Άρτα: Άραχθος, η Δευτέρα 13 Ιουνίου 2025, 2 ανήλικα αγόρια ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από τον ποταμό.
Γράφει η Έφη Βαρδαλάκη
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, τα παιδιά βούτηξαν για να δροσιστούν μετά το σχολείο μαζί με δύο ακόμα φίλους τους, όταν ξαφνικά απελευθερώθηκε νερό από το φράγμα Πουρνάρι — με αποτέλεσμα το ύψος και η πίεση του νερού να απωθήσουν τους δύο έφηβους κάτω από την επιφάνεια. Κανένα από τα δύο δεν ήξερε κολύμπι, γεγονός που επιδείνωσε την απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση.

Για τουλάχιστον 20–45 λεπτά οι δύο φίλοι βρέθηκαν βυθισμένοι, ώσπου ένας διερχόμενος, ο Γκόγκα Λεντιάν, βούτηξε πολλαπλές φορές και κατάφερε να τους ανασύρει. Σύμφωνα με τον ίδιο, «φοβήθηκα […] αλλά έκανα ό,τι μπορούσα» — τα λόγια αυτά αποτυπώνουν την ανθρώπινη τραγωδία απέναντι στη μανία του νερού
Μετά τη διασωλήνωσή τους στο νοσοκομείο Άρτας, ακολούθησε μεταφορά στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου. Εκεί, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού — οι οποίες περιλάμβαναν επί δεκάδες λεπτά αναζωογόνηση και επιθετική θεραπεία λόγω οιδήματος εγκεφάλου και εισρόφησης υγρών — διαπιστώθηκε εγκεφαλικός θάνατος και στους δύο μαθητές
Στο πλαίσιο του ανείπωτου πένθους, οι γονείς του 14χρονου συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων του παιδιού τους. Η απόφασή τους, αν και γεμάτη πόνο, μετατρέπει την τραγωδία σε μία πράξη ανθρωπιάς, καθώς ανοίγεται η δυνατότητα να σωθούν ζωές άλλων παιδιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, απόψε τη νύχτα θα γίνει το πρώτο χειρουργείο αφαίρεσης των οργάνων από τον 14χρονο αδικοχαμένο Σπύρο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ληφθούν όλα τα όργανα (νεφροί, ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες, κερατοειδείς), τα οποία προορίζονται για λήπτες στην Ελλάδα. Ακόμα δεν είναι γνωστό ποιοι θα είναι οι λήπτες, καθώς η διαδικασία ελέγχου βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην επέμβαση, θα συμμετάσχουν ομάδες λήψεων από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας, το Λαϊκό και το Ωνάσειο.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τον 13χρονο Λεόνι.
Στο σημείο της τραγωδίας έχουν ήδη τοποθετηθεί λουλούδια και συγκινητικά σημειώματα: «Θα σας θυμόμαστε για πάντα, φύγατε σαν ήρωες», γράφει ένα από αυτά — μια μικρή, αλλά σημαντική συμβολική υπογραφή μνήμης για δύο νεαρά θύματα ενός απρόβλεπτου και σκληρού γεγονότος
Η υπόθεση κλονίζει την ελληνική κοινωνία, υπενθυμίζοντας τη σημασία της προσοχής στους ποταμούς, κυρίως όταν έχουν υπερχειλίσει, και παράλληλα αναδεικνύει το μεγαλείο ψυχής των γονέων που επέλεξαν τη δωρεά οργάνων ως μια έσχατη πράξη αγάπης και ελπίδας.
Για περισσότερα νέα της επικαιρότητας πατήστε ΕΔΩ!







