Γιάννης Ταυλάς: «Ηθελα από πάντα να ασχολούμαι και να ζω με τη μουσική»

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

 

«Τραγούδια μίας χρήσης» ή αν προτιμάτε «disposable songs», είναι η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Ταυλά και η πρώτη που εμφανίζεται ως τραγουδοποιός, που ερμηνεύει δηλαδή ο ίδιος τα τραγούδια του, σε αντίθεση με τον πρώτο του δίσκο, τις «Τέσσερεις Τριλογίες», που συμμετείχαν 14 διαφορετικοί ερμηνευτές.

Στο νέο του άλμπουμ «Τραγούδια μίας χρήσης», συμμετέχουν φιλικά και μοιράζονται ντουέτα μαζί με τον Γιάννη Ταυλά, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Σπύρος Γραμμένος και η Μαρία Τζόγια.

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Ηθελες πάντα να κάνεις μουσική καριέρα;

Ήθελα από πάντα να ασχολούμαι και να ζω με την μουσική, η καριέρα είναι κάτι σχετικό, όσο μπορώ και κάνω αυτό που θέλω είμαι χαρούμενος με αυτό.

Ποιοι θα έλεγες ότι είναι μερικοί από τους αγαπημένους σου μουσικούς ή με τη μεγαλύτερη επιρροή;

Δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα σε μία τέτοια ερώτηση, πολλές φορές αυτό που δεν απαντάει κάποιος σε αντίστοιχη ερώτηση, είναι ότι οι μουσικοί που επηρεάζουν περισσότερο κάποιον είναι κυρίως αυτή που αλληλεπιδρά στην πραγματική ζωή μαζί τους, συνάδελφοι δηλαδή και δάσκαλοι μουσικής.

Μπορείς να μας περιγράψεις πώς δημιουργήθηκε αρχικά το άλμπουμ «Τέσσερεις Τριλογίες» και πόσοι ερμηνευτές συμμετείχαν;

Ανάμεσα στα έτη 2015 με 2019 έγραψα γύρω στα 40 με 50 τραγούδια, μέσα στην καραντίνα που βρέθηκα να έχω πολύ χρόνο, αποφάσισα επιτέλους να κάνω μία επίσημη καταγραφή, μία δισκογραφική δουλειά δηλαδή, ξεδιαλέγοντας τα τραγούδια είδα ότι στιχουργικά γυρνούσα ανάμεσα σε τέσσερις θεματικές, τότε μου ήρθε η ιδέα να διαλέξω τρία τραγούδια από κάθε θεματική και έφτιαξα τις τέσσερεις τριλογίες. Μαζί με εμένα οι φωνές του δίσκου είναι 15 (Κώστας Κωνσταντάτος, Ορέστης Μπελεβράτης, Γιώργος Γερόντης, Απόστολος Ρίζος, Νίκος Στρατάκης, Γεωργία Βακάλη, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Αργύρης Λούλατζης, Παντελής Κυραμαργιός, Σαββέρια Μαργιολά, Λάμπρος Βασιλείου, Μαρία Μιχαλάκα, Ευτυχία Μητρίτσα και Χαρούλα Τσαλπαρά).

Ποιο τραγούδι του δίσκου θα θεωρούσες το πιο προσωπικό και πιο αγαπητό για σένα, στιχουργικά;

Θα ξεχώριζα σίγουρα μία ολόκληρη τριλογία και αυτή είναι η τριλογία της σιωπής.

Τι υποδηλώνει ο τίτλος του νέου σου άλμπουμ «Τραγούδια μίας χρήσης»;

Θεωρώ πως στην εποχή μας τα τραγούδια και γενικότερα η τέχνη έχει γίνει μιας χρήσης, εννοώντας με αυτό ότι στον καταιγισμό της πληροφορίας που ζούμε δεν δίνουμε και πολύ χρόνο στο να αλληλοεπιδράσουμε με την τέχνη, οπότε την καταναλώνουμε επιφανειακά και μετά ασχολούμαστε με κάτι άλλο, πάσχουμε όλοι από πολυδιάσπαση.

