ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες εφηύραν ειδικό καλαμάκι που σταματά τον λόξιγκα

Από το να κρατάει κανείς την ανάσα του ή να τον τρομάξει κάποιος, τακτικές που «σταματούν» τον λόξιγκα, οι επιστήμονες λένε ότι έχουν βρει μία καλύτερη λύση. Μια ειδική συσκευή- καλαμάκι.

Ο λόξιγκας συμβαίνει όταν το διάφραγμα ξαφνικά συσπάται χωρίς τη θέλησή του, ενώ την ίδια στιγμή ο λάρυγγας συσπάται επίσης, η επιγλωττίδα κλείνει, και αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να εμποδίζεται η ροή του αέρα.

Και σε αυτό το σημείο έρχονται διάφορες θεραπείες- γιατροσόφια ή τακτικές από το να φάει κανείς μία κουταλιά ζάχαρη, να τον τρομάξει κάποιος ή να κρατήσει την ανάσα του για να σταματήσει ο λόξιγκας. Αλλά μάταια.

Ερευνητές ωστόσο, φέρεται να έχουν την απάντηση και αυτή ονομάζεται «εργαλείο αναρρόφησης και κατάποσης» (FISST). Κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ως HiccAway.Η πλαστική συσκευή κοστίζει 14 δολάρια και είναι ένα άκαμπτο καλαμάκι σχήματος L που έχει ένα επιστόμιο στο ένα άκρο και ένα ρυθμιζόμενο καπάκι με βαλβίδα πίεσης, με τη μορφή μιας μικρής τρύπας, στο άλλο.

Η ιδέα πίσω από τη συσκευή είναι ότι αν τα νεύρα, που είναι υπεύθυνα για την έναρξη του λόξιγκα, παραμείνουν απασχολημένα (λόγω του τρόπου λειτουργίας της συσκευής) τότε δεν θα προκαλέσουν το ανεπιθύμητο φαινόμενο.

«Λειτουργεί αμέσως και το αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές ώρες», δήλωσε ο Δρ Ali Seifi, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas Health στο Σαν Αντόνιο, και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Για να αξιολογήσει τη συσκευή, η ομάδα ανέλυσε τις απαντήσεις από 249 εθελοντές, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των οποίων δήλωσαν ότι είχαν λόξιγκα τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Η έρευνα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Jama Network Open και τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι η συσκευή σταμάτησε τους λόξιγκες σε ποσοστό σχεδόν 92% των περιπτώσεων.

Πάνω από το 90% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το βρήκαν πιο βολικό από άλλες θεραπείες στο σπίτι, ενώ 183 από τους 203 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Οι συγγραφείς λένε ότι τα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν με βάση τη διάρκεια και τη συχνότητα εμφάνισης του λόξιγκα. Ωστόσο, η μελέτη έχει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι σε αυτήν δεν συμμετείχε ομάδα ελέγχου και βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα αποτελέσματα.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button