ΕΡΓΑΣΙΑ

Δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία με το Ισραήλ

Διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο πτήσεων στην Καλαμάτα αναμένεται να αναπτυχθεί, σε μια κίνηση που αυξάνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή.

Η συμφωνία εντάσσεται στο Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας με το Ισραήλ και αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών!

Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

Έχει ως γνώμονα τα κοινά γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και αυξάνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα:

– Φέρει ισχυρό στρατηγικό αποτύπωμα, καθώς διευρύνεται και ενισχύεται η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Ήδη, οι σχέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή αεροπορία είναι στενές
και αποτελούν ισχυρότατο πυλώνα της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας.
– Εξυπηρετεί την επιχειρησιακή αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και τον στόχο της δημιουργίας διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος.
– Επιλύει άμεσα και για 20 χρόνια τα προβλήματα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας των υπαρχόντων εκπαιδευτικών μέσων και έχει κόστος 1,375δισ. ευρώ.
– Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης μέσω χρονομίσθωσης αεροσκαφών προς αντικατάσταση των Τ-2, το οποίο θα συνοδεύεται από τα αναγκαία μέσα και την απαιτούμενη υποστήριξη τόσο για τα νέα αεροσκάφη όσο και για τα Τ-6, για 20 και επιπλέον χρόνια λειτουργίας του εκπαιδευτικού κέντρου.
– Η Καλαμάτα μετατρέπεται σε κέντρο Εκπαίδευσης των πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και πιλότων της ευρύτερης περιοχής που επιδιώκει να προσελκύσει. Θα είναι εξοπλισμένο με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 -γνωστά και ως «Lavi»- που χρησιμοποιούνται και στην ισραηλινή σχολή πολεμικής αεροπορίας και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα και θα δίνει τη δυνατότητα σε αεροπορίες από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.
– Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Διακρατικής Συμφωνίας με την Κυβέρνηση του Ισραήλ με τη μέθοδο της Χρηματοδοτικής Μίσθωσης.


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button