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τα παρακάτω ονόματα: Φοίβος Δεληβοριάς, Σπύρος Γραμμένος και Μαρία Τζόγια;

Όταν ακούω το όνομα Φοίβος Δεληβοριάς μου έρχεται στο μυαλό το “Μετρόπολις” του Πειραιά το 2003 που από κει αγόρασα τον καθρέφτη, έναν δίσκο που πραγματικά έλιωσα.

Όταν ακούω το όνομα Σπύρος Γραμμένος σκέφτομαι απλά έναν υπέροχο συνεργάτη και έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τραγουδοποιό.

Και όταν ακούω το όνομα Μαρία τζόγια σκέφτομαι τη φίλη μου.

Θεωρείς ότι η μουσική των άλλων σε εμπνέει; Ποιον ακούς περισσότερο;

Σίγουρα με εμπνέει η μουσική των άλλων, έτσι ξεκινάμε όλοι ακούγοντας τη μουσική των άλλων και αλίμονο αν σταματήσουμε να το κάνουμε.

Κατά τη γνώμη σου, ποια θεωρείς τα ιδιαίτερα highlights που πρέπει να προσέξουν οι θαυμαστές στο άλμπουμ «Τραγούδια μίας χρήσης»;

Προσπάθησα όσο μπορούσα να κάνω τον δίσκο κάτι ενιαίο, κάτι που θα το ακούσει κάποιος στο σύνολό του οπότε δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια.

Εκτός από έκφραση τεχνικής τέχνης, προσωπικής αφήγησης και καθαρής ψυχαγωγίας, ποια είναι η άποψή σου για το ρόλο και τη λειτουργία της μουσικής ως πολιτικό, πολιτιστικό, πνευματικό ή κοινωνικό όχημα;

Η μουσική είναι ταυτόχρονα όλα αυτά τα πράγματα, είναι ένα από τα ελάχιστα ανθρώπινα δημιουργήματα που μπορούν να εκφράσουν το 100% της ανθρώπινης συναισθηματικότητας καθώς και όλης της δραστηριότητας του ανθρώπου, οπότε σίγουρα υπάρχει πολιτική μουσική, πνευματική μουσική, κοινωνική μουσική, προσωπική μουσική και οτιδήποτε άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Περίγραψέ μας την τελευταία χρονιά με 3 λέξεις.

Καταπίεση, αδικία, πολυδιάσπαση.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Έχω προγραμματισμένες εμφανίσεις στην Αθήνα. Την Κυριακή 23 Απριλίου στο “Barraz”, στον Νέο Κόσμο και σε πόλεις της επαρχίας τον Μάιο, παρέα με τον Παντελή Κυραμαργιό. Πιο συγκεκριμένα παίζουμε την Παρασκευή 12 Μαΐου στα Γιάννενα στο «Θυμωμένο πορτραίτο», το Σάββατο 13 Μαΐου στα Τρίκαλα στη «Σουίτα», την Κυριακή 14 Μαΐου στη Λάρισα στο «Vintage» και την Παρασκευή 26 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη στον «Παπαγάλο». Ελπίζω να έχω ένα αρκετά γεμάτο καλοκαίρι και ταυτόχρονα επεξεργάζομαι την επόμενη μου δισκογραφική δουλειά που θα ξεκινήσει από φθινόπωρο.

Πού μπορούμε να σε βρούμε στα social media;

Μπορείτε να με βρείτε στη σελίδα μου στο facebook, στο instagram καθώς και σε youtube, spotify, apple music κ.ά.

● Instagram: https://www.instagram.com/yiannis_tavlas/

● Facebook: https://www.facebook.com/yiannistavlas

● YouTube: https://www.youtube.com/user/yiannistavlas

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -