ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Υπήρξε χρυσόμαλλο δέρας; Φυλάσσεται στη μυθική Κολχίδα και στην Αία;

Ο Αιήτης ήταν Βασιλιάς της Αίας, πόλη στη μυθική Κολχίδα, κοιλάδα στους πρόποδες του Καυκάσου, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Αδελφός της Κίρκης, πατέρας της Μήδειας και θείος της Εκάτης.

Η μυθική Κολχίδα βρίσκεται στη σημερινή δυτική Γεωργία, στα ανατολικά παράλια του Ευξείνου Πόντου και νότια του Καυκάσου. Ήταν ο τόπος φύλαξης του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Εκεί αναπαυόταν και ο Θεός Ήλιος, πατέρας του Αιήτη.

Τόπος πλούσιος τόσο στη γεωργία, λόγω του ευνοϊκού της κλίματος, όσο και σε ορυκτά. Ήταν γνωστή κυρίως για τον χρυσό και ανέπτυξε ιδιαίτερα την τέχνη της χρυσοχοΐας, η οποία αποδεικνύεται από τα πολλά ευρήματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Βάνι, λατρευτικού κέντρου της Κολχίδας.

Το Χρυσόμαλλο δέρας ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με το μύθο, που ο Ιάσονας με τους Αργοναύτες έφτασε στην περιοχή, όπου αφού το απέσπασε, πήρε μαζί του και την κόρη του Αιήτη, Μήδεια.

Σύμφωνα με το μύθο, η Νεφέλη μητέρα του Φρίξου, η οποία είχε πεθάνει, έστειλε από τον ουρανό ένα κριάρι με χρυσό δέρμα να τον αρπάξει για να τον σώσει, επειδή ο πατέρας του ήθελε να τον θυσιάσει. Το κριάρι άρπαξε τον Φρίξο και την αδερφή του Έλλη. Ο Φρίξος κατέληξε στην Κολχίδα με το κριάρι και το θυσίασε στο Δία για να χαρίσει το χρυσό δέρμα του στο βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη που τον φιλοξενούσε. Εκείνος το κρέμασε στην ιερή βελανιδιά στο δάσος του θεού Άρη και έβαλε έναν ακοίμητο δράκο να το φυλάσσει.

Το χρυσόμαλλο δέρας λοιπόν ήταν και ο λόγος της Αργοναυτικής εκστρατείας. Ή μήπως δεν ήταν; Υπήρχε τελικά ή ήταν μύθος;

Κάποια μέρα έφθασαν στην Κολχίδα, στην πατρίδα της Μήδειας, οι Αργοναύτες ζητώντας το δέρας. Την εποχή εκείνη η σχέση του Αιήτη με τη Μήδεια δεν ήταν καλή. Η πριγκίπισσα μόλις αντίκρισε τον Ιάσονα τον ερωτεύθηκε αμέσως και του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει να αρπάξει το “χρυσόμαλλον δέρας” αν την νυμφευόταν.

Με τη μεσολάβησή της ο Ιάσων παρουσιάσθηκε στον Αιήτη και του ζήτησε το δέρας. Ο Αιήτης υποσχέθηκε ότι θα του το έδινε αν ο Ιάσονας κατόρθωνε να ζεύξει ταύρους που έβγαζαν φωτιά από τα ρουθούνια τους και να οργώσει έναν αγρό με αυτούς.

Παρ’ όλο όμως που ο Ιάσονας έφερε σε πέρας αυτό τον άθλο με τη βοήθεια της Μήδειας, ο Αιήτης δεν κράτησε την υπόσχεσή του γιατί στο μεταξύ του είχε δοθεί χρησμός που έλεγε ότι θα πέθαινε αν ποτέ έφευγε από την Κολχίδα το χρυσόμαλλον δέρας, σχεδίαζε μάλιστα να σκοτώσει τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες. Τότε ο Ιάσων κοίμισε τον δράκοντα με τη βοήθεια της Μήδειας, έκλεψε το δέρας και διέφυγε κρυφά από την Κολχίδα με τους Αργοναύτες και τη Μήδεια.

Ο Ιάσονας παίρνει το χρυσόμαλλο δέρας, παράσταση μαρμάρινης σαρκοφάγου

Όπως λέγεται ότι ο Τρωικός πόλεμος δεν έγινε για την ωραία Ελένη αλλά για την αναζήτηση πλούτου… μπορεί τελικά να έγινε και εκστρατεία στην Κολχίδα για την αναζήτηση χρυσού κι έτσι να έχει βάση ο μύθος για το χρυσόμαλλο δέρας!

Μια πρόσφατη μελέτη για τις μυθικές χρυσές ακτές της Κολχίδας που δημοσιεύτηκε στο Quaternary International, υποστηρίζει πως ο μύθος βασίζεται πάνω σε ένα αληθινό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 3.500 χρόνια…


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button