ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φωτιά στην Πάρο: Οι συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Πάρου για την κατάσβεση

Ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα για την φωτιά στην Πάρο. Την Κυριακή 27.06.2021 μέχρι τη Δευτέρα 28.06.2021 ξέσπασε πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Κώστου. Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς η κινητοποίηση για την κατάσβεσή της ήταν τεράστια και τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Κώστου τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από πολύωρες μάχες με τις πολλές και διαφορετικές εστίες φωτιάς. Ευτυχώς, από την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες.

Πάρος φωτιά

Ο Δήμος Πάρου ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη διαχείριση της κατάστασης και στην κατάσβεση των πυρκαγιών καθώς και για το ενδιαφέρον και τις κατ’ αρμοδιότητα ενέργειές από τη θέση ευθύνης τους, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση,  τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Λεονταρίτη, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. κ. Στέφανο Κολοκούρη, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Π.Σ. Βορείου, Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης Υποστράτηγο κ. Ιωάννη Σταμούλη, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου Υποστράτηγο κ. Εμμανουήλ Δουρβετάκη,  τον Περιφερειακό Διοικητή της Π.Υ Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχο κ. Παναγιώτη Κοτρίδη,  τον Αστυνομικό Διευθυντή Κυκλάδων Ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο Ανθούλη, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πάρου Υποπυραγό κ. Δημήτρη Καραπαναγιώτη  και τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου κ. Γεώργιο Μποζίκη.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος

Ειδικότερα, η επιχείρηση την πρώτη ημέρα συντονιζόταν από τον Αρχιπύραρχο κ. Παναγιώτη Κοτρίδη και στη συνέχεια από τον Υποστράτηγο κ. Σταμούλη, τον Ταξίαρχο κ. Ανθούλη, και τον διευθυντή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πάρου κ. Καραπαναγιώτη, σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πάρου κ. Θανάση Σάμιο. Παρόντες στην επιχείρηση κατάσβεσης ήταν επίσης, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  κος Κώστας Ροκονίδας. Παράλληλα, υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και με τον θάλαμο επιχειρήσεων του πυροσβεστικού σώματος. Ο άριστος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέδειξε ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες.

Τα εύσημα και το ευχαριστώ όλων μας αξίζουν τα μάχιμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι πιλότοι των εναέριων μέσων κατάσβεσης που με τις άριστες ικανότητες, τον επαγγελματισμό και την αυτοθυσία τους, παρά το μέγεθος της πυρκαγιάς και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες κατάφεραν να μην πλησιάσει η φωτιά τις κατοικημένες περιοχές και να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προασπίζοντας παράλληλα με αποτελεσματικό τρόπο τις περιουσίες και τις οικίες των συνδημοτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 37 πυροσβέστες με 17 οχήματα,  47 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει επίσης στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Κυκλάδων) καθώς και σε όλες τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου μας, στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και στους εργαζόμενους και τις δομές του Δήμου Πάρου,  στους Αντιδημάρχους Πάρου κ.κ.  Θανάση Σάμιο, Βατίστα Ρούσσο και Δώρα Σαρρή, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ. Γιώργο Πούλιο, στους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Φραγκίσκο Κεφάλα και Χάρη Γιουρτζίδη, στους Προέδρους των κοινοτήτων Κώστου κα Ειρήνη Ρούσσου, Αρχιλόχου κ.Ευστράτιο Χριστόφορο, Λευκών κ. Γιάννη Κονταράτο και Μάρπησσας κα Άννα Αντωνοπούλου, στον τοπικό σύμβουλο της Κοινότητας Αρχιλόχου κ. Δημήτρη Παντελαίο και στον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΠ κ. Νικόλαο Καραμανέ.

Στις 28 και 29 Ιουλίου ο Δήμος Πάρου με ιδίους πόρους σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις κάλυψε την σίτιση και διαμονή των πυροσβεστών, ενώ τις επόμενες ημέρες, η Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ) και το Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Πάρου (ΚΠΠΑ),   συνέδραμαν με διαμονή-φαγητό και με φαγητό αντίστοιχα.

Το Λιμενικό Σώμα διέθεσε σκάφος για τη μεταφορά των πυροσβεστών στην Πάρο, το ΚΤΕΛ Πάρου, τα τουριστικά γραφεία Anemomylos Travel του Βαγγέλη Καρποδίνη και Erkyna Travel του Δημήτρη Πετρόπουλου και οι κ.κ. Νίκος Γεμελιάρης, Νίκος Καρούσος, Παντελής Μπαφίτης, Γιάννης Πετρόπουλος, Σταύρος Τριπολιτσιώτης, Χρήστος Φραντζής, ανέλαβαν τις μεταφορές των πυροσβεστών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων όπου χρειάστηκε. Επίσης συμμετείχαν στην κατάσβεση, οι κ.κ. Χρήστος Παντελαίος της εταιρείας «Πανεμπορική Λευκών» (JCB), Γεώργιος Π. Ρούσσος (JCB), Παντελής Ανουσάκης (Tρακτέρ),   Χρήστος Καραχάλιος (υδροφόρα) και Άλκης Downward (υδροφόρα).

Επιπροσθέτως, σχετικά με την πυρκαγιά που ακολούθησε στις 2 Ιουλίου  στην περιοχή Καμπί της Πάρου, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, αυτή έσβησε σε λίγες ώρες με τη συνδρομή των επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής, τις υδροφόρες και τα μηχανήματα έργου του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάρου (ΔΕΥΑΠ). Στη κατάσβεση επίσης συμμετείχαν τα χωματουργικά μηχανήματα του Λατομείου του κ. Γιώργου Λουκή και ο  κ. Σταύρος Λουκής, με τις υδροφόρες τους οι κ.κ. Σάββας Σιφναίος, Στέλιος Σιφναίος και Αντώνης Σκιαδάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγκαιριάς κ. Κώστας Πούλιος με τον τοπικό σύμβουλο κ. Ανδρέα Κουταλίδη, ιδιώτες  και πολλοί εθελοντές. Για την κατάσβεση της, υπήρχε συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ του Δήμου Πάρου, του  υπεύθυνου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος και του Διοικητή του ΑΤ Πάρου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλος ο μηχανισμός του Δήμου Πάρου παραμένει σε επιφυλακή. Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε σε απολογισμό με σκοπό να αποκατασταθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλήγματα που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στο φυσικό περιβάλλον και θα εξετάσουμε τα νέα δεδομένα για την πρόβλεψη και αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στο μέλλον.


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button