ΦΥΣΗ

Χαρτί υγείας: Ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα

Οι χαρτοπετσέτες, το χαρτί υγείας, το χαρτί κουζίνας και τα συναφή είναι προϊόντα με τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ας δούμε το πρόβλημα και με σύνεση να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε!

Ο χαρτοπολτός που παράγεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο προέρχεται από εκατομμύρια κομμένα δέντρα, τα οποία η χαρτοβιομηχανία βάφτισε ως «ανανεώσιμο πόρο» για να καθησυχάσει τους καταναλωτές.

Άλλωστε ο καθένας μπορεί να φυτέψει ένα δέντρο, έτσι δεν είναι; Στην Ινδία θα φυτέψουν δύο δισεκατομμύρια δέντρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανεργίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Και οι μεγάλες χαρτοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο φυτεύουν χιλιάδες δέντρα ετησίως για να αντισταθμίσουν τις απώλειες. Καλά όλα αυτά, αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους η δενδροφύτευση δεν είναι το ίδιο με την προστασία και διατήρηση των αιωνόβιων δασών.

Όπως επισημαίνει ο φορέας Conserveatree “η καταμέτρηση των δέντρων μεμονωμένα δεν συλλαμβάνει το μέγεθος της αξίας τους. Η προστασία των δασών θα έπρεπε να τα θεωρεί συνολικά ως πόρο. Τα δέντρα δεν είναι καρπός με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Δεν καλλιεργούνται σε αγροτικές εκτάσεις. Για να φυτευθούν καρποφόρα δέντρα πρέπει να αποψιλωθούν δάση. Παρότι ορισμένα δέντρα καλλιεργούνται σε φυτείες της χαρτοβιομηχανίας, ειδικά στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, αυτά τα μεταφυτεμένα δέντρα δεν συνιστούν πραγματικό δάσος. Συνήθως τυγχάνουν εντατικής εκμετάλλευσης με τη χρήση πετροχημικών πρόσθετων όπως παρασιτοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και λιπάσματα”.

Σε τελική ανάλυση, τα μεταφυτεμένα δέντρα, σε αντίθεση με τα πραγματικά δάση, δεν είναι αειφόρα και ο χαρτοπολτός που χρησιμοποιείται για τα προϊόντα χάρτου όπως το χαρτί υγείας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ανανεώσιμος” πόρος μόνο όταν το ξύλο έχει πιστοποιηθεί ως προϊόν βιώσιμης υλοτομίας.

Επιπλέον, οι χαρτοπετσέτες και το χαρτί υγείας δημιουργούν και άλλα προβλήματα πέραν της καταστροφής των δασών, όπως:

* Έκθεση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Χάρτου αναφέρει ότι η παραγωγή του χαρτοπολτού και οι υπόλοιπες λειτουργίες της χαρτοβιομηχανίας είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.

* Η αμερικανική Υπηρεσία Αλιευμάτων και Άγριας Ζωής επισημαίνει ότι οι φυτείες της χαρτοβιομηχανίας είναι η βασική αιτία απώλειας υγροτόπων γλυκού νερού.

*Οι χαρτοπετσέτες στο σύνολό τους κατασκευάζονται με τη χρήση χλωρίου, μια γνωστή τοξίνη που απελευθερώνει καρκινογόνες διοξίνες στο περιβάλλον. Το 1985, ο αμερικανικός Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) περιέγραψε τη διοξίνη ως “το πιο ισχυρό καρκινογόνο που έχει ποτέ δοκιμαστεί σε πειραματόζωα”.

* Διάφορες επιστημονικές εκθέσεις κατονομάζουν τη χαρτοβιομηχανία ως βασικό υπεύθυνο για την απελευθέρωση έμμονων τοξικών ρύπων στο περιβάλλον που εκτός από το χλώριο περιλαμβάνουν τον υδράργυρο, τον μόλυβδο και τον φώσφορο.

* Η χαρτοβιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής νερού στον κόσμο, αφού χρησιμοποιεί το 11% του πόσιμου νερού στα ανεπτυγμένα κράτη.

* Το χαρτί αντιστοιχεί στο 25% των απορριμμάτων στις χωματερές, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου.

* Οι χαρτοπετσέτες, τα χαρτιά κουζίνας, το χαρτί υγείας και τα συναφή προϊόντα ανακυκλώνονται πολύ δύσκολα και παρά το γεγονός ότι το χαρτί διαφημίζεται ως βιοδιασπώμενο προϊόν, συχνά δεν διασπάται ούτε στη χωματερή.

* Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τη βαφή των προϊόντων χαρτιού προέρχονται από το πετρέλαιο, έναν μη ανανεώσιμο πόρο.

* Το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Χάρτου σημειώνει ότι “η παγκόσμια κατανάλωση χάρτου φτάνει τους 350 εκατομμύρια τόνους ετησίως και πλησιάζει το ένα εκατομμύριο τόνους καθημερινά”.

Κοντολογίς, κάθε φορά που αγοράζουμε χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας και χαρτί κουζίνας διογκώνουμε ένα ήδη εκρηκτικό οικολογικό πρόβλημα.

Κορονοϊός και χαρτί υγείας

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, οι πολίτες στοκάρουν προμήθειες για δύο εβδομάδες (το λογικό σενάριο!), ώστε να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για τον περιορισμό του ιού ή σε καραντίνα. Αυτό που ζητήθηκε περισσότερο, ήταν το χαρτί υγείας.

Οι ειδικοί στην ψυχολογία των καταναλωτών λένε ότι η συμπεριφορά είναι «προφανώς παράλογη» και ένα σαφές παράδειγμα «της νοοτροπίας του κοπαδιού». Οι εικόνες δε των άδειων ραφιών δεν βοηθούν.

«Αν εξαφανιστούν 50 πακέτα χαρτιού υγείας από τα ράφια θα το παρατηρήσουμε πιο πολύ από το εάν έλλειπαν 50 κονσέρβες, γιατί πιάνουν πιο πολύ χώρο», λέει η καθηγήτρια Νρέμπρα Γκρέις από το Πανεπιστήμιο Griffith.

Πρόκειται για το σύνδρομο FOMO (Fear Of Missing Out Syndrome). Ένα σύνδρομο που πρωτομελετήθηκε πολύ πρόσφατα στην Αμερική, μόλις το 2014, και αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία υπάρχει στο άτομο η διάχυτη και σχεδόν μόνιμη ανησυχία ότι πρέπει να κάνει ότι κάνουν οι άλλοι.

Νομίζουμε ότι αφού το αγοράζουν όλοι, αφού το αγοράζει ο γείτονας, πρέπει να υπάρχει λόγος και πρέπει να το κάνουμε κι εμείς.

Ένας άλλος ειδικός στη συμπεριφορά των καταναλωτών, εντοπίζει τους λόγους αυτής της παράνοιας στο γεγονός ότι ο δυτικός κόσμος δεν είναι συνηθισμένος σε ελλείψεις. Και όταν βλέπει αύξηση της ζήτησης, παίρνει και εκείνος περισσότερα.

Ψυχραιμία παιδιά!!!! Υπάρχει και το νεράκι… με ένα σαπουνάκι!!!

Σχετικά άρθρα

Back to top button