομασία GJ 9827d παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια 11 διελεύσεων, στις οποίες πέρασε μπροστά από το άστρο του, σε χρονική διάρκεια τριών ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αστρονόμων, ο πλανήτης ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από ένα άστρο- ερυθρό νάνο κάθε 6,2 ημέρες και βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων.

Ωστόσο η ανακάλυψή του δείχνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν άλλοι πλανήτες σε άλλα σημεία του γαλαξία που διαθέτουν εξίσου ατμόσφαιρες πλούσιες σε νερό. Όμως τονίζουν πως είναι αρκετά νωρίς για να διαπιστώσουν εάν το τηλεσκόπιο μέτρησε φασματοσκοπικά μια μικρή ποσότητα υδρατμών σε μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο ή εάν η ατμόσφαιρα του πλανήτη αποτελείται κυρίως από νερό και διατηρήθηκε έπειτα από μια αρχική ατμόσφαιρα υδρογόνου/ηλίου που εξατμίστηκε λόγω αστρικής ακτινοβολίας.

Αν ισχύει το πρώτο σενάριο, τότε ο πλανήτης θα έπρεπε να είχε σχηματιστεί πιο μακριά από το άστρο του όπου η θερμοκρασία είναι κρύα και το νερό διαθέσιμο με μορφή πάγου. Επίσης θα είχε μετακινηθεί πιο κοντά στο αστέρι και θα είχε λάβει περισσότερη ακτινοβολία. Στη συνέχεια το υδρογόνο, λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας, θα είχε διαφύγει ή θα βρισκόταν σε τέτοια  διαδικασία από την ασθενή βαρύτητα του πλανήτη. Ωστόσο μία άλλη επιστημονική θεωρία υποστηρίζει πως ο εξωπλανήτης αυτός σχηματίστηκε κοντά στον Ήλιο, με ένα ίχνος νερού στην ατμόσφαιρά του.

Τέλος, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η ανακάλυψη αυτού του εξωπλανήτη από το Hubble, δίνει το «πράσινο φως» για τη μελέτη του με περισσότερες λεπτομέρειες και αποτελεί έναν καλό στόχο προκειμένου και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να αναζητήσει με τη σειρά του υπέρυθρη φασματοσκοπία και άλλα ατμοσφαιρικά μόρια.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -