Ξεκινά την Πέμπτη η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Fair

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Έργα 800 καλλιτεχνών, 29 Γκαλερί από 7 χώρες, 20 παράλληλα project και 3 Μουσειακές εκθέσεις στην 5η Art Thessaloniki International Contemporary Fair.

Είκοσι εννέα γκαλερί από 7 χώρες, 20 παράλληλα project, 3 Μουσειακές Εκθέσεις και σχεδόν 800 έργα καλλιτεχνών είναι το «άθροισμα» της 5ης Art Thessaloniki International Contemporary Fair, η οποία πραγματοποιείται από τις 25-28 Νοεμβρίου στο
Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Η Art Thessaloniki διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της έκθεσης, κ. Παντελή Τσάτση. Μάλιστα, η λειτουργία της συμπίπτει χρονικά με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, καθιστώντας το Εκθεσιακό Κέντρο και τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο πολιτισμού και τέχνης.

Αποτελεί έναν καθιερωμένο διεθνή καλλιτεχνικό θεσμό, διοργανώνεται με φυσική παρουσία και τοποθετείται με αξιώσεις δίπλα στις σημαντικότερες ανάλογες ευρωπαϊκές εκθέσεις. Τιμώμενος Καλλιτέχνης της 5ης Art Thessaloniki είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Φωκάς. Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της φετινής Art Thessaloniki, που φιλοξενείται στα περίπτερα 9 και 10 του εκθεσιακού κέντρου, είναι τα ακόλουθα:

– Στα εγκαίνια της η βραβευμένη συνθέτρια, ως η παγκοσμίως καλύτερη της χρονιάς, κα Λίνα Τόνια, θα πρωτοπαρουσιάσει την νέα της σύνθεση.
– Θα δοθεί τιμητική διάκριση στον ζωγράφο Δημήτρη Αληθεινό και στον ζωγράφο Γιώργο Λαζόγκα για το σύνολο του έργου τους και την προσφορά τους στην σύγχρονη ελληνική τέχνη.

– Θα παρουσιαστεί η Μουσειακή Έκθεση με έργα του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Victor Vasarely, σε συνεργασία με το Museum of Drawing Skopje.
– Το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργου Μελίκη θα παρουσιάσει την πρωτότυπη εγκατάσταση, «Κ.Π. Καβάφη  ΘΥΜΙΣΟΥ ΣΩΜΑ…τα κρεβάτια όπου πλάγιαζες».
– Στη Μουσειακή Έκθεση για την Ελληνική επανάσταση 1821- 2021 θα παρουσιαστούν έργα των A. FRIEDEL, P.V.HESS κα, καθώς και εφημερίδες και επιστολές από τη χρονική περίοδο
1821-1828.
– Θα διοργανωθεί Performance χοροθεάτρου, όπου 11 Performers από τον χορό και 3 μουσικοί δημιουργούν ένα τοπίο συναισθημάτων με σκηνοθεσία της κας Μαριάνθης Ψωματάκη.
– Για 2η φορά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Art Thessaloniki, παρουσιάζουν τα βραβεία «MATAROA» με 10 καλλιτέχνες, που θα εκθέσουν τη δουλειά τους σε ατομικά περίπτερα.
– Στην έκθεση συμμετέχει με περίπτερο ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπου θα εκτεθούν αντιπροσωπευτικά έργα από τη Δημοτική Πινακοθήκη.
– Η WAVA (World Association of Visual Arts), σε συνεργασία με την Art Thessaloniki, θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της έκθεσης 2 βραβεία, για την Καλύτερη Γκαλερί και τον Καλύτερο Καλλιτέχνη.Η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκουν την καλύτερη έκφραση τους σε ένα μεγάλο εκθεσιακό γεγονός, όπως η 5η Art Thessaloniki Fair, επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. «Την έκθεση επισκέπτονται συλλέκτες, αγοραστές έργων τέχνης και γκαλερίστες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις βαλκανικές χώρες κα» τόνισε ο κ. Ποζρικίδης, σημειώνοντας ότι συμμετέχουν γκαλερί της ηπειρωτικής, αλλά και νησιωτικής Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της
Ιαπωνίας και της Αμερικής.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki, κ. Παντελής Τσάτσης, τόνισε πως η έκθεση είναι διανθισμένη από ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων και ομιλιών από ιστορικούς τέχνης, υπογραμμίζοντας ότι η Art είναι μια μεγάλη έκθεση με δεδομένες τις δυσκολίες που απορρέουν από την πανδημία.

Ο Τιμώμενος Καλλιτέχνης της φετινής έκθεσης και Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Φωκάς, ανέφερε ότι η εν λόγω διοργάνωση αποτελεί μια γιορτή της τέχνης και στάθηκε στο
γεγονός ότι η Art Thessaloniki κατάφερε να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, όπως και οι μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους της πανευρωπαϊκά.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, κα Μαρία Καραγιάννη, επισήμανε πως η Art Thessaloniki είναι ένας πολύ σημαντικός καλλιτεχνικός θεσμός και ο δήμος επέλεξε να συμμετάσχει φέτος και με περίπτερο. Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, τόνισε πως ο Νοέμβριος είναι μήνας πολιτισμού για τη
Θεσσαλονίκη και το «δίδυμο» Art Thessaloniki & ΔΕΒΘ δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις συγκεκριμένες εκθεσιακές διοργανώσεις φορέων πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, η project manager της Art Thessaloniki, κα Άννα Τομπάζη, σημείωσε ότι πρόκειται για μια διαφορετική διοργάνωση, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες εκθέσεις.

Να σημειωθεί ότι η είσοδος στους χώρους της Art Thessaloniki επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, ενώ θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την Covid-19.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι το ακόλουθο: Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 16:00-22:00, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 14:00-21:00 και Σαββατοκύριακο 27-28 Νοεμβρίου 11:00-21:00.

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -