ΠΑΙΔΙ

Ξεπέρασε το άγχος των εξετάσεων!

Ξεπέρασε το άγχος των εξετάσεων! Πώς; Με θετική σκέψη, ψυχραιμία και χαλάρωση, όλα γίνονται! Στρες και άγχος … δύο συναισθήματα απολύτως φυσιολογικά αυτήν την περίοδο, μα και απολύτως αρνητικά.

Εκτός, κι αν τη στιγμή που θα μας έρθουν, εμείς τα αντιστρέψουμε σε θετικό παράγοντα και δράσουν ευεργετικά και ως κινητήρια δύναμη! Όταν θέλεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, όταν θέλεις να προοδεύσεις, είναι λογικό να αγχωθείς. Αλλά προσπάθησε να κρατήσει μια στιγμή μονάχα. Ίσα για να σου δώσει την ώθηση, να πεισμώσεις να γίνεις ακόμη καλύτερος. Αν τα αφήσεις να σε κυριαρχήσουν πάνω από μια στιγμή, τότε σε καταβάλλουν και δεν μπορείς να λειτουργήσεις.

Πάμε να δούμε τα τρικ λοιπόν, ώστε να διώξουμε το κακό άγχος! 

  1. Πίστεψε στον εαυτό σου! Είναι μια αναμέτρηση με τον εαυτό σου αυτή. Διάβασε όσο καλύτερα μπορείς, νιώσε αυτοπεποίθηση και πήγαινε σίγουρος να γράψεις. Οι πανελλήνιες είναι μάθημα ζωής! Μαθαίνουμε τα όρια μας, τις αντοχές μας, τις δυνατότητες μας. Τη διαχείριση κρίσεων και τη διαχείριση των “θέλω” μας. Μαθαίνουμε να είμαστε εφευρετικοί με τον εαυτό μας και σίγουρα ακόμη κι αν πέσουμε….να ξανασηκωθούμε! 
  2. Έλεγξε τη σκέψη σου! Όταν σκέφτεσαι θετικά προκαλείς και θετικά αποτελέσματα. Χρησιμοποίησε μόνο θετικές λέξεις στην καθημερινότητά της εξεταστικής περιόδου. Απέφυγε “δεν”, “μη”, και οποιαδήποτε λέξη αρνητική. Αυτό θα τονώσει τη ψυχολογία σου και θα δράσει εγκεφαλικά. Θυμήσου… Το Σύμπαν Ακούει!
  3. Κάνε διαλείμματα! Ξεκουράσου, αθλήσου, άκου μουσική, δες φίλους, γέλασε, κάνε αγαπημένες δραστηριότητες. Ξεμπλοκάρει ο εγκέφαλος!
  4. Ύπνος! Να κοιμάσαι καλά, ήρεμα και τουλάχιστον 7 ώρες την ήμερα. 
  5. Πιες βότανα! Βότανα που φέρνουν ηρεμία, όπως χαμομήλι, βαλεριάνα, τίλιο και φυσικά πολύ νερό!!! Λέμε όχι στον καφέ και στο αλκοόλ.
  6. Σωστές αναπνοές! Μάθε να αναπνέεις σωστά ακόμη και την ώρα της εξέτασης. Αναπνοή βαθιά από το διάφραγμα. Σε βοηθά να ηρεμήσεις και οξυγονώνεται ο εγκέφαλος. Βάλε το ένα χέρι στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος και άρχισε να εισπνέεις πολύ αργά από τη μύτη νιώθοντας την κοιλιά σου (όχι το στήθος) να φουσκώνει με αέρα. Κράτα για λίγα δευτερόλεπτα τον αέρα στο στομάχι και στη συνέχεια άφησέ τον να βγει με αργή εκπνοή από το στόμα.
  7. Να είσαι με ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα! Μίλα σε εκείνους που εμπιστεύεσαι, εκμυστηρεύσου τις αγωνίες σου, συζήτα ευχάριστα θέματα και μην επηρεάζεσαι από αρνητικές καταστάσεις. Οτιδήποτε αρνητικό κλείδωσέ το έξω από σένα!
  8. Μη συγκρίνεσαι με κανέναν! Ο καθένας μας είναι μοναδικός, ιδιαίτερος. Να είσαι ο εαυτός σου και να νιώθεις περήφανος! Δεν θα σε αγαπήσουν περισσότερο αν πάρεις καλούς βαθμούς ούτε έχεις να αποδείξεις σε κανέναν τίποτα.
  9. Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου με μία ενδεχόμενη αποτυχία! Υπάρχουν εναλλακτικές… κι όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Εσύ απλά φρόντισε να έχεις δώσει τον καλύτερο σου εαυτό για να νιώθεις περήφανος.
  10. Αν την ώρα της εξέτασης νιώθεις ότι μπλοκάρεις, άσε κάτω το στυλό, πάρε αναπνοές, ενθάρρυνε τον εαυτό σου με θετικές φράσεις “μπορώ”, “χαλαρά”, “όλα θα πάνε καλά”, είμαι αυτός που είμαι και κάνω αυτό που μπορώ” κλπ και ακόμη κι αν δεν θυμάσαι τίποτα, γράψε ότι νομίζεις… σίγουρα είναι καλύτερο από το τίποτα… έχεις πιθανότητες κάτι να πιάσεις!
Ξεπέρασε το άγχος των εξετάσεων!

Στη ζωή σου από δω και πέρα θα δίνεις συχνά εξετάσεις για το ποιος είσαι και που θέλεις να φτάσεις! Ο αγώνας τώρα ξεκινά. Οι σχολικές εξετάσεις είναι απλά ο προθάλαμος της ενήλικης ζωής σου. Εκεί που οφείλεις να δίνεις σωστές απαντήσεις είναι μόνο στον εαυτό σου. Εκεί φρόντισε στα “διαγωνίσματα” να παίρνεις Άριστα και θα το πετύχεις μόνο αν είσαι ειλικρινής μαζί σου. Το τρικ εκεί είναι η Αλήθεια! 

Καλή επιτυχία παιδιά! Και λίγη… τύχη βεβαίως είναι απαραίτητη!


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button