Ξίφος σουλτάνου της Ινδίας πουλήθηκε για 17,4 εκατομμύρια δολάρια

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Το ξίφος του Tipu, σουλτάνου του 18ου αιώνα, διάσημου για τον άκρως σημαντικό ρόλο που έπαιξε στους πολέμους στη νότια Ινδία πουλήθηκε για 17,4 εκατομμύρια δολάρια σε  δημοπρασία στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το CNNi, η τιμή της πώλησης ήταν επταπλάσια της εκτίμησης, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για ένα ινδικό – ισλαμικό κειμήλιο που πουλήθηκε στη δημοπρασία, όπως ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών Bonhams.

«Το σπαθί έχει μια εξαιρετική ιστορία, είναι εντυπωσιακής προέλευσης και χαρακτηρίζεται από ασυναγώνιστη δεξιοτεχνία», δήλωσε ο Nima Sagharchi, επικεφαλής της ομάδας Ισλαμικής και Ινδικής Τέχνης στο Bonhams.

bonhams

Όπως εξήγησε, «Δεν ήταν έκπληξη που υπήρξε τόσο έντονη διεκδίκησή του μεταξύ δύο υποψηφίων, που έλαβαν μέρος μέσω τηλεφώνου στη διαδικασία, και ενός πλειοδότη στην αίθουσα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα».

Ο σουλτάνος Tipu κυβέρνησε το βασίλειο του Mysore στη νότια Ινδία μεταξύ 1782 και 1799, κερδίζοντας τον τίτλο “Tίγρης του Mysore” για την δυναμική με την οποία υπερασπίστηκε το βασίλειό του, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση πυραυλικού πυροβολικού σε πολέμους και παράλληλα μετέτρεψε το βασίλειο του στην πιο δυναμική οικονομία στην Ινδία.

Σκοτώθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις στις 4 Μαΐου 1799, όταν εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του βασιλείου του, Seringapatam (τώρα Srirangapatna). Μετά τη δολοφονία του, το σπαθί βρέθηκε στις ιδιωτικές κατοικίες του παλατιού του.

bonhams

Ένα στοιχείο που παραθέτει το CNNi αναφέρει πως ο Τipu κοιμόταν σε μια αιώρα κρεμασμένη από το ταβάνι του κρεβατιού του, με το σπαθί του στο πλάι του.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -