Στις 15 Μαρτίου 2025, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, του Έλληνα μεγιστάνα που κατάφερε να χτίσει μια αμύθητη περιουσία και να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του 20ού αιώνα.
Γράφει ο Γιώργος Σιμιντζής
Η ζωή του ήταν γεμάτη επιτυχίες, προκλήσεις, έρωτες και τραγωδίες, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον κόσμο των επιχειρήσεων και της ναυτιλίας.Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1906 στη Σμύρνη. Η οικογένειά του είχε οικονομική άνεση, αλλά η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 άλλαξε δραματικά τη ζωή του. Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αργεντινή, όπου ξεκίνησε από το μηδέν. Εκεί, δούλεψε αρχικά ως τηλεφωνητής και σύντομα αντιλήφθηκε τις ευκαιρίες στο εμπόριο καπνού.
Χάρη στην εξυπνάδα και την αποφασιστικότητά του, κατάφερε να δημιουργήσει μια ισχυρή επιχείρηση και αργότερα στράφηκε στη ναυτιλία, αγοράζοντας τα πρώτα του δεξαμενόπλοια σε χαμηλές τιμές μετά τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930. Με διορατικότητα και ριζοσπαστικές τακτικές, έγινε ένας από τους σημαντικότερους εφοπλιστές στον κόσμο.
Ο Ωνάσης δεν ήταν απλώς ένας εφοπλιστής, αλλά ένας πραγματικός καινοτόμος στη ναυτιλία. Ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν σε υπερ-δεξαμενόπλοια, εκμεταλλευόμενος τη ζήτηση για πετρέλαιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι συμφωνίες του με τη Σαουδική Αραβία και η συνεργασία του με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εκτόξευσαν την περιουσία του.
Εκτός από τη ναυτιλία, ο Ωνάσης είχε ισχυρή παρουσία στην αεροπορία, ιδρύοντας την Ολυμπιακή Αεροπορία το 1957, που έγινε η ναυαρχίδα των ελληνικών αερομεταφορών. Παράλληλα, έκανε σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα, τράπεζες και άλλους τομείς, εδραιώνοντας τη φήμη του ως ενός από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες του κόσμου.

Η προσωπική ζωή του Ωνάση ήταν εξίσου έντονη με την επαγγελματική του. Παντρεύτηκε την Τίνα Λιβανού, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα. Ο γάμος τους, όμως, διαλύθηκε και ο Ωνάσης ακολούθησε σχέση με τη θρυλική ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας.
Το 1968, έκανε έναν από τους πιο πολυσυζητημένους γάμους της εποχής, παντρεύοντας την Τζάκι Κένεντι, χήρα του δολοφονημένου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι. Η σχέση τους προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένη.
Η μεγαλύτερη τραγωδία της ζωής του Ωνάση ήρθε το 1973, όταν ο γιος του, Αλέξανδρος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο θάνατος του Αλέξανδρου τον συνέτριψε και επηρέασε βαθιά την υγεία του.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης απεβίωσε στις 15 Μαρτίου 1975 στο Παρίσι, σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω του μια αυτοκρατορία και μια μοναδική κληρονομιά. Η κόρη του, Χριστίνα, ανέλαβε την περιουσία, αλλά η ίδια έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1988. Οι τάφοι τους βρίσκονται στο αγαπημένο τους νησί, το Σκορπιό της Λευκάδας.
Σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο του, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση, την υγεία και τις τέχνες.
Πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Ωνάσης παραμένει ένα σύμβολο επιχειρηματικής ευφυΐας, ρίσκου και αποφασιστικότητας. Από ένας πρόσφυγας της Σμύρνης, κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς άνδρες στον κόσμο.
Διαβάστε τα καλά νέα στο https://www.bestnews.gr/
Η ζωή του, γεμάτη δόξα, αγάπη, απώλειες και επιτυχίες, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όσους τολμούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, αποδεικνύοντας ότι με όραμα και σκληρή δουλειά, όλα είναι δυνατά.