ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ζεινάμπ Ρασούλι: Ήρθε από το Αφγανιστάν και άνοιξε ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη

Το δικό της ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξε η Ζεινάμπ Ρασούλι, μια πρόσφυγας από το Αφγανιστάν και η ιστορίας της αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.

Η 34χρονη ήρθε στην χώρα μας ολομόναχη πριν από τέσσερα χρόνια με τα δύο ανήλικα παιδιά της,  και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όχι μόνο στάθηκε στα πόδια της, αλλά έγινε μία πετυχημένη επιχειρηματίας.

Συγκεκριμένα, χάρη στην υποστήριξη του «Solidarity Now» και του «The People’s Trust» κατάφερε ν’ ανοίξει το δικό της μαγαζί. Προσλαμβάνοντας μάλιστα ως υπαλλήλους άλλη μία Αφγανή, έναν Ιρανό και μια Ελληνίδα. Για την ίδια, φαίνεται ότι το μοναδικό εμπόδιο που έχει ν’ αντιμετωπίσει πλέον είναι η γλώσσα, καθώς δυσκολεύεται να μιλήσει ελληνικά. Η 16χρονη κόρη της Σόγκαντ έχει αναλάβει τον ρόλο της διερμηνέως για τη μητέρα της.

Τo «Laadeh», όπως ονομάζεται το κατάστημα στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ είναι ουσιαστικά σημείο μεταπώλησης των ιρανικών γλυκών που παράγονται στο ομώνυμο εργαστήριο που άνοιξε το Δεκέμβριο του 2019. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ρασούλι, πριν από χρόνια δούλευε ως πωλήτρια σε ζαχαροπλαστείο στο Ιράν και όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε να εργάζεται στο κατάστημα του Λογχμάν Γκασεμί.Η 34χρονη Ζεινάμπ Ρασούλι ξεκαθαρίζει ότι από την αρχή ήθελε να μείνει στην Ελλάδα καθώς λατρεύει «τον καλό καιρό και τους ανθρώπους». Παρατηρεί δε πως αν και τα γλυκά που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι «πολύ γλυκά». Στο ζαχαροπλαστείο της έχει περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη γλυκών, τα οποία συσκευάζει μάλιστα σε πολυτελή κουτιά που έρχονται με ειδική παραγγελία από το Ιράν!

Στην προσπάθειά της ν’ ανοίξει το δικό της κατάστημα, η κ. Ρασούλι απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Επαγγελματικής Συμβουλευτικής και Επιχειρηματικότητας, το οποίο λειτουργεί στο Blue Refugee Center του Solidarity Now στη Θεσσαλονίκη. Εκεί υποστηρίζονται αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι επιθυμούν ν’ ανοίξουν την δική τους επιχείρηση στη Ελλάδα.

«Ζήτησε τις υπηρεσίες μας αρχικά για να βρει εργασία. Και στη συνέχεια υποστηρίξαμε το αίτημά της για χρηματοδότηση από το “The People’s Trust”. Και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν για να επιτύχει τον στόχο της». Διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εργασιακή σύμβουλος του «Solidarity Now» Μαρία Μαυρίδου.

Το «Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων» (Blue Refugee Center) υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Για τους Πρόσφυγες και χρηματοδοτείται από την E.E.

Το «The People’s Trust» είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη – κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Παρέχοντας οικονομική αρωγή μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button