ΧΡΥΣΕΛΙΔΑ

Υποκλιθείτε στις «Καρυάτιδες με τις μάσκες» από την Κρήτη

Της Χρύσας Σαραντοπούλου

Είναι μήνυμα δύναμης και αλληλεγγύης. Είναι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αυτό που εξέπεμψαν οι δέκα «Καρυάτιδες με τις μάσκες» από την Κρήτη.

Οι  νοσηλεύτριες, που τη στιγμή, κατά την οποία η χώρα διάγει τον κρισιμότερο μήνα της πανδημίας, την στιγμή της κρίσης, την στιγμή που η κοινωνία – όχι το κράτος – τις χρειάστηκε, σήκωσαν το χέρι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνείδησής τους και μπήκαν εθελοντικά στην πρώτη γραμμή της μάχης στο πλάι των συναδέλφων τους στη Β. Ελλάδα. Στο πλάι των γιατρών, που ηρωικά παλεύουν να σώσουν ζωές.

Όχι δεν το έκαναν από καθήκον.

Για προσφορά και θυσία πρόκειται στον βωμό της ζωής.

Την ώρα που άλλοι θυσιάζουν την υγεία της οικογένειάς τους και προσφιλών τους προσώπων σε ένα ποτήρι, σε πάρτι και «βόλτες χωρίς μάσκα» αυτές οι γυναίκες πηγαίνουν στην Αχερουσία και φέρνουν ζωές πίσω. Χωρίς οβολό.

Υποκλιθείτε στο μεγαλείο ψυχής και τη λεβεντιά αυτών των παιδιών.

Υποκλιθείτε στις «Καρυάτιδες με τις μάσκες»: στην Άρτεμη, στην Ολυμπία, στη Μαλαματή, στη  Βασιλική, στην Ευαγγελία, στην Κατερίνα, στην Ευφροσύνη, στην Ανθή, στη Χρυσούλα, στην Πηνελόπη.

Υποκλιθείτε και σε όσες άλλες νοσηλεύτριες πήραν και θα πάρουν τον δρόμο για τα δικά τους οχυρά εκεί στον Βορρά ή όπου αλλού, για να στηρίξουν την ίδια τη ζωή.

Το παράδειγμά τους μας μεταφέρει ίσως το πιο αισιόδοξο και το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα σε τούτη την τόσο σκοτεινή εποχή. Αυτό της προσωπικής θυσίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού που όλοι λίγο-πολύ νιώθαμε ότι είχε χαθεί μέσα από το μακρύ κύμα απόλυτου ατομισμού και συλλογικής αποξένωσης που επικράτησε τις προηγούμενες πολλές δεκαετίες.

Και  ναι, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η γενιά τους δεν χρεοκόπησε. Είναι η ελπίδα που έρχεται να φωτίσει μια κοινωνία η οποία έμαθε να λογαριάζει κρεβάτια και ψυχές στο ζύγι του αργυραμοιβού.

Με ευγνωμοσύνη

Χρύσα Σαραντοπούλου

 Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button