ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ζιμπάμπουε: Το παγκάκι που βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το «Παγκάκι της Φιλίας» στη Ζιμπάμπουε δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει θετικά στη ψυχική υγεία των κατοίκων καθώς τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από αυτούς παρουσιάζουν σημάδια κατάθλιψης.

Η ψυχική υγεία των κατοίκων της Ζιμπάμπουε είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Η αφρικανική χώρα των 14 εκατομμυρίων μαστίζεται από την ανεργία που φτάνει το 80% ενώ ο αριθμός των ψυχιάτρων δεν πλησιάζει ούτε τους 20.

Οι άνθρωποι που δίνουν τον δικό τους αγώνα με την κατάθλιψη οδηγούνται πολλές φορές στην αυτοκτονία. Η ασθένεια αυτή περιγράφεται με μία λέξη: Kufungisisa, που σημαίνει «αυτός που σκέφτεται πολύ».

παγκάκι

Ο ψυχίατρος Ντίξον Τσιμπάντα ήταν αυτός που αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του με το project «Παγκάκι της Φιλίας». Όλα ξεκίνησαν όταν μια ασθενής του, η 26χρονη Έρρικαπροσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της. Ξεκίνησαν θεραπεία και περίμενε να την ξαναδεί, όμως εκείνη δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η μητέρα της τον ενημέρωσε ότι τελικά η Έρρικα αυτοκτόνησε.

Η νεαρή γυναίκα δεν ήταν η μόνη που υπέφερε από κατάθλιψη. Χιλιάδες άλλοι υποφέρουν από kufungisisa και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν έναν ειδικό ή γιατρό. Προσπαθώντας να βρει τρόπο να βοηθήσει, ο ψυχίατρος βρήκε τη λύση στο πρόσωπο των γιαγιάδων της χώρας.

Από το 2006, πάνω από 400 γιαγιάδες παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε 70 κοινότητες της Ζιμπάμπουε. Το πρόγραμμα ονομάστηκε «Παγκάκι της Φιλίας» και έχει στηρίξει ήδη 30.000 ανθρώπους. Αυτό που κάνουν οι γιαγιάδες είναι απλό: Κάθονται στα παγκάκια και ακούν τον συνομιλητή τους. Στη συνέχεια, προσπαθούν να βρουν τη λύση του προβλήματος χωρίς όμως να κάνουν υποδείξεις.

«Ξέρουν να ακούν, να διηγούνται ιστορίες, να παρηγορούν και έχουν πολύ χρόνο», δήλωσε ο Τσιαμπάντα.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button